• BIST 100

    10945,49%0,28
  • DOLAR

    42,43% -0,01
  • EURO

    49,29% 0,21
  • GRAM ALTIN

    5669,40% -0,22
  • Ç. ALTIN

    9240,28% -0,01

Diş fırçalama rutini 3 yaşından önce başlamalı!

04 Eylül 2024, Çarşamba 13:23
04 Eylül 2024, Çarşamba 13:23
Diş fırçalama rutini 3 yaşından önce başlamalı!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocukların ilk süt dişi çıktıktan sonra pedodonti uzmanına götürülmesi gerektiğini belirten uzmanlar, böylece çocuğun ağız hijyeni hakkında detaylı bilgi alınabileceğini söylüyor.

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılabilmesi için ebeveynlerin de düzenli olarak çocuklarıyla birlikte dişlerini fırçalaması gerektiğini ifade eden Çocuk Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının nasıl kazandırılabileceği hakkında bilgi verdi.

Önce ebeveynler düzenli diş fırçalamalı

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmasına 2-3 yaşlarına geldiklerinde ebeveyn desteği alarak başlanması gerektiğini belirten Erdoğan, “Çocuk 7 yaşına gelip el manipülasyonu yeterince gelişene kadar ebeveynler çocuklarının dişlerini fırçalamalıdır. 7 yaşına kadar bu şekilde devam edildiğinde çocuk hayatı boyunca devam edecek olan düzenli diş fırçalama alışkanlığını kazanabilir.” dedi.

Çocukların genellikle ebeveynlerini örnek alıp taklit etmeye çalıştıklarını dile getiren Erdoğan, “Bu nedenle ebeveynler sabah ve akşam düzenli olarak çocuklarıyla birlikte dişlerini fırçalamaya çalışarak bir rutin oluşturmalı. Bu sayede çocuk ebeveyni ile vakit geçirerek diş fırçalama zamanlarını daha keyifli anlar olarak benimseyecektir. Çocuğu motive edici eğlenceli diş ürünleri kullanılabilir. Çocuklar için özel üretilmiş diş macunları veya üzerinde çocuğun en sevdiği karakterin olduğu bir diş fırçası mutlaka işe yarayacaktır.” şeklinde konuştu.

Çocuğun motivasyonunu artırmak için diş fırçalamayı eğlenceli hale getirin

Etkili bir diş fırçalama için sürenin önemine dikkat çeken Erdoğan, “En az 2 dakikaya ayarlanmış bir zamanlayıcı veya kum saati kullanılarak çocuğun diş fırçalama süresi kontrol edilebilir ve diş fırçalama başarılmaya çalışılan bir oyun haline getirilebilir.” önerisinde bulundu.

Çocuğun motivasyonunu sağlayacak bir diş fırçalama panosu oluşturulabileceğini de dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her fırçalamadan sonra pano üzerinde işaretleme yaparak fırçalama kontrol edilebilir. Diş fırçalama düzenli olarak yapıldığında çocuk uygun hediyelerle ödüllendirilebilir. Bunlara ek olarak çocuğunuzu ilk süt dişi çıktıktan sonra (6-9 ay) pedodonti uzmanına götürmeniz çocuğunuzun ağız hijyeni hakkında daha detaylı bilgi almanızı sağlayacaktır. Daha sonra yapılacak düzenli diş hekimi kontrollerinde çocuk diş hekiminin çocuğunuzun dişlerini fırçalaması veya klinik ortamında göreceği dişlerini fırçalayan diğer çocuklar, onun motivasyonunu mutlaka arttıracaktır.”

Çocuk 7 yaşına gelene kadar ideal diş temizliği yapamıyor!

Ebeveynlerin, çocuklar için üretilen yumuşak kıllı çocuk diş fırçası ve çocuk diş macunu kullanarak çocuklarının tüm dişlerini sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez iki dakika boyunca nazikçe fırçalaması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Çocuğunuzun size yardımcı olmasına izin verebilirsiniz ancak yaklaşık 7 yaşına gelip yeterli el manipülasyonuna ulaşana kadar çocuğunuzun dişlerini yetişkin olarak siz fırçalamalısınız.” dedi.

Çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi dişler, diş etleri ve dilin düzenli olarak fırçalanması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Diş fırçası 45 derece açıyla diş etleriyle temas edecek şekilde tutulmalı ve dişetinden dişe doğru dairesel hareketlerle fırçalanmalıdır. Özellikle dişlerin iç ve dış yüzeyleri, dil ve yanak iç yüzeyleri unutulmamalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Antalya’da 273 bin TL’lik sahte parayı piyasaya sürmeye çalışan 5 kişi yakalandı

Maduro'dan Hava Kuvvetlerine "hazır olun" talimatı

Isparta’da uyuşturucu suçlarından aranan 3 şahıs yakalandı

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Giresun’da drift atan sürücü yakalandı: Şahsa 83 bin TL ceza kesildi

BM: Sudan'da insani kriz büyüyor

Eski Peru Devlet Başkanı Vizcarra'ya hapis cezası

Malatya'da torbacı operasyonu: 6 gözaltı

ABD'de 6 büyüklüğünde deprem

Ordu'da 170 adet altın bilezik çalınan şüpheli Diyarbakır’da yakalandı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Orhan: Kitap fuarı gibi etkinlikler kültüre ve medeniyete değer katıyor

Konya’da “Geleceğe Nefes” için 15 bin fidan toprakla buluşturuldu

Konya'da “Filistin’i Anlamak ve Anlatmak” temasıyla çalıştay düzenlendi

Hatay Valiliği: “depremzedenin konteynerden tahliye edildiği” iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Fransız sağlık yetkilileri: Kuş gribi Covid'den daha kötü bir pandemi riski taşıyor

Eskişehir merkezli 4 ilde DAİŞ operasyonunda 16 tutuklama

Endonezya'da sel felaketi: 49 ölü, onlarca kayıp

Mardin’de ölü bulunan aileye ilişkin 1 gözaltı daha

Dominik Cumhuriyeti hava üslerini ABD’ye açtı

Hatay’da 21 bin 560 adet sentetik ecza hap ele geçirildi: 2 tutuklama

Bulgaristan’da hükümetin bütçe tasarısına karşı binlerce kişi sokağa indi

İşgalciler Tubas'ta 119 Filistinliyi alıkoydu, 25 kişiyi yaraladı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Almanya'ya gidiyor

Ağrı’da kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

Interpol'ün yeni başkanı belli oldu

Hong Kong'daki yangında ölü sayısı 75'e yükseldi, onlarca kişi kayıp

Çorum'da zincirleme kaza: 5 yaralı

Nijerya'da olağanüstü hal ilan edildi

Gazze'de son 24 saatte 14 şehit

Pakistan'da güvenlik noktasına saldırı: 3 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya’da 273 bin TL’lik sahte parayı piyasaya sürmeye çalışan 5 kişi yakalandı

Maduro'dan Hava Kuvvetlerine "hazır olun" talimatı

Isparta’da uyuşturucu suçlarından aranan 3 şahıs yakalandı

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Giresun’da drift atan sürücü yakalandı: Şahsa 83 bin TL ceza kesildi

BM: Sudan'da insani kriz büyüyor

Eski Peru Devlet Başkanı Vizcarra'ya hapis cezası