• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Diş fırçalama rutini 3 yaşından önce başlamalı!

04 Eylül 2024, Çarşamba 13:23
04 Eylül 2024, Çarşamba 13:23
Diş fırçalama rutini 3 yaşından önce başlamalı!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocukların ilk süt dişi çıktıktan sonra pedodonti uzmanına götürülmesi gerektiğini belirten uzmanlar, böylece çocuğun ağız hijyeni hakkında detaylı bilgi alınabileceğini söylüyor.

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılabilmesi için ebeveynlerin de düzenli olarak çocuklarıyla birlikte dişlerini fırçalaması gerektiğini ifade eden Çocuk Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının nasıl kazandırılabileceği hakkında bilgi verdi.

Önce ebeveynler düzenli diş fırçalamalı

Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmasına 2-3 yaşlarına geldiklerinde ebeveyn desteği alarak başlanması gerektiğini belirten Erdoğan, “Çocuk 7 yaşına gelip el manipülasyonu yeterince gelişene kadar ebeveynler çocuklarının dişlerini fırçalamalıdır. 7 yaşına kadar bu şekilde devam edildiğinde çocuk hayatı boyunca devam edecek olan düzenli diş fırçalama alışkanlığını kazanabilir.” dedi.

Çocukların genellikle ebeveynlerini örnek alıp taklit etmeye çalıştıklarını dile getiren Erdoğan, “Bu nedenle ebeveynler sabah ve akşam düzenli olarak çocuklarıyla birlikte dişlerini fırçalamaya çalışarak bir rutin oluşturmalı. Bu sayede çocuk ebeveyni ile vakit geçirerek diş fırçalama zamanlarını daha keyifli anlar olarak benimseyecektir. Çocuğu motive edici eğlenceli diş ürünleri kullanılabilir. Çocuklar için özel üretilmiş diş macunları veya üzerinde çocuğun en sevdiği karakterin olduğu bir diş fırçası mutlaka işe yarayacaktır.” şeklinde konuştu.

Çocuğun motivasyonunu artırmak için diş fırçalamayı eğlenceli hale getirin

Etkili bir diş fırçalama için sürenin önemine dikkat çeken Erdoğan, “En az 2 dakikaya ayarlanmış bir zamanlayıcı veya kum saati kullanılarak çocuğun diş fırçalama süresi kontrol edilebilir ve diş fırçalama başarılmaya çalışılan bir oyun haline getirilebilir.” önerisinde bulundu.

Çocuğun motivasyonunu sağlayacak bir diş fırçalama panosu oluşturulabileceğini de dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her fırçalamadan sonra pano üzerinde işaretleme yaparak fırçalama kontrol edilebilir. Diş fırçalama düzenli olarak yapıldığında çocuk uygun hediyelerle ödüllendirilebilir. Bunlara ek olarak çocuğunuzu ilk süt dişi çıktıktan sonra (6-9 ay) pedodonti uzmanına götürmeniz çocuğunuzun ağız hijyeni hakkında daha detaylı bilgi almanızı sağlayacaktır. Daha sonra yapılacak düzenli diş hekimi kontrollerinde çocuk diş hekiminin çocuğunuzun dişlerini fırçalaması veya klinik ortamında göreceği dişlerini fırçalayan diğer çocuklar, onun motivasyonunu mutlaka arttıracaktır.”

Çocuk 7 yaşına gelene kadar ideal diş temizliği yapamıyor!

Ebeveynlerin, çocuklar için üretilen yumuşak kıllı çocuk diş fırçası ve çocuk diş macunu kullanarak çocuklarının tüm dişlerini sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez iki dakika boyunca nazikçe fırçalaması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, “Çocuğunuzun size yardımcı olmasına izin verebilirsiniz ancak yaklaşık 7 yaşına gelip yeterli el manipülasyonuna ulaşana kadar çocuğunuzun dişlerini yetişkin olarak siz fırçalamalısınız.” dedi.

Çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi dişler, diş etleri ve dilin düzenli olarak fırçalanması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Diş fırçası 45 derece açıyla diş etleriyle temas edecek şekilde tutulmalı ve dişetinden dişe doğru dairesel hareketlerle fırçalanmalıdır. Özellikle dişlerin iç ve dış yüzeyleri, dil ve yanak iç yüzeyleri unutulmamalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Gazze'de mezarlıkta yaşam: Yerinden edilen aileler barınacak yer bulamıyor

Büyükçekmece Adliyesi soygununa yönelik operasyon: 10 gözaltı

Sudan Savaşı'nın karmaşıklıkları ve çözüm yolları "Hartum Forumu" ile ele alındı

Spot doğal gaz piyasasında referans fiyat 14 bin 550 lira oldu

Mısır: Gazze’yi Filistinliler yönetecek

Gazze’de Baptist Hastanesi’ndeki geçici mezarlıktan naaşlar resmi mezarlıklara taşınıyor

Battalgazi Belediyesinden haftalık yoğun çalışma mesaisi

50 bin nüfuslu Çermik’te trafik çilesi büyüyor

Macaristan Başbakanı Orban Türkiye'ye gelecek

Bakan Fidan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü

İşgal rejimi, ateşkese rağmen yıkımlarını yoğunlaştırdı

Gaziantep zincirleme kaza: 3 tır yandı

Niğde'de iki ayrı kazada 3 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

Endonezya'da aşırı yağışların tetiklediği felaketlerde can kaybı 900'ü geçti

İşgal zindanların çocuk esirlerin sayısı gün geçtikçe artıyor

Kızıltepe siyasi, kanaat önderleri ve STK temsilcileri: Artan olaylarla birlikte maneviyattan ve örften uzaklaşır olduk

Havalimanlarına kuş ve dron tehdidine karşı "Savuran" güvenlik sistemi

Yüreğir ve Sarıçam’da uyuşturucu operasyonu

İşten çıkarılan işçilerden HÜDA PAR Milletvekili Dinç'e ziyaret

Benin’de askeri darbe yapıldı

Malatya'da yaya geçidi ihlali yapan sürücüler cezalandırıldı

Yetimler Vakfı Van’da giyim yardımı yaptı

Başlanan proje sürdürülmedi, mahalle sakinlerinin kavşak tepkisi: Artık yeter!

7 ilde organize suç örgütlerine operasyon: 47 tutuklama

Adana'da apartman dairesinde yangın çıktı

Batman'da börekçi dükkânında çıkan yangın korkuttu

Van Gölü’nde sular çekildi, mikrobiyolitler ortaya çıktı

İran, kuraklıktaki su ihtiyacını deniz suyundan gidermeye çalışıyor

Avustralya’da Filistin’e destek ve Eurovision kararına protesto gösterisi

TPAO'nun Diyarbakır ve Kırklareli’ndeki sahaları için kamulaştırma kararı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de mezarlıkta yaşam: Yerinden edilen aileler barınacak yer bulamıyor

Büyükçekmece Adliyesi soygununa yönelik operasyon: 10 gözaltı

Sudan Savaşı'nın karmaşıklıkları ve çözüm yolları "Hartum Forumu" ile ele alındı

Spot doğal gaz piyasasında referans fiyat 14 bin 550 lira oldu

Mısır: Gazze’yi Filistinliler yönetecek

Gazze’de Baptist Hastanesi’ndeki geçici mezarlıktan naaşlar resmi mezarlıklara taşınıyor

Battalgazi Belediyesinden haftalık yoğun çalışma mesaisi