• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,32% 0,06
  • EURO

    51,16% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6304,88% -1,56
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Dicle Elektrik: Siverek ve Viranşehir’e bağlı bölgelerde kaçak kullanım yüzde 95’e dayandı 

17 Nisan 2025, Perşembe 19:35
17 Nisan 2025, Perşembe 19:35
Dicle Elektrik: Siverek ve Viranşehir’e bağlı bölgelerde kaçak kullanım yüzde 95’e dayandı 
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dicle Elektrik’e göre Siverek’in Karacadağ bölgesinde kaçak kullanım oranı yüzde 95’e, tahsil edilemeyen borç oranı ise yüzde 88’e ulaştı.

Kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı hedefiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan altı ilde elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle Elektrik, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde enerji arzında yaşanan zorluklara ilişkin verileri kamuoyu ile paylaştı.

Özellikle Karacadağ bölgesinde yoğunlaşan sorunlara dikkat çeken şirket, kaçak elektrik kullanımının ve tahsil edilemeyen borçların hem enerji arz güvenliğini hem de altyapının sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini vurguladı. Yapılan açıklamada, bölgede yürütülen tarımsal sulama faaliyetlerinde dahi kayıt dışı tüketimin yaygın olduğu belirtildi.

1137 abone yıllardır elektrik bedeli ödemiyor

Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamada, Karacadağ bölgesinin enerji ihtiyacının Karakeçi Trafo Merkezi’nden sağlandığı belirtildi. Tarımsal sulama faaliyetlerinin yoğun olduğu bu bölgede, kayıt dışı kullanımın ciddi boyutlara ulaştığı ifade edildi. Şirket verilerine göre, toplam 1298 tarımsal sulama abonesinden 1137’si uzun süredir herhangi bir ödeme yapmazken, yapılan saha kontrollerinde 1866 abonesiz mesken ve 2706 abonesiz tarımsal kullanıcı tespit edildi. Kaçak kullanım oranı yüzde 95, tahsil edilemeyen borç oranı ise yüzde 88 olarak açıklandı. Ayrıca yağmurlu havalarda dahi tarımsal sulama için kaçak elektrik kullanıldığı belirlendi.

Bazı bölgelerde tüketim yüzde 1000’i aştı

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde de benzer bir tabloyla karşılaşıldığı belirtildi. Dicle Elektrik verilerine göre, ilçede bulunan 4 trafo merkezinden biri olan Kırlık Trafo Merkezi’nden enerji alan 1107 abonenin yüzde 77’si elektrik borcunu ödemiyor. 2024 yılı başından bu yana bölgede yapılan saha taramalarında 1284 abonesiz mesken ve 1576 abonesiz tarımsal sulama kullanıcısı tespit edildi. Bu kullanıcılarla birlikte Kırlık Trafo Merkezi’ndeki kaçak tüketim oranı yüzde 95 seviyesinde ölçüldü. Ayrıca kırsal Kırbalı Mahallesi’nde enerji tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1055 artarken, Turna Mahallesi’nde yüzde 835, Elbeğendi Mahallesi’nde ise yüzde 750 oranında artış kaydedildi. Bu olağanüstü artışların, şebekeye binen yükü artırdığı ve kesintilere zemin hazırladığı ifade edildi.

62 milyar TL tutarında yatırım gerçekleştirildi

Şirket, konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada kırsal ve tarımsal alanlarda yapılan yetkisiz müdahalelerin de elektrik şebekesine zarar verdiğini, bu müdahalelerin arızalara ve kesintilere neden olduğunu vurguladı. Açıklamada, “Dicle Elektrik olarak hizmet bölgemize kesintisiz enerji arzı sağlamak için bugüne kadar 62 milyar TL yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımlar sayesinde modern ve güçlü bir altyapı kurduk. Ancak kaçak kullanım ve ödeme yapılmayan borçlar nedeniyle sistem üzerinde ciddi yük oluşmakta, bu durum yalnızca bölgesel değil, ulusal ölçekte de enerji arz güvenliğini tehlikeye sokmaktadır.” ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İşgal ordusu Lübnan'da fosfor bombası kullandı

MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle görüştü

Hakkari'de eğitime bir gün ara verildi

Siirt’te bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 2 yaralı

İran'dan savaşta yeni strateji

Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Pakistan'dan Hindistan'a " İndus Suları Anlaşması'nı uygulayın" çağrısı

Adıyaman’da sele kapılan 4 kişi ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı

Ağrı Dağı’nda tipiye yakalanan dağcılar için ekipler harekete geçti

Şanlıurfa’da sağanak sonrası sel: Evleri su bastı

İran: Enerji santrallerimize saldırı olursa bölgedeki tüm enerji santralleri hedefimiz olur

Bangladeş'te otobüs ile tren çarpıştı: 12 ölü, 26 yaralı

Erzurum'da kontrolden çıkan otomobil şarampole uçtu: 2 ölü, 5 yaralı

Fatih’te 2 bina çöktü: Enkaz altından kurtarılan bir kişi hayatını kaybetti

İkinci ara tatilinin ardından 18 milyon öğrenci ders başı yapacak

Sivas'ta zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 5 yaralı

Rusya-Ukrayna savaşında son durum

İran: ABD-israilin sivilleri hedef aldığı saldırılarda 210 çocuk şehit oldu, 1510 çocuk yaralandı

Batman’ın Buluşma Noktası Petrolcity AVM Rekor Kırdı

Yunanistan'da çiftçilerden protesto

HÜDA PAR Mardin İl Başkanlığı teşkilatla bayramlaştı

İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 81 bin 365 sivil birim hedef alındı

Isparta'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

Slovenya'da genel seçim heyecanı

Diyarbakır’da Yeniköy Mezarlığı çamur deryasına döndü

Diyarbakır’da trafik kazası: 4 yaralı

HÜDA PAR'dan Elâzığ'da bayramlaşma programı

Diyarbakır sağanağa teslim: Altyapı yine sınıfta kaldı

Kabine yoğun gündemle toplanacak

Fransa'da halk yerel seçimler için sandık başında

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal ordusu Lübnan'da fosfor bombası kullandı

MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle görüştü

Hakkari'de eğitime bir gün ara verildi

Siirt’te bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 2 yaralı

İran'dan savaşta yeni strateji

Şanlıurfa’da iş yerine uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Pakistan'dan Hindistan'a " İndus Suları Anlaşması'nı uygulayın" çağrısı