• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

Dicle Üniversitesinde "Tarih Bilinci Bağlamında Gazze" paneli düzenlendi

31 Ekim 2024, Perşembe 17:23
31 Ekim 2024, Perşembe 17:23
Dicle Üniversitesinde
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde Bilge Gençlik Kulübü tarafından "Tarih Bilinci Bağlamında Gazze" temalı program düzenlendi.

Bilge Gençlik Kulübü, bir yılı aşkın süredir soykırım ve katliamların eksik olmadığı Gazze'deki drama dikkat çekmek ve orada devam eden direnişi gençliğin gündeminde tutmak amacıyla "Tarih Bilinci Bağlamında Gazze" temalı program gerçekleştirdi.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen program Ahmed el Amiri'nin Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Bilge Gençlik Kulübü Başkanı Yakup Dinç'in selamlama konuşmasıyla devam eden programda yapılan şiir dinletisinden sonra Dr. Öğretim Üyesi Davut Adlığ, "Tarih Bilinci Bağlamında Gazze" konulu bir konuşma yaptı.

"siyonistler 1897'de gerçekleştirdikleri ilk kongrede bir siyonist devlet kurma kararı alıyor"

Filistin meselesiyle beraber tarihçesi hakkında bilgi aktaran Adlığ, "Aksa Tufanı Operasyonu"nun nedenleri, Filistin hakkında öne sürülen karalama içerikli iddialar ve gelinen süreci ele aldı.

Gazze'nin tarihini özetleyen Adlığ, "Gazze'nin 5 bin yıllık bir tarihi geçmişi var. Gazze'de Romalılar, Bizanslılar, Haçlılar gibi birçok medeniyet hüküm sürmüş. İslam tarihinde ilk fethedilen toprak Gazze'dir, daha sonra Hazreti Ömer döneminde Kudüs fethediliyor. Müslümanların hakimiyetinde kalan Gazze 1149'da Haçlılar tarafından işgal ediliyor. Haçlılar o dönemde büyük katliamlar yapıyor ve son olarak Selahaddin-i Eyyubi 1187'de Kudüs'ü alıyor. 1258'de Moğollar ve 1260'da Memlukler aldıktan sonra 1517'de Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı almasının akabinde Gazze Osmanlı hakimiyetine geçiyor. Yaklaşık 400 sene Osmanlı Hakimiyetinde kalan Gazze'yi 1917'de 1'inci Dünya Savaşında İngilizler alıyor." dedi.

siyonizmin kurulmasıyla beraber Filistin'e yönelik başlatılan işgal girişimlerini de aktaran Adlığ, "siyonistler teşkilatlarını kurduktan sonra 1897'de gerçekleştirdikleri ilk kongrede bir siyonist devlet kurma kararı alınıyor. Filistin'de yer almak için Osmanlı'ya teklif getirseler de o dönemde Sultan Abdulhamid tarafından reddediliyor. Filistin'in İngilizlerin eline geçmesiyle yahudiler bu topraklara yerleştirmeye başlıyor." ifadelerini kullandı.

"Müslümanlar olarak birleşmeli, dua etmeli ve en önemlisi boykota devam etmeliyiz"

7 Ekim sabahıyla başlayan Aksa Tufanı Operasyonunun başlıca nedenlerini sıralayan Adlığ, şunları söyledi:

"Gazze topraklarının büyük bir abluka içerisinde olması, orada insanların yüzde 70'i açlık sınırında olması, Birleşmiş Milletler ve tüm dünya devletleri israilin zulmünün görmesine rağmen zulme sessiz kalmaları ve 7 milyon Müslüman Filistinli kamplarda mülteci olarak yaşaması ve hukuksuz bir şekilde gözaltılar olmasıdır."

Yaşanan soykırım ve katliamlar karşısında Müslüman ülkelerin yöneticileri ve toplumlarına düşen görev ve sorumlulukların olduğunu hatırlatan Adlığ, "İnsani olarak tepkimizi vereceğiz, onları anlayabilmek için empati kuracağız, Gazze'yi sürekli gündemde tutacağız, hangi milletten ve hangi dilden olursa olsun israile karşı tüm Müslümanlar birleşmeli, dua etmeliyiz ve en önemlisi olan boykota devam etmeliyiz. Allah nurunu tamamlayacaktır, önemli olan bizim nerede durduğumuzdur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Vietnam'daki sellerde ölü sayısı 90'a yükseldi

Kolombiya Devlet Başkanı Petro’dan ABD’li Rubio’ya “Bizi tehdit etmeyin, hilelerinizi biliyoruz”

HAMAS, işgal rejimi ile yapılan ateşkesi sona erdirdiği yönündeki iddiaları yalanladı

UNRWA: Gazze’de nüfusun yarısı yerinden edilmişlerin yaşadığı bölgelerde hayatta kalma mücadelesi veriyor

Ankara'da doğal gaz patlaması: 1 kişi yaralandı

Manisa'da traktör ile çekici çarpıştı: 4 yaralı

İşgal rejimi, Nablus’ta çiftçilerin zeytinliklere erişimini engelledi

COP31 toplantısının Türkiye’de yapılmasına karar verildi

Denizlerde fırtınamsı rüzgâr uyarısı: Karadeniz ve Kuzey Ege’de etkili olacak

Aksaray’da geri dönüşüm tesisinde yangın

“Kastamonu Huzur” uygulamasında 2 bin 888 kişi sorgulandı

İşgal rejimi Gazze’yi bombaladı: 22 şehit

Kars'ta 60 hesaba erişim engeli

Batı kesimlerde sağanak yağış bekleniyor

Kamyon ile traktör çarpıştı: 2 ölü, 5 yaralı

Açık cezaevinde zehirlenen 131 hükümlü hastaneye kaldırıldı

Çin: Japonya'nın Tayvan'a ilişkin açıklamaları uluslararası hukukun ihlalilidir

Gelecek yıl yapılacak COP31’in Türkiye’de düzenlenmesine karar verildi

Yangında mobil mescit kullanılamaz hale geldi

AB’den ABD’nin Ukrayna planına ilişkin ortak açıklama

Peygamber Sevdalıları Derneği tarafından "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Carney ile görüştü

ABD’de H5N5 kuş gribi kaynaklı ilk insan ölümü

Malatya'da bir evde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı

Arnavutluk’ta etkili olan yağışlar sele yol açtı: 1 ölü

Kineem Parkı’nda Tehlikeli Eğlence: Alev Yakıp Patlayıcı Madde Atıyorlar

Gaziantep'te 1 kilo 1155 gram uyuşturucu ele geçirildi: 1 tutuklama

BM: Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik artan şiddet ve can kayıpları derinden endişe verici

Belediye Başkanı Taşkın: Battalgazi'de hizmet süreci devam ediyor

Cizre Umut Kervanı'dan yetim ve muhtaç ailelere yardım

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Vietnam'daki sellerde ölü sayısı 90'a yükseldi

Kolombiya Devlet Başkanı Petro’dan ABD’li Rubio’ya “Bizi tehdit etmeyin, hilelerinizi biliyoruz”

HAMAS, işgal rejimi ile yapılan ateşkesi sona erdirdiği yönündeki iddiaları yalanladı

UNRWA: Gazze’de nüfusun yarısı yerinden edilmişlerin yaşadığı bölgelerde hayatta kalma mücadelesi veriyor

Ankara'da doğal gaz patlaması: 1 kişi yaralandı

Manisa'da traktör ile çekici çarpıştı: 4 yaralı

İşgal rejimi, Nablus’ta çiftçilerin zeytinliklere erişimini engelledi