• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Diş çıkarma döneminde dikkat edilmesi gerekenler

16 Temmuz 2025, Çarşamba 15:38
16 Temmuz 2025, Çarşamba 15:38
Diş çıkarma döneminde dikkat edilmesi gerekenler
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bebeklerin büyüme yolculuklarında en önemli dönüm noktalarından biri de diş çıkarma süreci ve bu dönem, hem bebekler hem de ebeveynler için bazen zorlayıcı olabiliyor.

Pedodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Nur Aydın, diş çıkarma döneminde dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.

Bazen yüksek ateş, nesneleri ısırma huyları ya da sürekli bir huysuzluk şeklinde görülen bebeklerde diş çıkarma sürecinin, bebek için olduğu kadar anne ve babalar için de biraz yorucu olduğunu söyleyen Aydın, "Ancak diş çıkarma dönemi zorluklarıyla bilinse de bebeğinizin gelişiminin doğal bir parçası. Doğru bilgi, uygun müdahale ve bolca sevgi ile bu süreci daha kolay ve sağlıklı şekilde atlatmanız mümkün." dedi.

Aydın, bu süreç için şu önerilerde bulundu:

"1.Belirtileri doğru tanıyın: Diş çıkarma belirtileri bebekten bebeğe değişebilir ancak yaygın olarak; ağızda artan salya, diş etlerinde kızarıklık ve şişlik, huysuzluk, huzursuzluk, uyku düzeninde bozulma, nesneleri ısırma isteği, iştahsızlık ve hafif ateş (38°C altı) gibi belirtiler görülür. Ancak yüksek ateş, ishal veya döküntü gibi belirtiler genellikle diş çıkarmayla ilgili değildir. Bu durumlarda mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekir.

2. Diş kaşıyıcıları kullanın: Diş etini rahatlatmak için soğuk diş kaşıyıcılar etkili olabilir. BPA içermeyen, bebeğin yaşına uygun sertlikte olan kaşıyıcıları tercih edebilirsiniz. Buzlukta kısa süre bekletilen diş kaşıyıcılar, şişen diş etini serinleterek rahatlatır.

3. Soğuk ve güvenli gıdalarla destekleyin: Ek gıdaya geçmiş bebeklerde soğutulmuş yoğurt, püre haline getirilmiş soğuk meyveler (elma, armut gibi), soğutulmuş havuç (sadece dişsiz bebekler için ezilmemiş ve mutlaka ebeveyn gözetiminde) diş etini rahatlatmaya yardımcı olabilir.

4. Diş eti masajı: Temiz ellerle bebeğin diş etine nazikçe yapılan masaj, hem kan dolaşımını artırır hem de basıncı azaltarak ağrıyı hafifletir. Diş etine uygun silikon parmak fırçaları da kullanabilirsiniz.

5. Salya tahrişine dikkat: Artan salya, bebeklerin ağız çevresinde kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir. Bu bölgenin temiz ve kuru tutulması, tahrişi önlemek açısından önemlidir. Yumuşak bir mendille nazikçe silinmeli ve gerekirse nemlendirici bir krem uygulanmalıdır.

6. Uyku rutinine sadık kalın: Diş çıkarma süreci uyku düzenini etkileyebilir. Bu dönemde uyku rutinini korumak, bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur. Ilık bir banyo, hafif bir masaj veya ninni gibi rahatlatıcı aktiviteler faydalı olacaktır.

7. Gerektiğinde doktora danışın: Bazı bebeklerde diş çıkarma süreci daha zor geçebilir. Eğer bebeğiniz sürekli ağlıyorsa, hiçbir şeyle sakinleşmiyorsa, ateşi yükselmişse veya ishal varsa bir çocuk doktoruna danışmanız gerekir. Doktor önerisiyle uygun dozda parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir. Ancak ilaç kullanımı mutlaka hekim önerisiyle olmalıdır.

8. Sevgi ve sabır en etkili ilaçtır: Unutmayın, bu dönem geçici. Bebeğinizin huzursuz olduğu anlarda fiziksel temas, kucağa alma, şefkatli dokunuşlar ve yumuşak sesle konuşmak onun güvende hissetmesini sağlayacaktır."

TİGEM'den 1200 küçükbaş hayvan için satış ihalesi

TBMM'de bütçe mesaisi başlıyor

BM: Gazze'de kadınların yükü ağırlaşıyor

Sudan'da iç savaş şiddetleniyor: Çatışmalar Kordofan'da yoğunlaştı

Bakan Fidan: Gazze'de uluslararası güç görüşmeleri ilerliyor, hedef işgalcilerle Filistinlileri ayırmak

Kalass: Çoğu ülke HAMAS'ın silahsızlandırılmasını üstlenmek istemiyor

El-Halil'de işgalciler iki Filistinliyi şehit etti

Ahmed eş-Şara: israil bölgedeki gerginliklerin temel kaynağı

İstanbul TEM'de 7 araç birbirine girdi: 2 yaralı

Kasım ayında Gazze ve Batı Şeria'da 57 basın ihlali: Gazeteciler hedef alınmaya devam ediyor

24 il için sarı kodlu uyarı: Kar ve sağanak bekleniyor

Alaska'da 7,0 büyüklüğünde deprem

Gazze'de anne ve oğlu siyonist rejimin ateşiyle şehit oldu

Çin Denizi'nde Filipinler-Çin gerginliği

Baltık Denizi'nde savaş alarmı

Cezayir'de katliam gibi kaza: 13 ölü, 35 yaralı

Girit açıklarında göçmen teknesi faciası: 18 ölü, 2 kişi kurtarıldı

Moldova'da elektrik krizi

Orban: AB, 2030’a kadar Rusya ile savaşa hazırlanıyor

Batman'da "Yeni Selahaddinler Arıyoruz!" programı düzenlendi

Kamyonet ile panelvan çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Mevlid-i Nebî Hikâye Yarışması’nda sonuçlar açıklandı

Tokat'ta sanal dünyaya "mola", sokağa "merhaba" projesi hayata geçirildi

Diyarbakır’da ambulansların trafikte karşılaştığı sorunlar yerinde incelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü

Murat Nehri'nde 60 kilogramlık turna balığı yakalandı

Rusya, Portekiz, Kanada ve Fransa ile savunma anlaşmalarını feshetti

Yunanistan'da çiftçilerin protestosuna polis müdahalesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Katarlı mevkidaşı ile görüştü

Avustralya'da 50'den fazla orman yangını çıktı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


TİGEM'den 1200 küçükbaş hayvan için satış ihalesi

TBMM'de bütçe mesaisi başlıyor

BM: Gazze'de kadınların yükü ağırlaşıyor

Sudan'da iç savaş şiddetleniyor: Çatışmalar Kordofan'da yoğunlaştı

Bakan Fidan: Gazze'de uluslararası güç görüşmeleri ilerliyor, hedef işgalcilerle Filistinlileri ayırmak

Kalass: Çoğu ülke HAMAS'ın silahsızlandırılmasını üstlenmek istemiyor

El-Halil'de işgalciler iki Filistinliyi şehit etti