• BIST 100

    17026,44%1,14
  • DOLAR

    43,83% 0,01
  • EURO

    51,72% 0,07
  • GRAM ALTIN

    7264,84% 1,15
  • Ç. ALTIN

    11874,26% 0,29

Dijital dünyada çocuk yetiştirme rehberi

12 Mart 2025, Çarşamba 15:32
12 Mart 2025, Çarşamba 15:32
Dijital dünyada çocuk yetiştirme rehberi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmanlar, çocukların internetteki davranışlarını inceleyerek maruz kalabilecekleri tehlikelere dikkat çekerek, ebeveynlere önerilerde bulundu.

Ebeveynler ve çocukları arasında her zaman kültürel bir uçurum olmuştur. Ancak dijital yerliler, her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğu bu dijital devrin içine doğduklarından muhtemelen bu uçurum son on yılda daha da fazla büyüdü.

Bu yeni dijital çağa uyum sağlamak zorunda kalan "dijital göçmenler" içinse dünyayı çocuklarının bakış açısından anlamak zor.

Bir siber güvenlik şirketi, çocukların internetteki davranışlarını inceleyerek maruz kalabilecekleri tehlikeleri inceledi, ebeveynlere önerilerde bulundu.

Şirketin uzmanlarına göre araştırmacılar, davranışların kontrolünde önemli bir rol oynayan beynin frontal ve prefrontal kortekslerinin ergenlerde tam olarak gelişmediğine inanıyor. Bunun sonucu da saha fazla dürtüsellik ve risk alma olarak öne çıkıyor. 

Çocukların deneyimleyerek öğrenmeleri açısından risk almak her zaman kötü bir şey değil. Ebeveynler için korkutucu olabilir ancak büyümenin önemli bir parçası. Çocukların güven ve dayanıklılık geliştirmelerine ve iyi muhakeme etmenin önemini anlamalarına olanak tanır. Sorun, dürtüselliğin pervasızlığa dönüşerek çocukların ruhsal ve fiziksel sağlıklarını, potansiyel olarak mali durumlarını ve başkalarının hayatlarını tehlikeye atmasıdır.

Ne tür tehlikelerden bahsediyoruz?

Kişisel verilerin internette aşırı paylaşımı: Sosyal medya siteleri, çevrimiçi oyun ve sohbet odaları ve diğer platformlar çocukların kişisel bilgileriyle dolup taşıyor. Zorbalar ve kimlik hırsızları bu bilgileri onlara karşı kullanmak için hazır bekliyorlar.

İnternette yabancılarla konuşmak: Kişisel bilgilerin aşırı paylaşılması, çocukları çevrimiçi olarak taklit eden dolandırıcıların da dikkatini çekebilir. Nadiren de olsa bu durum fiziksel dünyada istismara dönüşebilir. Araştırmalar, 13-17 yaş arası Amerikalıların yaklaşık 10'da 1'inin kendi rızaları olmadan müstehcen görüntülerinin paylaşıldığını iddia ediyor. Bu tür görüntülerin paylaşılması yasa dışıdır ve bunun yasal sonuçları olabilir. Ayrıca beraberinde getirdiği tüm duygusal sıkıntılarla birlikte sextortion ve siber zorbalığa da kapı açabilir.

Çocuklar yaşlarını doğru söylemiyor: Birleşik Krallık düzenleyici kurumu Ofcom'un araştırmasına göre, sosyal medya profili olan 8-17 yaş arası çocukların üçte biri yaşını doğru söylemiyor. Buradaki problem, çocuklarınızın zararlı içeriklere ve yaşlarına uygun olmayan reklamlara maruz kalmasına neden olmasıdır.

Çocuklar arasında siber zorbalık: Zorbalık, birçok nedenden ötürü çocuklar arasında her zaman yaygın olmuştur. İnternet, bunun gerçekleşmesi için daha geniş bir akran yelpazesinden daha fazla fırsat yaratıyor.

İnternette başkalarını dolandırmak: Bazen çocuklar, eylemlerinin sonuçlarını net bir şekilde anlamadan teknik bilgilerini kötü amaçlar için kullanabilirler. İngiltere Ulusal Suç Ajansı'nın (NCA) birkaç yıl önce yayımladığı bir rapor, dokuz yaşından küçük çocukların DDoS saldırıları düzenlerken yakalandığını ortaya koymuştu

Ebeveynler çocuklar için ne yapabilir?

-Net temel kurallar belirleyin.

-Kendi dijital alışkanlıklarınızla örnek olun yani, aşırı paylaşım yapmaktan ve riskli çevrimiçi davranışlarda bulunmaktan kaçının.

-Kullanımı izlemek ve uygunsuz içeriğe erişimi engellemek için gerektiğinde ebeveyn kontrollerini kullanın.

-Uygunsuz davranışların (cinsel içerikli mesajlaşma, aşırı paylaşım, siber zorbalık vb.) tehlikeleri ve çevrimiçi güvenliğin ve başkalarına saygı göstermenin önemi hakkında samimi bir şekilde konuşun.

-Çocuğunuzun çevrimiçi hesaplarını ayarlayın ve yaşına uygun olanları seçin.

-Çocuklarınızı, kişisel bilgilerine dair işaretler için dark web'i izleyen bir kimlik koruma hizmetine kaydettirin.

-Çocuklarınızın gizlilik ayarlarının hesaplarını kimlerin görebileceğini sınırladığından emin olun.

-Çocuğunuzun bilgisayar becerilerini olumlu bir şekilde kullanabileceği yolların ayrıntılarını paylaşın.

-Cihazlarına saygın bir satıcıdan güvenlik yazılımı indirin.

-Uygulamaları yalnızca resmi mağazalardan indirdiklerinden emin olun.

Hepsinden önemlisi, iletişim kanallarını mümkün olduğunca açık tutun. Çocuklarınızın internette iyi ve kötü davranış arasındaki farkı anlamaları ve sizin de onları dinlemek için her zaman yanlarında olmanız önemlidir. Nihayetinde, bu sadece çocuklarınızı korumakla ilgili değildir. Bu durum onları, düşünceli, riskten kaçınan ve saygılı bir şekilde yetiştirmekle ilgilidir. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Altın yükseldi, kâr satışları geldi

İstanbul’da DAİŞ operasyonunda 11 kişi gözaltına alındı

Hindistan’da ambulans uçak düştü: 7 kişi öldü

Meteoroloji uyardı: Yağış geliyor, Doğu'da çığ tehlikesi var

Baburrahme Mescidi yeniden hedefte: Siyonist rejim Aksa'nın doğusunu fiilen ele geçirme peşinde

20 ülkeden siyonist rejime uyarı: Batı Şeria'daki ilhak kararları derhal geri çekilsin

ABD'nin en büyük savaş gemisi Akdeniz'de: USS Gerald Ford savaşın habercisi mi?

Pentagon'da İran endişesi: Trump geri adım iddialarını reddediyor

Gazze’de hava saldırıları, topçu atışları ve ev yıkımları sürüyor

50 bin mümin tüm kısıtlamalara rağmen Mescid-i Aksa'da saf tuttu

FedEx'ten ABD yönetimine vergi davası

İzmir açıklarında 40 düzensiz göçmen yakalandı

Uşak’ta 32 bin sentetik hap ele geçirildi: 3 tutuklama

KOBİ’lere 50 milyon liraya kadar kredi desteği sağlanacak

Kilis'te mezarlıkta saklanan 3 bin uyuşturucu hap ele geçirildi

Yeşilyurt Kent Konseyi Kur'an-ı Kerim eğitimi ve mukabele programı düzenliyor

Malatya'da tartıştığı babasının aracını yaktı

​ Bingöl’de Ramazan ayında su ürünleri denetimleri sürüyor

Bingöl-Muş kara yolunda cip devrildi: 3 yaralı

AFAD ve DSİ iş birliğiyle risk azaltma çalışmaları değerlendirildi

Tekirdağ’da aranan 150 kişi yakalandı

Endonezya'daki dev obruğun genişliği 30 bin metrekareyi aştı

Erzurum'da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 yaralı

Ramazan ayında da siyonist işgalcilerin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 72 bin 73’e yükseldi

İçişleri Bakanlığı Yalova’daki saldırıyla ilgili müfettiş görevlendirdi

Hindistan'da ambulans uçak düştü

Meksika'da kartel liderinin öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda 55 kişi öldü

Nijerya’da köylere silahlı saldırı: 10 ölü

AB ile Macaristan arasında Rusya anlaşmazlığı

Fransa CumhurbaşkanıMacron ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb Paris'te görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Altın yükseldi, kâr satışları geldi

İstanbul’da DAİŞ operasyonunda 11 kişi gözaltına alındı

Hindistan’da ambulans uçak düştü: 7 kişi öldü

Meteoroloji uyardı: Yağış geliyor, Doğu'da çığ tehlikesi var

Baburrahme Mescidi yeniden hedefte: Siyonist rejim Aksa'nın doğusunu fiilen ele geçirme peşinde

20 ülkeden siyonist rejime uyarı: Batı Şeria'daki ilhak kararları derhal geri çekilsin

ABD'nin en büyük savaş gemisi Akdeniz'de: USS Gerald Ford savaşın habercisi mi?