google-site-verification=9GksEg0lSghsTK-IGaJVJjHgfXjdgSTMuBeLCqbVeE0

  • BIST 100

    16001,32%1,2
  • DOLAR

    43,38% 0,10
  • EURO

    51,55% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7090,54% 0,64
  • Ç. ALTIN

    11647,77% 0,00

Diş fırçalama rutini 3 yaşından önce başlamalı!

04 Eylül 2024, Çarşamba 13:23
04 Eylül 2024, Çarşamba 13:23
Diş fırçalama rutini 3 yaşından önce başlamalı!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Çocukların ilk süt dişi çıktıktan sonra pedodonti uzmanına götürülmesi gerektiğini belirten uzmanlar, böylece çocuğun ağız hijyeni hakkında detaylı bilgi alınabileceğini söylüyor.

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılabilmesi için ebeveynlerin de düzenli olarak çocuklarıyla birlikte dişlerini fırçalaması gerektiğini ifade eden Çocuk Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının nasıl kazandırılabileceği hakkında bilgi verdi.

Önce ebeveynler düzenli diş fırçalamalı

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmasına 2-3 yaşlarına geldiklerinde ebeveyn desteği alarak başlanması gerektiğini belirten Erdoğan, “Çocuk 7 yaşına gelip el manipülasyonu yeterince gelişene kadar ebeveynler çocuklarının dişlerini fırçalamalıdır. 7 yaşına kadar bu şekilde devam edildiğinde çocuk hayatı boyunca devam edecek olan düzenli diş fırçalama alışkanlığını kazanabilir.” dedi.

Çocukların genellikle ebeveynlerini örnek alıp taklit etmeye çalıştıklarını dile getiren Erdoğan, “Bu nedenle ebeveynler sabah ve akşam düzenli olarak çocuklarıyla birlikte dişlerini fırçalamaya çalışarak bir rutin oluşturmalı. Bu sayede çocuk ebeveyni ile vakit geçirerek diş fırçalama zamanlarını daha keyifli anlar olarak benimseyecektir. Çocuğu motive edici eğlenceli diş ürünleri kullanılabilir. Çocuklar için özel üretilmiş diş macunları veya üzerinde çocuğun en sevdiği karakterin olduğu bir diş fırçası mutlaka işe yarayacaktır.” şeklinde konuştu.

Çocuğun motivasyonunu artırmak için diş fırçalamayı eğlenceli hale getirin

Etkili bir diş fırçalama için sürenin önemine dikkat çeken Erdoğan, “En az 2 dakikaya ayarlanmış bir zamanlayıcı veya kum saati kullanılarak çocuğun diş fırçalama süresi kontrol edilebilir ve diş fırçalama başarılmaya çalışılan bir oyun haline getirilebilir.” önerisinde bulundu.

Çocuğun motivasyonunu sağlayacak bir diş fırçalama panosu oluşturulabileceğini de dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her fırçalamadan sonra pano üzerinde işaretleme yaparak fırçalama kontrol edilebilir. Diş fırçalama düzenli olarak yapıldığında çocuk uygun hediyelerle ödüllendirilebilir. Bunlara ek olarak çocuğunuzu ilk süt dişi çıktıktan sonra (6-9 ay) pedodonti uzmanına götürmeniz çocuğunuzun ağız hijyeni hakkında daha detaylı bilgi almanızı sağlayacaktır. Daha sonra yapılacak düzenli diş hekimi kontrollerinde çocuk diş hekiminin çocuğunuzun dişlerini fırçalaması veya klinik ortamında göreceği dişlerini fırçalayan diğer çocuklar, onun motivasyonunu mutlaka arttıracaktır.”

Çocuk 7 yaşına gelene kadar ideal diş temizliği yapamıyor!

Ebeveynlerin, çocuklar için üretilen yumuşak kıllı çocuk diş fırçası ve çocuk diş macunu kullanarak çocuklarının tüm dişlerini sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez iki dakika boyunca nazikçe fırçalaması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Çocuğunuzun size yardımcı olmasına izin verebilirsiniz ancak yaklaşık 7 yaşına gelip yeterli el manipülasyonuna ulaşana kadar çocuğunuzun dişlerini yetişkin olarak siz fırçalamalısınız.” dedi.

Çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi dişler, diş etleri ve dilin düzenli olarak fırçalanması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Diş fırçası 45 derece açıyla diş etleriyle temas edecek şekilde tutulmalı ve dişetinden dişe doğru dairesel hareketlerle fırçalanmalıdır. Özellikle dişlerin iç ve dış yüzeyleri, dil ve yanak iç yüzeyleri unutulmamalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Yeşilay Batman Şube Başkanı Edis: Madde bağımlılığı ilkokul çağına kadar düştü

Brent petrol 64,47 dolardan işlem görüyor

Uzm. Dr. Gönültaş: Ruminasyon zihinsel yorgunluğa yol açıyor

Trump, Güney Kore gümrük vergisini yüzde 25’e çıkardı

TMSF bir şirketi ihaleyle satışa çıkardı

DMM Ermenistan iddialarını yalanladı

Atlas Çağlayan cinayeti sonrası tehdit soruşturmasında 5 tutuklama

İşgalcilerden Kudüs'te mahalle baskını

Fransa’da 15 yaşın altındaki çocuklara sosyal medya yasağı

Gaziantep'te hapis cezası bulunan 2 kişi yakalandı

ABD’deki şiddetli kış fırtınasının bilançosu artıyor: 200 bin kişi elektriksiz

2026’da engellilere yönelik bireysel eğitim desteği 7 bin 748 lira oldu

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Hakkâri'de 348 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Altın zirveye yakın seyrediyor

Güney Lübnan'da siyonist saldırılar: 3 şehit

Birçok bölgede sağanak ve kar bekleniyor

ABD'den küstah teklif: HAMAS silah bıraksın, "af" konuşulsun

Gerilim tırmanıyor: ABD'nin İran'a yönelik tehdit dili, bölgede yeni bir macera arayışı

Bir cesetlik "zafer": Siyonist rejimin askeri acziyeti ortaya saçıldı

Gazze'de ateşkesin 107'nci günü: 3 şehit, çok sayıda yaralı

Kocaeli’de 14 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

ABD ile Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakereler 1 Şubat'ta devam edecek 

DMM, Suriye ordusuna Türkçe talimat verildiği iddiasını yalanladı

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen kurtarıldı

Avustralya'da rekor sıcaklık uyarısı

Ankara’da drift atan sürücünün ehliyeti daimi olarak iptal edildi

Tekstil sektöründe kriz derinleşiyor: İhracat neredeyse durma noktasında

Mardin’de iki motosiklet çarpıştı: 3 ağır yaralı

Türkiye-Almanya eğitim iş birliği müzakerelerinde kritik eşik aşıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yeşilay Batman Şube Başkanı Edis: Madde bağımlılığı ilkokul çağına kadar düştü

Brent petrol 64,47 dolardan işlem görüyor

Uzm. Dr. Gönültaş: Ruminasyon zihinsel yorgunluğa yol açıyor

Trump, Güney Kore gümrük vergisini yüzde 25’e çıkardı

TMSF bir şirketi ihaleyle satışa çıkardı

DMM Ermenistan iddialarını yalanladı

Atlas Çağlayan cinayeti sonrası tehdit soruşturmasında 5 tutuklama