-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,09% 0,06
-
EURO
51,05% -0,29
-
GRAM ALTIN
7327,04% -0,38
-
Ç. ALTIN
11826,62% -0,32
Dicle Elektrik’ten uyarı: Kaçak elektrik kullanımı enerji arzını tehlikeye atıyor!
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Dicle Elektrik, kış aylarında kaçak elektrik kullanımına ek olarak elektrikli ısıtıcı kullanımının artmasıyla birlikte dağıtım şebekesinde aşırı yük oluştuğunu ve bu durumun arıza ve kesintilere yol açtığını açıkladı.
Dicle Elektrik, kış aylarında artan kaçak elektrikle ısıtıcı kullanımının bölgedeki elektrik dağıtım şebekesinde ciddi problemlere yol açtığına dikkat çekti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde dağıtım hizmeti veren şirket, özellikle sabah ve akşam saatlerinde elektrikli soba gibi cihazların aynı anda devreye girmesinin trafolarda hasar oluşturduğunu ve bu nedenle enerji kesintilerinin yaşandığını bildirdi.
Soğuk havaların etkisiyle bireysel elektrikli ısıtıcı kullanımının artması, özellikle kaçak tüketimin yaygın olduğu bölgelerde şebeke altyapısına ciddi zararlar veriyor. Dicle Elektrik, bu durumun trafolarda aşırı yüklenmeye, bağlantı noktalarında gevşemeye ve koruma sistemlerinin sık devreye girmesine neden olduğunu belirtti.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan şirketin Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, ısınma ihtiyacının kaçak elektrikle karşılanmasının şebeke altyapısını zorladığını sürdürülebilir enerji dağıtımını da sekteye uğrattığını söyledi.
Tüzün, elektrikle ısınmanın, kısa vadede pratik gibi görünse de uzun vadede enerji kalitesini düşürdüğünü ve enerji arzının sürekliliğini tehdit ettiğini ifade etti.
“Bu yükü hiçbir şebeke taşıyamaz”
Bölgedeki bazı trafolarda meydana gelen sorunların da bu aşırı yüklenmeden kaynaklandığı bildirildi. Tüzün, “Dünyanın hiçbir yerinde konut ısıtması, kaçak elektrikten sağlanan enerjiyle sağlanamaz. Bu yükü hiçbir şebeke taşıyamaz” dedi.
“Kaçak tüketim hem bireye hem sisteme zarar veriyor”
Kaçak elektrik kullanan tüketicilerin, yasal kullanıcıların 9-10 katı kadar elektrik tükettiği tespit eden şirketin araştırma verilerine göre kullanıcıların elektrikle ısınmayı tercih etmesi, dağıtım şirketinin sürdürülebilir hizmet sunmasını engelliyor. Tüzün, özellikle kırsal bölgelerde kaçak tüketimin yoğunlaştığını, bu yasa dışı kullanımın hem teknik arızaları artırdığını hem de yasal kullanıcıları mağdur ettiğini vurgulayarak, “Kaçak kullanım, diğer abonelerin de elektriksiz kalmasına neden oluyor. Bu sebeple tüm abonelerimizin kayıt dışı tüketimden kaçınarak, ortak sistemin zarar görmesini engellemeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bilinçsizlik elektrik tüketimi faturayı artırıyor
Kaçak elektrik kullanımının yanı sıra, elektrikli ısıtıcıların yoğun ve bilinçsiz şekilde yasal yollardan kullanılması da kullanıcıların bütçesini olumsuz etkiliyor. Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Tüzün, mesken tarifesinde uygulanan kademeli sistem nedeniyle yüksek tüketimin faturaları hızla üst kademeye taşıdığını, bu nedenle elektrikle ısınmanın ekonomik bir çözüm olmaktan çok uzak olduğunu belirtti. 3 kW gücünde sıradan bir ısıtıcının günde 8 saat çalışması durumunda aylık maliyetinin yaklaşık 3 bin TL’yi bulduğuna dikkat çeken Tüzün, bu rakamın cihaz sayısı ve güç arttıkça katlanarak yükseldiğini ifade etti. (İLKHA)
İran, savaş sürecinde rekor petrol ihracatı yaptı
Çin Savunma Bakanlığı, İran'a yönelik saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu
Romanya, ABD birliklerinin topraklarında geçici olarak konuşlandırılmasına onay verdi
Devrim Muhafızları: El Udeyri Üssü'ne yönelik saldırımızda 100 ABD personeli yaralandı
Avrupa Yetim Eli Gazze'de binlerce kişiye ulaşmaya devam ediyor
Cadde üzerindeki çukur tepki topladı: Vatandaş çözüm bekliyor
Batman girişinde tır devrildi: 1 kişi yaralandı
HÜDA PAR Elazığ Kadın Kollarından Gazze’de 1000 kişilik iftar
Van’da iki grup arasında bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 3 yaralı!
Hafriyat kaldırma çalışması 4 binayı etkiledi: Bina sakinlerinden "mağduriyetimiz giderilsin" talebi
Sözleşmeli öğretmen ek atama sonuçları açıklandı
HÜDA PAR: İran’a yönelik saldırlar bölgesel felaketin habercisi
İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı’nda ABD-siyonist rejime ait iki gemi füzelerle vuruldu
Batman'da fırın ve lokantalara sıkı takip
İstanbul’da "Yüzyılın Konut Projesi" için hak sahipleri bayram sonrası belirlenecek
Minik yürekler ilk seccadeleriyle namazla tanıştı
Sason Balı'nın AB tescili için toplantı gerçekleştirildi
İspanya, Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çekti
Müftü Durmuş: İtikaf sünnetini ihya etmek büyük önem taşıyor
Pervari’de heyelan nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandı
Malatya'da YKS adaylarına ücretsiz ve nitelikli eğitim sağlıyor
Bakan Gürlek: Mahkeme salonları siyaset arenası değildir, şov yapılamaz
İzmir’de 1 ton 346 kilogram skunk ele geçirildi
Bakan Fidan, Polonyalı mevkidaşı Sikorski ile görüştü
Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 135’e ulaştı
Kahramanmaraş’ta 4 büyüklüğünde deprem
TUS uzmanlık dalı değişikliği tercihleri başladı
DMM: İmam Hatip Lisesi’ndeki yurt projesine ilişkin iddialar asılsız
Elazığ’da uyuşturucu operasyonu: 14 tutuklama
Oto aksesuar esnafı: Bu yasakla dükkanlar kapanır
Yükleniyor






