• BIST 100

    10372,00%-0,10
  • DOLAR

    41,38% 0,05
  • EURO

    48,53% -0,09
  • GRAM ALTIN

    4845,44% 0,01
  • Ç. ALTIN

    7890,79% 0,00

Dicle Üniversitesinde "Tarih Bilinci Bağlamında Gazze" paneli düzenlendi

31 Ekim 2024, Perşembe 17:23
31 Ekim 2024, Perşembe 17:23
Dicle Üniversitesinde
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde Bilge Gençlik Kulübü tarafından "Tarih Bilinci Bağlamında Gazze" temalı program düzenlendi.

Bilge Gençlik Kulübü, bir yılı aşkın süredir soykırım ve katliamların eksik olmadığı Gazze'deki drama dikkat çekmek ve orada devam eden direnişi gençliğin gündeminde tutmak amacıyla "Tarih Bilinci Bağlamında Gazze" temalı program gerçekleştirdi.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen program Ahmed el Amiri'nin Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Bilge Gençlik Kulübü Başkanı Yakup Dinç'in selamlama konuşmasıyla devam eden programda yapılan şiir dinletisinden sonra Dr. Öğretim Üyesi Davut Adlığ, "Tarih Bilinci Bağlamında Gazze" konulu bir konuşma yaptı.

"siyonistler 1897'de gerçekleştirdikleri ilk kongrede bir siyonist devlet kurma kararı alıyor"

Filistin meselesiyle beraber tarihçesi hakkında bilgi aktaran Adlığ, "Aksa Tufanı Operasyonu"nun nedenleri, Filistin hakkında öne sürülen karalama içerikli iddialar ve gelinen süreci ele aldı.

Gazze'nin tarihini özetleyen Adlığ, "Gazze'nin 5 bin yıllık bir tarihi geçmişi var. Gazze'de Romalılar, Bizanslılar, Haçlılar gibi birçok medeniyet hüküm sürmüş. İslam tarihinde ilk fethedilen toprak Gazze'dir, daha sonra Hazreti Ömer döneminde Kudüs fethediliyor. Müslümanların hakimiyetinde kalan Gazze 1149'da Haçlılar tarafından işgal ediliyor. Haçlılar o dönemde büyük katliamlar yapıyor ve son olarak Selahaddin-i Eyyubi 1187'de Kudüs'ü alıyor. 1258'de Moğollar ve 1260'da Memlukler aldıktan sonra 1517'de Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı almasının akabinde Gazze Osmanlı hakimiyetine geçiyor. Yaklaşık 400 sene Osmanlı Hakimiyetinde kalan Gazze'yi 1917'de 1'inci Dünya Savaşında İngilizler alıyor." dedi.

siyonizmin kurulmasıyla beraber Filistin'e yönelik başlatılan işgal girişimlerini de aktaran Adlığ, "siyonistler teşkilatlarını kurduktan sonra 1897'de gerçekleştirdikleri ilk kongrede bir siyonist devlet kurma kararı alınıyor. Filistin'de yer almak için Osmanlı'ya teklif getirseler de o dönemde Sultan Abdulhamid tarafından reddediliyor. Filistin'in İngilizlerin eline geçmesiyle yahudiler bu topraklara yerleştirmeye başlıyor." ifadelerini kullandı.

"Müslümanlar olarak birleşmeli, dua etmeli ve en önemlisi boykota devam etmeliyiz"

7 Ekim sabahıyla başlayan Aksa Tufanı Operasyonunun başlıca nedenlerini sıralayan Adlığ, şunları söyledi:

"Gazze topraklarının büyük bir abluka içerisinde olması, orada insanların yüzde 70'i açlık sınırında olması, Birleşmiş Milletler ve tüm dünya devletleri israilin zulmünün görmesine rağmen zulme sessiz kalmaları ve 7 milyon Müslüman Filistinli kamplarda mülteci olarak yaşaması ve hukuksuz bir şekilde gözaltılar olmasıdır."

Yaşanan soykırım ve katliamlar karşısında Müslüman ülkelerin yöneticileri ve toplumlarına düşen görev ve sorumlulukların olduğunu hatırlatan Adlığ, "İnsani olarak tepkimizi vereceğiz, onları anlayabilmek için empati kuracağız, Gazze'yi sürekli gündemde tutacağız, hangi milletten ve hangi dilden olursa olsun israile karşı tüm Müslümanlar birleşmeli, dua etmeliyiz ve en önemlisi olan boykota devam etmeliyiz. Allah nurunu tamamlayacaktır, önemli olan bizim nerede durduğumuzdur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Adana’da firari hükümlü yakalandı

Mersin’de trafik denetimleri: 1,9 milyon araç incelendi

Adanalı çocuklar: Kurtuluşumuz namazdadır

Umut Kervanı Hatay’dan öğrencilere kırtasiye desteği

İLKHA'nın haberi Sağlık Bakanlığını harekete geçirdi

Yazar Türkmen: Medeniyet değerlerimizden kopmayan bir anayasa yapılmalı

İşgal rejimi, İbrahim Camii’nin iç avlu tavanına el koyma kararı aldı

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 64 bin 905'e ulaştı

Cezayir cumhurbaşkanı yeni hükümeti atadı

Adana'da "Hayat Namazla Güzeldir" etkinliğinin final programı yapıldı

Pakistan'da askerlere saldırı: 5 ölü

Malatya'da 12 kilo 800 gram esrar ele geçirildi

Malatya'da korkutan ev yangını

Adana’da eşek sayısı yok olma noktasına geldi

Kazakistan, insanlığın ilk uzay üssünü turistlere açıyor

Siyonist rejim, İbrahim Camii'nin çatısını işgal etti

Battalgazi Belediyesi çocukların mektuplarını karşılıksız bırakmadı

Direniş Filosu Tunus'tan Gazze'ye yola çıktı

Belediye Başkanı Geçit: Vatandaşların ihtiyaç duyduğu her alanda yanlarında olmaya devam edeceğiz

OSTİMTECH’te mesleki eğitimin geleceği masaya yatırıldı

Üroloji Uzmanı Gül: Prostat kanserinde erken teşhis, başarıyı artırıyor

Sumud Filosu'na Avrupa Parlamentosundan 4 üye katıldı

1,4 milyar TL tutarındaki SED ödemesi hesaplara yatırıldı

Batman'daki silahlı saldırıda gözaltı sayısı 24'e yükseldi

İşgal basını: Katar'a saldırı Tel Aviv için stratejik fiyasko

Bursa'da 10 yaşındaki çocuk markette yangın çıkardı, kameralara yakalandı

Hasankeyf'te Şaab Vadisi ve Küçük Saray ilgi çekiyor

Doha'da Arap-İslam Zirvesi başladı: Katar'a yönelik siyonist saldırı gündemde

Çocuğa hijyen kurallarını öğretmek, ebeveynlerin en önemli görevi

Bingöl’de 91 kilo esrar ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana’da firari hükümlü yakalandı

Mersin’de trafik denetimleri: 1,9 milyon araç incelendi

Adanalı çocuklar: Kurtuluşumuz namazdadır

Umut Kervanı Hatay’dan öğrencilere kırtasiye desteği

İLKHA'nın haberi Sağlık Bakanlığını harekete geçirdi

Yazar Türkmen: Medeniyet değerlerimizden kopmayan bir anayasa yapılmalı

İşgal rejimi, İbrahim Camii’nin iç avlu tavanına el koyma kararı aldı