• BIST 100

    10569,05%1,96
  • DOLAR

    40,40% 0,02
  • EURO

    47,09% 0,10
  • GRAM ALTIN

    4371,14% 0,49
  • Ç. ALTIN

    6973,13% 0,32

Dijital bağımlılık beyin yapısını değiştiriyor

21 Temmuz 2025, Pazartesi 11:50
21 Temmuz 2025, Pazartesi 11:50
Dijital bağımlılık beyin yapısını değiştiriyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, “Sosyal medyada, video oyunları, arkadaşlık uygulamaları, çevrim içi araştırma, alışveriş, haber takibi gibi kontrollü tüketildiği zaman fayda sağlayabilecek kullanımları, bağımlılıktan korunarak sürdürmek önemli” dedi.

Toplumda bilinirliği hızla artan kavram dijital bağımlılık; bireyin telefon, tablet, bilgisayar gibi dijital cihazları ya da internet aracılığıyla sosyal medya veya çevrim içi oyunlar gibi içerikleri kontrolsüz ve aşırı şekilde kullanması anlamına geliyor.

Dijital bağımlılık beynin; ödül işleme, dürtü kontrolü ve duygusal düzenleme gibi temel işlevlerinden sorumlu bölgelerini etkileyen nöropsikolojik bir sorundur.

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu Tezel, bu sorunun; kişinin günlük yaşamını, sosyal ilişkilerini, akademik veya mesleki işlevselliğini olumsuz etkileyebilecek ciddi bir problem olduğuna dikkat çekti.

Tezel, “Sosyal medyada, video oyunları, arkadaşlık uygulamaları, çevrim içi araştırma, alışveriş, haber takibi gibi kontrollü tüketildiği zaman fayda sağlayabilecek kullanımları, bağımlılıktan korunarak sürdürmek önemli.” dedi.

Dopamin salınımının tetiklenmesiyle bağımlılığın pekiştiğini belirten Tezel, “Dijital içerikler beyindeki bazı bölgelerde dopamin salınımını sürekli teşvik ederek kısa vadeli haz beklentisini artırır. Bu durum zamanla odaklanma, ruh hali düzenleme ve sağlıklı ilişkiler kurma becerilerini zayıflatır. Beynin en çok etkilenen bölgelerden biri olan karar verme ve öz denetimden sorumlu prefrontal korteks, dijital bağımlılarda hem yapısal hem işlevsel olarak zayıflar. Ayrıca duygusal tepkiler açısından amigdala, dikkat ve çoklu görev becerileri noktasında da parietal lob da zarar görür. Tüm bu değişimler, dikkat süresini kısaltır ve odaklanma güçlüğüne yol açar. Bu nedenle dijital bağımlılığın erken fark edilerek önüne geçilmesinin, beyin sağlığı açısından kritik olduğunu unutmamak gerekir.” ifadelerini kullandı.

Dijital dünyaya bağımlı olanlar daha çok erteliyor

Aşırı dijital kullanımının, bireyleri çevrim içi etkileşimlere öncelik verir hale getirebileceğine dikkat çeken Tezel, “Bu durum; aile üyeleri, arkadaşlar ve partnerlerle yüz yüze iletişimin ve birlikte geçirilen kaliteli zamanın azalmasına yol açarak ilişkilerde çatışmalara neden olabilir. Aslında teknoloji, kişiler arasındaki mesafeleri ortadan kaldırarak sosyal bağları güçlendirme imkânı yaratsa da dozu kaçırıldığı takdirde kişinin tam tersi şekilde sanal dünyaya yoğunlaşarak sosyal bağlarının zayıflamasına ve yalnız hissetmesine yol açabilir. Buna ek olarak akademik, mesleki ve kişisel alanlarda erteleme, dikkat dağınıklığı ve verimlilik kaybı gözlemlenebilir. Bireyler dijital dünyada geçirdikleri süreyi kontrol altına alamazlarsa, odaklanma ve dikkati sürdürme becerileri zayıflamaya başlar.” diye ekledi.

Risk altındaki grup 9-18 yaş arası

Dijital bağımlılığın en çok çocukları ve ergenleri etkilediğini paylaşan Tezel, “Özellikle bilişsel gelişimini henüz tamamlamamış 9-18 yaş arası; dürtü kontrolü ve öz denetim becerisi yeteri kadar olgunlaşmadığı için dijital uyaranlara karşı daha hassastır. Bu yaş grubunda bulunan sosyal medya, oyun ve çevrim içi etkileşimlere yönelik yüksek ilgi, bağımlılık riskini artırır. Yetişkinlerde de dijital bağımlılık görülebilir ancak gelişmiş otokontrol becerileri sayesinde risk daha düşüktür. Özellikle 10-15 yaş arası bireylerde hafıza ve karar verme gibi aktif düşünme süreçlerinden sorumlu yürütücü kontrol ağına ait beyin bölgelerinde işlevsel bağlantıların genel olarak azaldığını ortaya koyan çalışmalar var. Bu konuda yapılan çeşitli araştırmalara göre hem dijital araçlara bağımlı hem de çalışan ebeveynlere sahip ergenler, daha yüksek risk taşıyor” dedi.

Sanal dünyaya düşkünlük uyku düzenini de bozuyor

Yapılan bir çalışmaya göre teknoloji bağımlılarının uyku problemi yaşama olasılığının, bağımlı olmayan bireylere kıyasla 2,2 kat daha yüksek olduğunu paylaşan Tezel, “Yine aynı araştırmaya göre, bağımlı bireylerin uyku süresinin normal bireylere göre daha sağlıksız ve kısa olduğu da göz önüne serilmiştir. Aynı zamanda sosyal medya kullanımının gençler arasındaki artışı, özellikle genç kızların öz güveni ve beden memnuniyetini de zedeliyor. Bazı araştırmalar, medya içeriklerinin beden memnuniyetsizliği ve yeme bozukluklarıyla ilişkili olduğunu gösteriyor, bazı içeriklerin; kıyaslama, kendini-yaşantısını-bedenini beğenmeme, suçlama, öz değer eksiklikleri, öfke ve motivasyon düşüklüğüne sebep olabileceğini ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

IBAN'ına para yatırılan esnaf, 11 yıla kadar hapisle yargılanıyor

Şanlıurfa’da aranan şahıslara yönelik operasyonlarda 252 kişi yakalandı

Gazze Sağlık Bakanlığı: Dr. Mervan el-Hıms işgalciler tarafından alıkonuldu

Dışişlerinden, Yunanistan’ın ilan ettiği "deniz parkları" hakkında açıklama

Şanlıurfa’da otomobilin çarptığı 4 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

BM: israilin Gazze’nin ortasındaki tahliye emri yaşama "yıkıcı bir darbe"

Bangladeş'te uçağın okula düşmesi sonucu 19 kişi öldü

Batman'da hafız öğrencilerin LGS başarısı dikkat çekiyor

Şanlıurfa’da son bir haftalık uyuşturucuyla mücadele raporu paylaşıldı

Şanlıurfa'da orman yangınlarına karşı gönüllü seferberlik

Mardin’de Kerbela şehidinin türbe ve mezarının gün yüzüne çıkarılması bekleniyor?

Batman'da 2 bin 900 metre uzunluğunda hayalet ağa el konuldu

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanlığı, halkın taleplerini Kaymakam Güzel’e iletti

Siirt'te baygın halde bulunan genç hastaneye kaldırıldı

Batman SGK İl Müdürü Gümüş'ten özel hastanelere saha ziyareti

İşgalciler, Kalkilya'nın doğusunda 7 dönümlük araziye el koydu

Bingöl’de 4 ayrı noktada yangın çıktı

İşgal rejimi, Yemen'e saldırdı

Balıkesir’de nadir rastlanan porsuk fotokapana yakalandı

Dr. Ebu Silmiyye: Gazze'de tıbbi malzemeler, gıda ve yakıt tamamen tükendi

Batman'da havayoluna ilgi artıyor

Bu hafta Batman'da hava sıcaklığı artacak

Batman'da diş hastanesinden çocuklara yönelik örnek uygulama

Gazze'de yeni katliam: 22 şehit, 5'i yardım beklerken hedef alındı

Bursa'da motosiklet kazası güvenlik kamerasına yansıdı

Hindistan’da sel, heyelan ve kazalarda ölü sayısı 125'e ulaştı

Bangladeş'te askeri uçak okula düştü: Ölü ve yaralılar var

Cezayir ve Çin arasında petrol ve gaz rezervlerine dair anlaşma

Malatya Kapalı Çarşı'nın iyileştirme süreci başladı

Hindistan'da uçak pistten çıktı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


IBAN'ına para yatırılan esnaf, 11 yıla kadar hapisle yargılanıyor

Şanlıurfa’da aranan şahıslara yönelik operasyonlarda 252 kişi yakalandı

Gazze Sağlık Bakanlığı: Dr. Mervan el-Hıms işgalciler tarafından alıkonuldu

Dışişlerinden, Yunanistan’ın ilan ettiği "deniz parkları" hakkında açıklama

Şanlıurfa’da otomobilin çarptığı 4 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

BM: israilin Gazze’nin ortasındaki tahliye emri yaşama "yıkıcı bir darbe"

Bangladeş'te uçağın okula düşmesi sonucu 19 kişi öldü