• BIST 100

    10551,34%0,80
  • DOLAR

    41,97% 0,01
  • EURO

    48,78% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5452,27% -2,06
  • Ç. ALTIN

    9333,62% -3,82

Diş çıkarma döneminde dikkat edilmesi gerekenler

16 Temmuz 2025, Çarşamba 15:38
16 Temmuz 2025, Çarşamba 15:38
Diş çıkarma döneminde dikkat edilmesi gerekenler
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bebeklerin büyüme yolculuklarında en önemli dönüm noktalarından biri de diş çıkarma süreci ve bu dönem, hem bebekler hem de ebeveynler için bazen zorlayıcı olabiliyor.

Pedodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Nur Aydın, diş çıkarma döneminde dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.

Bazen yüksek ateş, nesneleri ısırma huyları ya da sürekli bir huysuzluk şeklinde görülen bebeklerde diş çıkarma sürecinin, bebek için olduğu kadar anne ve babalar için de biraz yorucu olduğunu söyleyen Aydın, "Ancak diş çıkarma dönemi zorluklarıyla bilinse de bebeğinizin gelişiminin doğal bir parçası. Doğru bilgi, uygun müdahale ve bolca sevgi ile bu süreci daha kolay ve sağlıklı şekilde atlatmanız mümkün." dedi.

Aydın, bu süreç için şu önerilerde bulundu:

"1.Belirtileri doğru tanıyın: Diş çıkarma belirtileri bebekten bebeğe değişebilir ancak yaygın olarak; ağızda artan salya, diş etlerinde kızarıklık ve şişlik, huysuzluk, huzursuzluk, uyku düzeninde bozulma, nesneleri ısırma isteği, iştahsızlık ve hafif ateş (38°C altı) gibi belirtiler görülür. Ancak yüksek ateş, ishal veya döküntü gibi belirtiler genellikle diş çıkarmayla ilgili değildir. Bu durumlarda mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekir.

2. Diş kaşıyıcıları kullanın: Diş etini rahatlatmak için soğuk diş kaşıyıcılar etkili olabilir. BPA içermeyen, bebeğin yaşına uygun sertlikte olan kaşıyıcıları tercih edebilirsiniz. Buzlukta kısa süre bekletilen diş kaşıyıcılar, şişen diş etini serinleterek rahatlatır.

3. Soğuk ve güvenli gıdalarla destekleyin: Ek gıdaya geçmiş bebeklerde soğutulmuş yoğurt, püre haline getirilmiş soğuk meyveler (elma, armut gibi), soğutulmuş havuç (sadece dişsiz bebekler için ezilmemiş ve mutlaka ebeveyn gözetiminde) diş etini rahatlatmaya yardımcı olabilir.

4. Diş eti masajı: Temiz ellerle bebeğin diş etine nazikçe yapılan masaj, hem kan dolaşımını artırır hem de basıncı azaltarak ağrıyı hafifletir. Diş etine uygun silikon parmak fırçaları da kullanabilirsiniz.

5. Salya tahrişine dikkat: Artan salya, bebeklerin ağız çevresinde kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir. Bu bölgenin temiz ve kuru tutulması, tahrişi önlemek açısından önemlidir. Yumuşak bir mendille nazikçe silinmeli ve gerekirse nemlendirici bir krem uygulanmalıdır.

6. Uyku rutinine sadık kalın: Diş çıkarma süreci uyku düzenini etkileyebilir. Bu dönemde uyku rutinini korumak, bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur. Ilık bir banyo, hafif bir masaj veya ninni gibi rahatlatıcı aktiviteler faydalı olacaktır.

7. Gerektiğinde doktora danışın: Bazı bebeklerde diş çıkarma süreci daha zor geçebilir. Eğer bebeğiniz sürekli ağlıyorsa, hiçbir şeyle sakinleşmiyorsa, ateşi yükselmişse veya ishal varsa bir çocuk doktoruna danışmanız gerekir. Doktor önerisiyle uygun dozda parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir. Ancak ilaç kullanımı mutlaka hekim önerisiyle olmalıdır.

8. Sevgi ve sabır en etkili ilaçtır: Unutmayın, bu dönem geçici. Bebeğinizin huzursuz olduğu anlarda fiziksel temas, kucağa alma, şefkatli dokunuşlar ve yumuşak sesle konuşmak onun güvende hissetmesini sağlayacaktır."

HÜDA PAR heyetinden Mezitli esnafına ziyaret

Konya’da 3 katlı binada yangın: 1 ölü

HÜDA PAR Aile Başkanı Sülün: Tesettür aile yapısını, mahremiyeti ve ahlakı korur

Kocaeli'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Kış lastiğinden kaçınmak hayatınıza mal olabilir!

Konya’da düzenlenen 12. Kitap Fuarı’na yoğun ilgi

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden burs duyurusu

Gaziantep'te 11 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

HÜDA PAR'dan, Kurtulmuş'un okuduğu "Kürtçe" şiir tartışmalarına ilişkin açıklama: Anadillerin kullanımı önündeki engeller kaldırılmalıdır

Kudüs Seriyyeleri, bazı komutanlarının şehadetini duyurdu

İran ve Irak, 2023'teki güvenlik anlaşmalarını tam olarak uygulamada mutabık kaldı

Gazze Sağlık Bakanlığı: Saldırılarda şehit sayısı 68 bin 234’e yükseldi

Yanlış atık yönetimi, gezegenin en büyük tehdidi haline geldi!

Bakan Bolat, Katarlı mevkidaşı Al Sani ile görüştü

HÜDA PAR GİK Üyesi Buğrahan: Soykırımcı siyonistlerin yargılanması için başlatılan kampanyaya herkes destek vermeli

İlk bilimsel beslenme rehberi yayımlandı: Kabızlığa karşı 59 bilimsel tavsiye

Şantiyede işçiler arasında bıçaklı kavga: 4 yaralı

Batman'da Kur'an kursu öğreticileri toplantıda buluştu

Türkiye ile Katar arasında ortak bildiri ve anlaşmalar imzalandı

Malatya'da küçükbaş hayvan yetiştiricilerine 50 ton arpa desteği

Şanlıurfa’da 4. Uluslararası Göbeklitepe Kısa Film Festivali tamamlandı

Diyarbakırlı ciğerci üç günlük gelirini Gazze'ye bağışladı

Gaziantep'te zeytin hasadı başladı

Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı 11’inci kez kapılarını kitapseverlere açıyor

Kudüs Valiliği: israilin Aksa çevresindeki kazı çalışmaları kutsal yapıları tehdit ediyor

Adana'da park halindeki kamyon yandı

Bingöl'de Gazze yararına kermes düzenlendi

HÜDA PAR Milletvekili Demir, Dicle Elektrik'in uygulamalarına karşı toplanan imzaları Meclis Başkanı Kurtulmuş’a sundu

Bingöl’de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs tutuklandı

Batman’da 6 katlı binanın çatısında yangın paniği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR heyetinden Mezitli esnafına ziyaret

Konya’da 3 katlı binada yangın: 1 ölü

HÜDA PAR Aile Başkanı Sülün: Tesettür aile yapısını, mahremiyeti ve ahlakı korur

Kocaeli'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Kış lastiğinden kaçınmak hayatınıza mal olabilir!

Konya’da düzenlenen 12. Kitap Fuarı’na yoğun ilgi

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden burs duyurusu