• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,93% -0,11
  • EURO

    41,07% -0,16
  • GRAM ALTIN

    3809,01% 1,10
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Diyarbakır 112 Acil Çağrı Merkezine 6 Şubat’ta 36 binin üzerinde çağrı düştü

GÜNDEM 24.12.2023 09:20:03 0
Diyarbakır 112 Acil Çağrı Merkezine 6 Şubat’ta 36 binin üzerinde çağrı düştü

Diyarbakır 112 Acil Çağrı Merkezine 6 Şubat’ta 36 binin üzerinde çağrı düştü

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’da o gün 36 binin üzerinde çağrı düşerken, 15 Aralık tarihine kadar 2 milyon 300 bin çağrı alındı. Çağrıları alan personeller o günü anlattı.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 kentten biri olan Diyarbakır’da, o gün 112 Acil Çağrı Merkezine 36 binin üzerinde çağrı düştü. Yıl boyunca ise 15 Aralık tarihine kadar 2 milyon 300 bin çağrı alındı.
112 Acil Çağrı Merkezi Müdür Vekili Dr. Hüseyin Hakan Karakaş, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne bağlı çağrı karşılayıcı arkadaşları olduğunu, bunun dışında da, çağrı yönlendirici dedikleri emniyet, sağlık, itfaiye, AFAD, orman ve jandarmadan personelin çağrı merkezi bünyesinde çalıştığını söyledi.
Bu yıl 15 Aralık tarihine kadar 2 milyon 300 bin çağrı geldiğini belirten Karakaş, deprem döneminde çağrı sayılarının o gün için ciddi şekilde arttığını ifade etti. “O gün, toplamda yaklaşık 36 binin üzerinde çağrı geldi” diyen Dr. Karakaş, şöyle konuştu:
“Allah, bir daha göstermesin. Öyle bir afet durumunda insanların ulaşabileceği ve birlikte hareket edebilen tek nokta olduğu için çağrı merkezini aradılar. O gün depremden etkilenen illerimizin de çağrıların bir kısmı ilimiz tarafından karşılanmaya çalışıldı. Afet sonrasında özelikle depremler hasarları, afet ile ilgili kişilerin ihtiyaçlarına yönelik talepleri yine buraya geldi ve ilgili kurumlara yönlendirildi.”
Depremden önceki gün çağrıların 12 bin civarında olduğunu aktaran Dr. Karakaş, “Yaklaşık 3 katı çağrı yoğunluğu vardı. Çağrı merkezini aradıklarında doğru adresi vermelerini istiyoruz. Çünkü o adres bilgileri üzerinden onlara ulaşabiliyoruz. Birde gerçekten ihtiyaçları olduğunda 112’yi aramalarını ve 112’yi meşgul etmemelerini talep ediyoruz” dedi.
112 Koordinatörü Seher Onur Esen, deprem günü sabaha karşı saat 04.17’de vardiya değişimi yapacaklarını, deprem yaşanınca personeli aşağıya çağırdıklarını, diğer arkadaşlarından da yardım istediklerini dile getirdi.

“112 ailesi olarak bu süreçte elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık”
Koordineli bir şekilde vatandaşa hizmet verdiklerini belirten Esen, “Çok üzgün durumda olanlar vardı. Bizler çok üzgündük. Ailelerimize ulaşmayı bir tarafa bıraktık, insanları nasıl sakinleştirebiliriz diye çalıştık. Vatandaşlarımız enkaz altında arıyorlardı. Katlarını, yerlerini, bulundukları odaları söylüyorlardı. Herkes bağırış, çağırış içerisindeydi. 112 ailesi olarak bu süreçte elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık” diye konuştu.

“Geneli zor çağrılardı, zor bir gündü”
Çağrı Karşılama Memuru Kader Yıldırım ise en etkilendiği çağrının enkaz altında arayan bir vatandaşın yavrusunun yanında olduğunu ama hareket etmediğini, yağmur yağdığını ve en azından çocuğuna ulaşılıp cenazesinin daha fazla yağmura maruz kalmamasını istemesi olduğunu dile getirerek, “Buna bayağı etkilenmiştim. Geneli zor çağrılardı, zor bir gündü” şeklinde konuştu.
Çağrı Yönlendirici Sağlık Personeli Gülcan Erol da bir aramanın çok kötü olduğunu belirterek, “Bina yıkılmış 60 kişiyiz dedi. O da Bağlar’da Mevlana Halit Mahallesi’ndeki binaydı, asansör boşluğuydu. O ara sesler bayağı karışıktı. Depremin olduğu andaki ilk çağrıları ağlayarak karşılıyorduk. Evden olamıyorum, buradan olamıyorum, sadece işimizi yapmaya çalışıyoruz. Çok zor; Allah, kimseyi bir daha bu durumda bırakmasın” ifadelerini kullandı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov görüştü

Ermenistan askerlerinden Azerbaycan mevzilerine saldırı

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım sinyali

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Rusya'da

Belçika'da işçiler greve gitti

Almanya'dan Trump'a ek vergi tepkisi

Diyarbakır'da maddi hasarlı trafik kazısı

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

Myanmar'daki depremlerde ölü sayısı 2 bin 56'ya yükseldi: Ülkede ulusal yas ilan edildi

Zeugma Mozaik Müzesi bayramda ziyaretçi akınına uğradı

HÜDA PAR'dan Darülaceze'ye bayram ziyareti

Kırıkkale'de feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı

Gazze'de şehit sayısı 50 bin 357'ye yükseldi

Mardin’de otomobil şarampole yuvarlandı: 1 ölü, 3 yaralı

Öğrencilerden Filistinli yaşıtları için anlamlı yardım kampanyası

Gazze'deki hükümet: Refah kentinde sağlık personeli kasıtlı bir şekilde infaz edildi

İspanya'da kömür madeninde kaza: sında 5 ölü, 4 yaralı var

Siyonist işgalcilerin ateşkesi bozarak başlattığı saldırılarda şehit sayısı 1000'i aştı

Cevdet Yılmaz: Anti-semitizm arayanlar avrupa tarihine baksın

LGS kapsamındaki merkezî sınava ilişkin sıkça sorulan sorular yanıtlandı

Umut Kervanı bayramda da ihtiyaç sahiplerini unutmadı

Gaziantep'te tarihi sikke ele geçirildi

İDEV Başkanı Şakir: Her evde bir kütüphane olmalı

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığında bayramlaşma

İngiliz basını: israil hapishanelerinde sistematik işkence ve tecavüz uygulanıyor

Bayram tatilinin ilk 2 gününde 19 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da cezaevi firarisi yakalandı

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Malatya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

El Cerrahisi Uzmanı Ertem: Bir anlık dikkatsizlik ömür boyu sürecek sakatlıklara yol açabiliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ