SAĞLIK 9.04.2025 12:10:51 0

Dinlenirken ortaya çıkan titremeler Parkinson belirtisi olabilir

Dinlenirken ortaya çıkan titremeler Parkinson belirtisi olabilir
Haberi Sesli Oku

En sık görülen beyin ve sinir hastalıklarından Parkinson, özellikle 65 yaş üstü her 100 kişiden bir ya da ikisinde karşılaşılıyor.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü dolayısıyla bu hastalığa dikkat çekerek uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Yaş ilerledikçe oluşma riski artan rahatsızlığın sebepleri arasında genetik ve çevresel faktörlerin bir arada etkili olduğunu paylaşan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Özellikle toksik etkileri nedeniyle tarım ve böcek ilaçlarına maruz kalanlarda Parkinson riskinin yüzde 70 oranında arttığı biliniyor. Diğer tehlike faktörleri ise; kırsal yaşam, çiftçilik, kuyu suyu tüketimi, kafa travması ve hayvansal yağların fazla kullanımı olarak sıralanabilir.” dedi.

"Dopamin, vücudun hareket kontrolünde önemli bir rolü olan kimyasal bir maddedir." diyerek Bu maddeyi üreten hücrelerde işlev bozuklukları veya kayıplar yaşanabildiğini dile getiren Kütükçü, “Bu hücre kayıplarının devam etmesi bir süre sonra Parkinson’a ait bulgu ve belirtileri ortaya çıkarıyor. Rahatsızlığın dört ana belirtisi; hareketlerin yavaşlaması, istirahat halinde ortaya çıkan tremor adlı tiremeler, kaslarda sertlik ve vücudun denge yeteneğinin zayıflaması anlamına gelen postür reflekslerinde azalmadır.” ifadelerini kullandı.

Tedavide yüzde 90 oranında başarı söz konusu

Parkinson’un yavaş ilerleyen bir beyin hastalığı olduğundan bahseden Kütükçü, “Ancak hastalığın ilerlemesiyle; fleksiyon postürü dediğimiz vücudun öne ve yanlara doğru eğilmesi, donma diye isimlendirdiğimiz harekete başlamada zorluk, unutkanlık, psikiyatrik bulgular, kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri, ürolojik belirtiler ve çoğu hastada görülen uyku bozuklukları gibi diğer sistem etkilenmeleri de ortaya çıkar.” dedi.

Hastalığın ilerleyişini tamamen durduracak bir tedavi yöntemi henüz olmasa da Parkinson’un yaşam süresini kısaltmadığını vurgulayan Kütükçü, “Hastaların şikayetlerine yönelik tedavilerle hayat kalitesi yıllar boyu korunabilir. Özellikle doğru tanı konmuş hastalarda tedaviye yüzde 90 oranında olumlu cevap alınması önemli bir gerçek. Tedavi seçeneklerini ise ilaç, cerrahi ve diğer yöntemler olarak sınıflandırabiliriz. Piyasada çok çeşitli ve etkili ilaçlar bulunduğu için tüm tedavi planının deneyimli bir nörolog tarafından yapılması kritik” ifadelerini kullandı.

İleri evrelerde cerrahi gündeme gelebiliyor

Düzenli kontroller sayesinde hastaların yaşam standartlarının yıllarca belli bir seviyede tutulabildiğinin altını çizen Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Ancak bazı durumlarda hem hastalığın ilerlemesi hem de kullanılan ilaçların yan etkileri nedeniyle başka sorunlarla da karşılaşabiliyoruz. Bu gibi durumlarda şikayetleri ortadan kaldırabilmek için apomorfin enjeksiyonlarına ya da pompa şeklindeki cihaz aracılığıyla bağırsaktan doğrudan emilim sağlayan ilaç infüzyonuna başvurulabiliyor. Bu tedavi yöntemlerinden yeterli yanıt alınamadığı takdirde ise cerrahiden faydalanılabilir. Parkinson hastalığının cerrahi tedavisi günümüzde, beyindeki belirli bölgelere elektrot yerleştirip buralara uyarı gönderme şeklinde planlanıyor. Özellikle bazı hastalarda iyi bir tedavi seçeneği olarak kullanılsa da ameliyatın kime ve nasıl yapılacağına büyük bir titizlikle karar verilmeli” dedi. (İLKHA)

Bayrampaşa'da zincirleme kaza: 2 ölü, 4 yaralı

Mersin'de narko operasyonları: 384 gözaltı

Görmez: Söz söyleme dönemi bitti, artık eylem zamanıdır

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırıları aralıksız devam ediyor

Kırmızı ışıkta geçen tır, hafif ticari araçla çarpıştı: Biri ağır 6 yaralı

İsam Beşir: Amerika barışın hamisi değil siyonistlerin koruyucusudur

Türkiye ile Irak arasında Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması Toplantısı bugün

Yahudi çeteler Filistinliler ve araçlarına saldırdı

Meteorolojiden kuvvetli kar yağışı uyarısı

Çorum'da domatesleri çöpe döken pazarcının tezgâh yeri iptal edildi

Konya'da uygunsuz yazışmaların ardından 2 doktor hakkında gözaltı kararı

"DEM Parti 13 talepte bulundu" iddiasına resmî yalanlama

İşgalci ABD'den Yemen'e hava saldırısı: Beyda’daki Meslek Enstitüsü vuruldu

HAMAS’tan El-Ehli Baptist Hastanesi’ne saldırıya tepki: Bu vahşetin sorumluluğu sessiz kalan tüm dünyaya aittir

Siyonist rejim El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurdu: Yaralılar sokaklara taşındı

Mekke'ye sadece hac vizesi olanlar alınacak

Öğrencilerden Gazze'ye anlamlı destek

Dışişleri Bakanı Fidan, Ermeni mevkidaşı Mirzoyan ile görüştü

Bingöl’de Siyer Yarışması'nda kazanılan ödüller Gazze’ye bağışlandı

Bingöl’de 850 bin TL’lik dolandırıcılık olayı: 1 gözaltı

ABD'den teknoloji ürünleri için yeni karar

Malatya'da nitelikli yağma ve kasten yaralama suçundan 3 tutuklama

Sudan, Kosova'yı resmen tanıdı

Bingöl'de kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi

Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Malatya'da zincirleme kaza: 4 yaralı

Otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 4 yaralı

Sudan için açlık ve kıtlık uyarısı

Drift atan sürücüye 47 bin 378 lira ceza

Rusya: Anlaşmaya rağmen Ukrayna enerji altyapılarımıza saldırıyor

Yükleniyor