Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan Hicri yeni yıl mesajı

Tarih: 26.06.2025 11:23 Güncelleme: 26.06.2025 11:23
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, hicretin yeni bir insan, toplum ve medeniyet inşa etme ideali olduğunu belirterek, Hicri 1447 yılının insanlık için barış, huzur ve berekete vesile olmasını temenni etti.

Erbaş, "26 Haziran Perşembe günü Hazreti Peygamberin (aleyhissalatu vessellem) Mekke-i Mükerreme'den Medine-i Münevvere’ye hicretini esas alan Hicri Takvim'in 1447. yıldönümüdür. Bu vesileyle yeni hicri yılda insanlığı huzur ve selamete, yeryüzünü barış ve berekete mazhar kılmasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum." dedi.

"Zaman eşsiz bir nimet ve kıymetli bir emanettir"

Erbaş zamanın insan hayatındaki önemine değinerek, "Cenab-ı Mevla, Kur'an'da zamana yemin ederek bu eşsiz nimetin telafi edilemez kıymetine dikkat çekmektedir. Takvimlerin yeni bir yılı gösterdiği bu günler, bizlere, zamanın anlam ve önemi üzerine yeniden düşünme, onu doğru algılayıp etkili planlamak suretiyle en güzel şekilde değerlendirme fırsatı sunmaktadır. Zamana dair bir bilinç oluşturarak geçmişten ders alıp daha güzel bir gelecek inşa etme ufku kazandırmaktadır. Diğer taraftan bugün idrak ettiğimiz hicri yeni yıl, bizlere İslam tarihinin dönüm noktalarından biri olan hicret hadisesini hatırlatmaktadır. Sebep ve sonuçları bakımından insanlığın talihini ve tarihin seyrini değiştiren hicret, karanlık bir çağı vahyin nuruyla aydınlatan yeni bir başlangıcın adıdır. İslam’ın ilke ve değerlerini yaşama ve yaşatma uğruna sergilenen büyük bir fedakârlığın adıdır. Nitekim bundan 1447 yıl önce, müşriklerin akıl almaz zulüm, işkence ve eziyetlerine maruz kalan Rasul-i Ekrem (aleyhissalatu vessellem) ve ona tabi olan ilk Müslümanlar, kendilerine hayat hakkı tanınmayan Mekke’deki bütün varlıklarından vazgeçerek umuda doğru yol almışlardır. Tevhit inancı ekseninde yeni bir dünya kurma ve adaleti ayakta tutma uğrunda verdikleri varoluş mücadelesini hicretle yeni bir boyuta taşımışlardır." ifadelerini kullandı.

"Hicret sadakatin göstergesidir"

Hicretin bir sadakat olduğunu belirten Erbaş, "Hicret hadisesi, Müslümanların Allah'a teslimiyetinin, Peygambere sadakatinin ve İslam üzere yaşama azminin en büyük göstergesidir. Onların hicretinin özünde yeni bir insan, toplum ve medeniyet inşa etme ideali vardır. Bu büyük ideal uğrunda ortaya koydukları azim ve kararlılık, kısa sürede Yesrib'i Medine’ye dönüştürmüş ve orada adaletin, merhametin, insan onurunun, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı eşsiz bir medeniyet inşa etmiştir. Dolayısıyla hicri takvime başlangıç kabul edilen bu büyük hadiseyi bu perspektiften okumak ve anlamak; bugün yeryüzünü kuşatan kötülüklerle mücadele noktasında bizlere azim ve kararlılık aşılayacak, daha güzel bir gelecek inşa etme hususunda yeni ufuklar açacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm İslam aleminin yeni yılını tebrik ediyor, hicri 1447 senesinin ülkemiz, milletimiz, İslam alemi ve tüm insanlık için barış, huzur ve berekete vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar Emiri Al Sani ile görüştü

Tepeköy mayın şehidleri kabirleri başında yâd edildi

Traktör şarampole yuvarlandı: 1 ölü

Bursa'da lokanta alevlere teslim oldu

Çanakkale açıklarında 32 düzensiz göçmen kurtarıldı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi dolandırıcılara karşı uyardı

Kenya'daki protestolarda can kaybı 16’ya yükseldi

Çin’de meydana gelen sellerde 6 kişi öldü

Trafo patlaması izdihama yol açtı: 29 öğrenci öldü

BM: Gazze'de sağlık hizmetlerinden söz etmek mümkün değil

Sivas'ta 3,9 büyüklüğünde deprem

Büyükşehir Belediyesi'nden yerinde dönüşüm uyarısı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan, ‘Uyuşturucu İle Mücadele Günü’ mesajı

Belediye Başkanı Geçit: Muharrem ayı; hüznün, ibadetin, şükrün ve paylaşmanın ayıdır

HÜDA PAR'dan Bingöl'de esnaf ziyareti

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Türkiye, içerideki kripto siyonistlerle yüzleşmelidir!

Şanlıurfa’da “Hayatı kolaylaştıran küçük adımlar” sergisi ilgi gördü

HÜDA PAR’dan Bingöl'de Yeni Mahalle'ye ziyaret

Şanlıurfa'da ezan ve hutbe yarışması düzenlendi

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Bu meclisin anayasa yapma yetkisi vardır

HÜDA PAR’dan eczacı ve doktorlara yeşil pasaport verilmesi hakkında kanun teklifi

Şanlıurfa’da düzenlenen fıstık panelinde verim ve kalite vurgusu

MASKİ'den Güneşli Mahallesi'ne içme suyu

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Kerbela, zulme karşı direnişin, hak ve hakikat uğruna verilen onurlu mücadelenin sembolüdür

Şanlıurfa'da traktör kazası: Sürücü yaralandı, araç ikiye bölündü

Aile Terapisti Aslan: İletişimsizlik ve dijitalleşme boşanmalarda büyük rol oynuyor

Anız yakan şahsa idari para cezası kesildi

Şanlıurfa'da bayat döner satışı yapan lokantaya 42 bin lira ceza

Hür Gençlik, Şırnak’ta madde bağımlılığına karşı broşür dağıttı

HAK-İŞ Ağrı Başkanı Yıldırım: "İşçinin iradesi kırmızı çizgimizdir"

Yükleniyor