• BIST 100

    16159,06%-0,58
  • DOLAR

    44,31% 0,24
  • EURO

    50,82% 0,05
  • GRAM ALTIN

    6911,22% 0,92
  • Ç. ALTIN

    11465,56% 0,00

Dışişleri Bakanlığından Avrupa Komisyonu'nun Türkiye raporuna tepki

31 Ekim 2024, Perşembe 19:31
31 Ekim 2024, Perşembe 19:31
Dışişleri Bakanlığından Avrupa Komisyonu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Komisyonunun 2024 yılı Türkiye Raporu’nda, AB'nin özellikle siyasi kriterler ve iç siyasi dinamikler konusundaki haksız değerlendirmelerini reddettiklerini vurguladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun, 2024 yılı Genişleme Strateji Belgesi ile Türkiye dahil tüm aday ve potansiyel aday ülkeler için hazırlanan Ülke Raporlarını dün yayımladığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "2024 yılı Türkiye Raporu’nda, AB'nin özellikle siyasi kriterler ve iç siyasi dinamikler konusundaki haksız değerlendirmelerini reddediyoruz." denilerek şunlar kaydedildi:

"Rapor’da, makroekonomik politikalarda kaydedilen ilerlemeye atıfta bulunulmasını ve Türkiye'nin hem işleyen piyasa ekonomisine ileri düzeyde uyumunun hem de Birlik içindeki rekabet baskıları ve piyasa güçleriyle baş edebilme kapasitesinin vurgulanmasını kayda değer buluyoruz.

Rapor, Türkiye'nin, mevzuatını AB müktesebatıyla uyumlu hale getirerek birçok alanda AB standartlarına uyum sağladığını teyit etmektedir. Ortaklık Konseyi ve kritik alanlarda Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantıları gibi askıya alınan tüm yapısal diyalog mekanizmalarının yeniden canlandırılmasıyla, pek çok alanda ortak adım atmak mümkündür.

Rapor'da, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yapıcı bir rol oynadığı, Yunanistan ile ilişkilerini iyileştirdiği ve AB ile ticari konulardaki iş birliğini geliştirdiği vurgulanmaktadır. Rapor'da kayda geçirilen yapıcı yaklaşımımız uyarınca, 15 Temmuz 2019 tarihli Konsey Sonuçlarıyla uygulamaya konmuş olan Türkiye-AB ilişkilerinin önündeki siyasi engellerin kaldırılmasını bekliyoruz."

Öte yandan, raporun, Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının gerçeklerle bağdaşmayan, hukuk dışı ve maksimalist görüşlerini yansıttığına işaret edilen açıklamada, "Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin meşru kaygılarını ve haklı politikalarını tamamen göz ardı etmektedir. Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik formatın yalnızca Ada'daki iki tarafı, üç Garantör gücü ve Birleşmiş Milletleri içerdiğinin altını çizmek isteriz. Gelecekte varılacak herhangi bir çözüm, Ada'daki iki tarafın mutabakatıyla gerçekleşmelidir. AB'nin Kıbrıs meselesine ilişkin olarak, Kıbrıs Rum tarafının tutumunu kayıtsız şartsız yansıtan ve Kıbrıs Türk halkının özden gelen haklarını dikkate almayan açıklamaları, çözüm çabalarına katkıda bulunmamakta ve AB'nin çözüm sürecinde yer almasının neden uygun bir seçenek olmadığını açıkça göstermektedir. AB'nin, üçüncü ülkelerin sınırlarını belirleme görevi veya bu konuda karar verme yetkisi olmadığını da hatırlatırız." denildi.

Açıklamada, "Mevcut bölgesel ve küresel sınamalar Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir bakış açısı gerektirmektedir. AB'nin son dönemde Türkiye ile iş birliği yapılması yönündeki çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla beraber, ilişkilerin yeniden canlandırılması, AB’nin siyasi iradesine ve stratejik vizyonuna dayanan somut adımlar atılmasını gerektirmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Aday ülke olarak, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini yapıcı bir şekilde geliştirme yönündeki siyasi iradesinin açık ve güçlü olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. AB üyelik sürecinde Türkiye'den beklenen ilerleme, AB'nin Türkiye'nin adaylık statüsüne uygun, yapıcı ve stratejik bir yaklaşımı somut adımlarla hayata geçirmesiyle hızlanacaktır.

Bu bağlamda, Avrupa Komisyonu ve Yüksek Temsilci tarafından hazırlanan Ortak Bildirim’de yer alan tavsiyelerin herhangi bir gecikme veya ilave ön koşul olmaksızın uygulanmasını bekliyoruz." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Trump yine tehdit etti: Tekrar olursa Güney Pars'ı yok ederiz

İşgal basını açıkladı: İran savaşında 14 ölü, 3 bin 834 yaralı

ANFİDAP’tan "Mescid-i Aksa’ya sahip çık" çağrısı

Hizbullah operasyonlarını işgal rejiminin derinliklerine kadar uzattı

Körfez'de gerilim tırmandı: İran'dan enerji hatlarına misilleme

4 ülkeye büyükelçi ataması yapıldı

Siverekli öğrenciler Yetimler Vakfı aracılığıyla Bangladeş’te iftar verdi

Adana'da ATM'ye levyeyle zarar veren şüpheli yakalandı

Yılmaz'dan ateşkes açıklaması: Memnuniyet duyuyoruz

HSK kararnamesiyle 12 hakim ve savcının görev yerleri değişti

Adalet Bakanlığı'nda çok sayıda genel müdür görevden alındı

Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılmasına STK'lardan ortak tepki

İletişim Başkanı Duran: Eğitim, ülkemizin yarınlarını inşa edecek en temel unsurdur

Malatya'da uyuşturucu ve silah operasyonu: 3 tutuklama

Rusya, ticaret gemileri için silahlı refakatçi bulundurmayı değerlendiriyor

Bakan Güler Katarlı mevkidaşı Al Sani ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Öğretmene kalkan el, geleceğimize kalkmış demektir

Dışişleri Bakanlığı'ndan Afganistan-Pakistan ateşkesine ilişkin açıklama

Irak, Kerkük petrol ihracatına Ceyhan limanı üzerinden yeniden başladı

Bakan Şimşek Siirt’te temaslarda bulundu

Katar: İran'ın attığı 5 füzeden biri Ras Laffan'a düştü

İran Cumhurbaşkanı: Enerji altyapımıza saldırının etkileri tüm dünyayı etkileyebilir

Siirt’te kamyonet şarampole yuvarlandı: Bir ölü, 2 yaralı

İran'ın uyarısının ardından Katar ve Suudi'de patlamalar yaşandı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Önemli olan makam değil, hizmettir

İşgalciler, Ben Gurion Havalimanı'nda uçakların hasar gördüğünü itiraf etti

Bayramı keyifli geçirmek için beslenmeye dikkat!

İzmir’de bayramda toplu ulaşım düzenlemesi

Ara tatille birleşen bayram trafiğinde lastiğe dikkat! 

Umut Kervanı Van’da yüzleri güldürdü

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump yine tehdit etti: Tekrar olursa Güney Pars'ı yok ederiz

İşgal basını açıkladı: İran savaşında 14 ölü, 3 bin 834 yaralı

ANFİDAP’tan "Mescid-i Aksa’ya sahip çık" çağrısı

Hizbullah operasyonlarını işgal rejiminin derinliklerine kadar uzattı

Körfez'de gerilim tırmandı: İran'dan enerji hatlarına misilleme

4 ülkeye büyükelçi ataması yapıldı

Siverekli öğrenciler Yetimler Vakfı aracılığıyla Bangladeş’te iftar verdi