• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Cihan: Evliliklerin önündeki engeller kaldırılmalı, gençler aile kurmalı

17 Ocak 2025, Cuma 11:07
17 Ocak 2025, Cuma 11:07
Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Cihan: Evliliklerin önündeki engeller kaldırılmalı, gençler aile kurmalı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan, yaptığı açıklamada evliliklerin önündeki maddi ve sosyal engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı. Cihan, gençlerin yuva kurmalarının önündeki yüksek düğün masrafları, aşırı altın talepleri ve geleneksel

Cihan, İslam'ın aileyi korumak ve sağlam temeller üzerine inşa etmek için evliliği teşvik ettiğini, ancak günümüzde gençlerin evlenmekte zorlandığını belirtti.

Evliliklerin, ailelerin maddi destekleri ve toplumsal duyarlılık ile kolaylaştırılması gerektiğini ifade eden Cihan, ayrıca, İslam dinine uygun, sade ve huzurlu evliliklerin, toplumsal ahlakı koruyarak sağlıklı aile yapılarının oluşmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Genç evliliklerinin teşvik edilip fakir gençlerin evlenmelerine yardımcı olunması gerektiğinin altını çizen Cihan, bu konuda herkese büyük görev düştüğünü kaydetti.

Ahmet Cihan

"Evlilik, toplumun temeli olan aileyi inşa etmenin en önemli adımıdır"

Evliliklerin kolaylaştırılması ve aile kurumunun korunması gerektiğine vurgu yapan Cihan, "Evlilik, toplumun temeli olan aileyi inşa etmenin en önemli adımıdır." dedi. Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) 'Evlenen dininin yarısını tamamlamıştır' hadisinden hareketle, gençlerin evliliğe teşvik edilmesi gerektiğini belirten Cihan, "Şeytan dinimizin yarısı kadar önemli evliliği bozmak için türlü tuzaklarla gençleri aldatmaya çalışıyor." diye konuştu.

"Ahlakın bozulması önlenir"

Cihan, İslam'ın aileye verdiği önemi ve aile yuvasının sağlam temeller üzerine kurulması gerektiğini vurgulayarak, İslam Hukukunda aile hukukunun çok önemli bir yer tuttuğunu, ailelerin temelin oluşturulmasında evliliğin kritik rol oynadığını ifade etti. İslam'da evlilik yoluyla kadınların korunmuş olduğunu, zina ve nesil karışıklığının İslam'ın evlenme hükümleriyle engellendiğini belirten Cihan, "Ahlakın bozulması önlenir, insan neslinin devamı sağlanır." ifadesini kullandı.

"İslami evliliklerin kolaylaştırılması için çaba sarf edilmeli"

Evlilik oranlarındaki düşüşe dikkat çeken Cihan, düğün masraflarının artmasının gençlerin evlenmesini engellediğini, bu nedenle ailelerin evlilik önündeki engelleri kaldırması gerektiğini söyledi. Cihan, "Ailelerin evlilik önündeki tüm engelleri kaldırması, İslami evliliklerin kolaylaştırılması için çaba sarf edilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"Düğün masrafları azaltılmalıdır"

Gençlerin maddi sıkıntılar nedeniyle evlenemediklerini ifade eden Cihan, başlık parası, fazla altın istenmesi ve israfa kaçacak derecede çeyiz taleplerinin önüne geçilmesinin insani bir görev olduğunu vurguladı. "İslam dışı geleneklerle gençlerin evlilik yolundaki engellerinin kesilmemesi gerekir" diyen Cihan, toplumda artan evlenememe sorununa çözüm olarak, düğün masraflarının azaltılması ve evliliklerin daha sade şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

"Genç evlilik teşvik edilmelidir"

İslam'ın evlilik anlayışına dikkat çeken Cihan, sağlam bir yuva kurmanın şartının imanda, fikirde, kıyafette, ahlak ve terbiyede İslami yaşayışı kendisine rehber edinmiş eşlerin seçilmesi olduğunu söyledi. "Genç evlilik teşvik edilmelidir. İslam toplumunun temeli iffetli, hayâ sahibi aile hayatına dayanır. Kadın, erkek birlikteliğinin temel şartı nikâhtır" diyen Cihan, İslamiyet'te nikâhsız evliliğin mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca, İslam’ın şanlı Peygamberinin 'Dünya bir geçimden ibarettir. Şu geçim dünyasının en güzel nimeti kadındır' hadisinden alıntı yapan Cihan, kadının İlahi bir emanet olduğunu vurguladı.

"Gençler altın değil mutlu yuva istemelidir"

Evliliklerin kolaylaştırılması ve gençlerin yuva kurmalarına destek verilmesi gerektiğini dile getiren Cihan, "Aşırı derecede çeyiz adı altında alınan eşyalar, fazla altın alımları, aşırı israflar gençlerin evlenmelerine engel teşkil ediyor." dedi. Toplumda evlilik oranlarının düşerken, boşanmaların hızla arttığını belirten Cihan, "Ülkemizde evlilik yaşı 30'u geçmiş durumda. Gençlerimiz çok altın değil, mutlu yuva istemelidir." ifadelerini kullandı.

"Fakir gençlere yardım eli uzatılmalı"

Evliliklerin önündeki engellerin kaldırılması için kanaat önderleri, âlimler ve yetkililere çağrıda bulunan Cihan, "Fakir gençlere yardım eli uzatılmalı, evlenmelerine yardımcı olunmalıdır." dedi. Ayrıca, düğünlerdeki aşırı israf ve toplumda yaygınlaşan yanlış örf ve adetlere karşı yöneticiler, kanaat önderleri ve STK'ların da harekete geçmesi gerektiğini belirten Cihan, "Elbirliğiyle bu kötü örf ve adetleri kaldırmalıyız" diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Siyonist işgalciler ateşkese rağmen saldırıyor: Gazze'de can kaybı artıyor

MİT Başkanı Kalın Münih Güvenlik Konferansı'na katıldı

Küba’da petrol rafinerisinde yangın 

Mersin'de 2 otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Meteorolojiden bazı bölgeler için çığ uyarısı

Bulgaristan'da park halindeki bir tır'a başka bir tır çarptı: 2 ölü

Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri ile görüştü

Dr. Tekruri: Şehitliği istemek, cihadı imkânlarımız el verdiği kadar yerine getirmek ile mümkün olur

Bitlis’te iş yerleri heyelanın altında kaldı

HÜDA PAR Batman İl Teşkilatı'ndan Kürtçe anadil yürüyüşü

Emine Erdoğan 22 okul kütüphanesinin açılışını yaptı

ABD ordusu Karayipler'de bir tekneye saldırdı: 3 ölü

Sağanak yağış Bitlis’te yolları göle çevirdi: Vatandaşlar yetkililere tepki gösterdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE ve Etiyopya'ya gidecek 

Avrupalı gençler İstanbul’da HAKSİAD’ı ziyaret etti

Doğan: Kur’an-ı Kerim yalnızca yüzünden değil manasını anlayarak bilinçli bir şekilde okunmalı

Şanlıurfa'da sokak ortasında silahlı saldırı: 1 yaralı

Yeşilyurt Belediyesi minik yetenekleri sanatla buluşturuyor

Filistinli Aktivist Dr. Aldali: Ramazan ayının yaklaştığı bu günlerde Gazze’de insani kriz daha da derinleşmiş durumda

İstanbul Valiliği, hafızları umreye uğurladı

SCHR: israil 25 Ağustos’tan bu yana Suriye’de binden fazla ihlal gerçekleştirdi

İstanbul Valiliği, Marmara'da fırtına uyarısı yaptı

Batman'da Eczane Teknisyenleri Derneği'nde genel kurul

Mardin'de uyuşturucu operasyonu: 2 kişi yakalandı

Batman'da 2 yıllık firar sona erdi: 20 dosyadan aranan şahıs yakalandı

HÜDA PAR Batman İl Teşkilatı'ndan Kürtçe anadil yürüyüşü

Cizre'deki kazada 23 yaşındaki sürücü hayatını kaybetti

Katrancı Ünalacak: katranın kullanım alanı oldukça geniş

Konya Karatay’da Ramazan öncesi denetimler sıklaştırıldı

Bursa'da 3,5 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist işgalciler ateşkese rağmen saldırıyor: Gazze'de can kaybı artıyor

MİT Başkanı Kalın Münih Güvenlik Konferansı'na katıldı

Küba’da petrol rafinerisinde yangın 

Mersin'de 2 otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Meteorolojiden bazı bölgeler için çığ uyarısı

Bulgaristan'da park halindeki bir tır'a başka bir tır çarptı: 2 ölü

Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri ile görüştü