9184,82%2,67
34,38% 0,47
36,84% -0,60
2969,82% -0,20
4932,75% 0,96
Anadolu Basın Federasyonu (ABF) katkılarıyla, İnternet Medya Birliği Derneği (İMB) tarafından, “Dijital Dünya ve Sosyal Medya Kullanımı” paneli gerçekleştirildi.
Anadolu Basın Federasyonu (ABF) katkılarıyla, İnternet Medya Birliği Derneği (İMB) tarafından düzenlenen, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü destekleri ile Altındağ Belediyesi Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde “Dijital Dünya ve Sosyal Medya Kullanımı” paneli gerçekleştirildi.
Panelde konuşmacı olarak Gazeteci yazarlar Emin Pazarcı, Zafer Şahin, Fadime Özkan, RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler ve Basın İlan Kurumu Ankara Bölge Müdürü Murat Yürekli katıldı.
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki Panel açılış konuşmasında dijital medya ve sosyal medya kavramlarının burada konuşulmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Tiryaki, 3 yıldır akıllı telefon kullandığını, haftada bir kullanım raporu ile karşılaştığını söyleyerek ne kadar azaltabilirim diye çabaladığını söyledi.
Panelde konuşan Anadolu Basın Federasyonu Genel Başkanı Sinan Burhan, sosyal medya ve geleneksel medyaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Burhan, "Dijital medyada sadece sosyal medya bağımlılığı yok. Geleneksel medya reyting ve tiraj kaybına uğradı dedi. Günümüzde en büyük tehlike YouTube ve Instagram üzerindeki reklam gelirleri. Ulusal medya Youtube ve Instagram’ın gelirleri nedeni ile ciddi kayıplara uğramıştır." açıklamasında bulundu.
"Ulusal medya kanalları kapanıyor!"
Burhan, "Devletimiz burada tedbir almak durumundadır. Aksi taktirde birkaç sene sonra medyada çok seslilik sona erecek. Bugün güçlü gördüğümüz ulusal medya kanallarının birçoğunun kapandığını göreceğiz. Youtube ve Instagram tüm gelirleri elde ediyor. Ayrıca batı kökenli bazı haber kanalları var. Bu kanallar 2-3 editörle yayınlar yapmaktadır. Bu mesele bir milli güvenlik sorunudur. Türkiye’deki medya bağımsızlığını, özgürlüğünü sağlamak istiyorsak, bu mecraları denetlemek durumundayız."
Gazeteci yazar Emin Pazarcı, Türkiye’nin son zamanlarda Narin meselesini tartıştığını ama sosyal medyada gezen yalan yanlış bilgilerden de soruşturmaya zarar verdiğini belirtti. Pazarcı, bu alanlarla ilgilide bir düzenleme yapıldığında bir kesimin “vay sen nasıl özgürlük alanımızı kısıtlarsın” diye serzenişte bulunacağına dikkat çekti.
Fadime Özkan, sosyal mecraların artık çok tehlikeli bir alan olduğunu ifade ederek istatistikleri paylaştı. Özkan, Türkiye’de son dönemde yaşanan olaylarda çok ciddi oranlarda bot hesaplardan yalan yanlış haberlerin yayıldığını, birilerinin bu alanları operasyonel alan olarak kullandığını dile getirerek, buralarda av olunmaması çağrısında bulundu.
"Geleneksel medyaya ulaşmak içinde dijital mecralar kullanılıyor"
Deniz Güler, RTÜK olarak çok önemli çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, bazı yaptıkları araştırmalardan bahsetti. Güler, çok ciddi rakamların ortaya çıktığını ifade ederek, Türkiye’de bin radyo, 400 TV kanalı olduğunu hatırlatarak, toplumun radyo dinlemek ve TV izlemek için dijitale yöneldiğini söyledi.
"Hayatta kalmanın yolu kaliteyi sağlamak"
Zafer Şahin, çok da umutsuz olmadığını dile getirerek, bilinçli kullanım ve yenilenmeye değişim ve dönüşüme işaret etti. Şahin, "Bizlerde dönüşmeli ve kaliteli işler yaparak topluma sunmalıyız. Aksi taktirde karşılık bulamazsınız. Rekabet ortamlarında en iyisini yapmak lazım. Aksi takdirde yok olur gidersiniz. Hatayı kendinde arayarak neden okunmuyorum, neden izlenmiyorum? diyerek herkesin kendine bakması lazım." ifadelerini kullandı.
Murat Yürekli ise, Basın İlan Kurumu’nun yaptığı çalışmalardan bahsederek yapay zekanın etik değerler çerçevesinde topluma hizmet etme noktasında kayıtsız kalınmaması gerektiğini söyledi. (İLKHA)