• BIST 100

    10941,79%3,14
  • DOLAR

    41,93% -0,15
  • EURO

    48,75% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5539,53% -0,59
  • Ç. ALTIN

    9439,52% -0,12

Dicle Elektrik: Yasaklamaya rağmen mısır ekimi su ve enerji kaynaklarında sorunlara yol açıyor

25 Temmuz 2025, Cuma 11:28
25 Temmuz 2025, Cuma 11:28
Dicle Elektrik: Yasaklamaya rağmen mısır ekimi su ve enerji kaynaklarında sorunlara yol açıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dicle Elektrik, kuraklıkla mücadele amacıyla mısır ekimine getirilen yasağa rağmen üretim yapan ve kaçak elektrikle arazisini sulayan çiftçilerin, enerji altyapısını tehdit ettiğini açıkladı.

Yoğunlukla Mardin ve Şanlıurfa’da yapılan izinsiz mısır ekimi, hem su kaynaklarını hem de kaliteli enerji arzını riske atıyor. 100 dönümde mısır üretimi için 130 bin kWh elektrik tüketiliyor. Bu rakam da binlerce vatandaşın aylık elektrik tüketimine denk geliyor.

 Kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji arzı hedefiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren Dicle Elektrik, Mardin’de bazı üreticilerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından getirilen mısır ekimi yasağına uymadığını ve kaçak elektrik kullandığını tespit etti. Kısıtlamaya aykırı olarak yapılan ikinci ürün mısır ekimlerinin su tüketimini artırarak yer altı kaynaklarını hızla tükettiği, aynı zamanda kaçak elektrik kullanımıyla enerji şebekesine ciddi yük oluşturduğu bildirildi. Dicle Elektrik, bu tür uygulamaların hem çevre hem de elektrik şebekesi açısından ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Elektrik kesintileri kaçınılmaz olabilir

Dicle Elektrik yetkilileri, ikinci ürün olarak mısır ekiminin özellikle Mardin’in Kızıltepe ve Derik ilçelerinde yoğunlaştığını belirterek, bunun enerji arzında önemli bir sorun oluşturduğunu aktardı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Sadece 100 dönüm mısır üretimi için çiftçilerin ortalama 130 bin kWh elektrik tükettiğini görüyoruz. Bu da 366 bin TL’lik elektrik maliyeti anlamına geliyor. Toplam gider içinde elektriğin payı %35. Bu elektrik tüketimi aynı zamanda binlerce vatandaşın aylık elektrik tüketimine denk geliyor. Bu yük, bölgesel enerji altyapısında ciddi baskı oluşturuyor. Mevzuata uygun olmayan sulama faaliyetleri sürerse, uzun süreli kesintiler kaçınılmaz hale gelebilir.”

Kurallara uymayan üretim hem suyu hem elektriği tüketiyor

Ayrıca açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik” kapsamında 11 il ve 50 ilçede mısır ekimine kısıtlama getirdiği hatırlatıldı. Buna rağmen Mardin’de 3 bin 762 üreticinin 613 bin dekardan fazla alanda mısır ektiği tespit edildi. Dicle Elektrik uzmanları, yasaya rağmen yapılan bu üretimlerin hem su krizini derinleştirdiğini hem de enerji şebekesi üzerinde onarılmaz etkiler bırakabileceğini belirtti. Yetkililer açıklamalarında, “Enerji arzının sağlıklı sürdürülebilmesi için üretimin iklim ve altyapı koşullarına göre planlanması gerekir. Mısır gibi yüksek su isteyen ürünler yerine, daha az enerji ve su tüketen alternatiflere yönelmek kaçınılmazdır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Karadeniz'de 3,7 büyüklüğünde deprem

Dr. Dağılma: Gece ibadeti günahlara kefarettir

Şanlıurfa’da polisi bıçaklayan saldırgan tutuklandı

Avrupa Yetimeli’nden Hatay’da yetim ve ihtiyaç sahiplerine nakdi destek

Malezya'nın ev sahipliğinde ASEAN Zirvesi başladı

Bozcaada ve Gökçeada hatlarında bazı feribot seferleri iptal edildi

BUDO'nun bazı seferleri olumsuz hava şartları nedeniyle yapılamayacak

Dr. Dursun: Namaz, karakterleri inşa eder

Japonya insansız kargo uzay aracını fırlattı

Adana’da D-400 kara yolu üzerinde yol kapatılacak: Çalışmalar 5 ay sürecek

Konya’da minik yüreklerden Gazze’ye anlamlı destek

Konya'nın Karatay ilçesinde, kömürlükte yangın çıktı

Hakkari hudut hattında 36 kilo altın ele geçirildi

Malatya'da 2 araç çarpıştı: 6 yaralı

7. Namaz Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı

Konya Umut Kervan’ından ihtiyaç sahipleri yararına kermes

Prof. Dr. Çelik: Namaz medeniyetimizin temelini oluşturuyor

Doğu Türkistan'da yaşanan zulümler için Saraçhane'de basın açıklaması

Kosova'da yeni hükümet güvenoyu alamadı

ABD ve Çin tarife müzakerelerinde ön mutabakata vardı

Dr. Bulut: Namaz, ahlaki topluluk oluşturur

İngiltere Başbakanı Starmer yarın Türkiye'ye geliyor

Irak'ta petrol sahasında patlama: 1 ölü, 6 yaralı

Çin'de Chikungunya ateşi hastalığı yayılıyor

Karayipler'de Melissa Kasırgası alarmı

Tayland ve Kamboçya barış anlaşması imzaladı

Bakü, Rusya ürünlerinin Ermenistan’a transit geçişini onayladı

Arjantin'de halk parlamento seçimleri için sandık başında

BESO Başkanı Çiftçi: Taziye kültürümüz toplumsal dayanışmanın temelidir

Namazı çocuklara sevdirmenin yolları

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Karadeniz'de 3,7 büyüklüğünde deprem

Dr. Dağılma: Gece ibadeti günahlara kefarettir

Şanlıurfa’da polisi bıçaklayan saldırgan tutuklandı

Avrupa Yetimeli’nden Hatay’da yetim ve ihtiyaç sahiplerine nakdi destek

Malezya'nın ev sahipliğinde ASEAN Zirvesi başladı

Bozcaada ve Gökçeada hatlarında bazı feribot seferleri iptal edildi

BUDO'nun bazı seferleri olumsuz hava şartları nedeniyle yapılamayacak