• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Diyarbakır ciğeri 2023’te 2 bin 700 ton tüketildi

EKONOMİ 21.12.2023 10:30:03 0
Diyarbakır ciğeri 2023’te 2 bin 700 ton tüketildi

Diyarbakır ciğeri 2023’te 2 bin 700 ton tüketildi

Diyarbakır’da sabahın ilk ışıklarıyla ciğercilerin başlayan yoğun mesaisi, gece geç saatlere kadar sürüyor. 2023’ü geride bırakmaya günler kalırken, yüzbinlerce turistin de ağırlandığı kentte 2 bin 700 ton tescilli ciğer tüketildi.
Diyarbakır ekonomisine önemli katkı sağlayan ciğer kebabı, kentin tescilli gıdaları arasında yer alıyor. Kentin medarıiftiharı olan tescilli ciğer, 2023’te günde 7,5 ton, yıl boyunca da 2 bin 700 ton satıldı.
Hem yerli hem de yabancı turistlerin damak tadına hitap eden Diyarbakır ciğerini şehirde kimisi sabahları tüketirken kimisi de akşamları tüketmeyi tercih ediyor.
Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, ciğerin 2023’te 2 bin 700 ton tüketildiğini ifade ederek, ciğercilerin kent için büyük bir istihdam sağladığını söyledi.

“Deprem ciğer satışımızı etkilemedi”
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’da ciğer satışlarının düşmediğini dile getiren Elkaan, “Geçen yıl Diyarbakır’da ciğer satışında 2 bin tona ulaşmıştık. 2023 yılında ön gördüğümüz rakama da ulaştık. Aynı şekilde geçen yıl 1 milyona yakın turist karşıladık. Bu yıl ise 1 buçuk milyonu aşan turist akımı Diyarbakır’a oldu. Maalesef ülkemizi sarsan depremle bu yıl karşı karşıya kaldık. Ama buna rağmen esnafımızı seferber olması için açık tuttuk. Tescilli ciğerimizi bu sırada hem satışa sunduk hem de geliri olmayanlara ikramda bulunduk. Yani demem şu ki; deprem ciğer satışımızı etkilemedi. 2023’te 2 bin 700 ton ciğer tüketimimiz oldu” dedi.
Ciğer satışlarına kentte düzenlenen festivallerin de etki gösterdiğinin altını çizen Elkaan, “Ciğer satışlarımız aynı zaman düzenlenen festivaller, etkinlikler, sunumlarla daha fazla tüketim sağladı. Bu yıl her ne kadar olumsuzluklar yaşasak da onun nazarında güzellikler de yaşandı. Ciğer bizim medarıiftiharımızdır. Tescilli ciğerimiz paket halinde il dışına gönderilebilseydi Guinness Dünya Rekorları Kitabı’na yazılırdı. Bunu tercih etmiyoruz. Ciğer taze yenilmelidir” diye konuştu.
Diyarbakır’da 50 yılı aşkın süredir ciğer ve kebap çeşitleri satışı yapan Faik Gözalan, şimdilerde yerli yabancı turistlerin Urfa ciğeri yerine Diyarbakır ciğerini tercih ettiğini belirtti.

“Urfa ciğeri geride kaldı”
Tescilli ciğer kebabına talebin fazlasıyla olduğunu söyleyen Gözalan, “50 senedir Diyarbakır’da ciğer ve kebap satışı yapıyorum. 2023’te Diyarbakır’da depreme rağmen ortalama 2 bin 700 ton ciğer satışı gerçekleşti. Talep olduğu için tescilli ciğerimizin satışı da artıyor. Turistik gezi için kentimize gelen vatandaşlarımızın ilk tercih ettiği yemek çeşitlerinden biri ciğerdir. Böylelikle Diyarbakır ciğeri de başını almış gidiyor. Eskiden Urfa ciğerini tercih ediyorlardı. Ama Urfa ciğeri şu anda Diyarbakır ciğerine göre geride kaldı. Nedeni de Urfa ciğerinin tanelerinin küçük olmasıdır” şeklinde konuştu.

“Diyarbakır, ciğerin başkenti”
Bir yılda 2 bin 700 ton ciğer tüketilmesinin Diyarbakırlılar için normal olduğunu dile getiren müşterilerden Ramazan Ayaz, her gün düzenli ciğer kebabı yediğini belirtti.
Sabah kahvaltısında ciğer kebabının tüketilmesini yerli ve yabancı turistlere tavsiye eden Ayaz, “Diyarbakır, bambaşka bir şehir. Ciğeri de özellikle Diyarbakır’da yiyeceksiniz. Çünkü ciğer tescilini alan ilk yer Diyarbakır’dır. Diyarbakır, ciğerin başkenti diyebiliriz. Bir yıl içerisinde 2 bin 700 ton ciğer tüketilmesi bizim için normaldir. Ciğer, sabah, öğlen ve akşam tüketilebilir bir yemek çeşididir. Diyarbakırlılar çerez niyetine sabahları ciğeri yiyor. Özellikle sabah kahvaltısı için Diyarbakır ciğerini tavsiye ederim” ifadelerinde bulundu.

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 4 tutuklama

Şanlıurfa'da buğday tarlasında yangın: 170 dönüm alan kül oldu

Yunanistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

Meksika'da küçük bir uçak düştü: 3 ölü

Kurbanlık satıcıları şikayetçi: Kurbanlıklar elimizde kaldı, satışlar durma noktasına geldi

Seyir halindeki araçta çıkan yangın maddi hasara yol açtı

Adana'da ağaçlık alanda yangın

Ankara'da "15. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" gerçekleştirildi

Gazze'de yeni bir katliam: En az 15 şehit, 50'den fazla yaralı

Diyarbakır'daki yangın faciasında gözaltı sayısı 5'e yükseldi

Bayramın ilk gününde 692 trafik kazası: 7 kişi hayatını kaybetti, 1128 kişi yaralandı

Otomobil şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

Şanlıurfa'da silahlı kavga: 1 ölü

Çocuk kavgası taşlı, sopalı çatışmaya dönüştü: 5 yaralı

Bingöl'de uyuşturucu satıcısı yakalandı

Bayramda gezmek yerine sınava hazırlanmayı tercih ettiler

Umut Kervanı, Bursa’da kurban bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor

Hacılar, teşrik günlerinin ilkinde cemreleri taşladı

BM: israil, uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişini engelleyerek gerçeklerin üzerini örtüyor

AB'den siyonist rejime kısmi yaptırım sinyali

Madleen gemisi bugün Gazze'ye ulaşacak

UNICEF'ten acil çağrı: Gazze'de çocuklar yok ediliyor, derhal ateşkes ilan edilmeli

BM: "Gazze İnsani Vakfı" yardımları savaş aracı olarak kullanıyor

Sivas'ta KKKA nedeniyle ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi

Yahudiler ekini ve nesli ifsad etmeyi sürdürüyor

Kurbanlık hayvanların derisini satmak caiz mi?

Han Yunus ve Refah'ta bu sabah 17 şehit

İşgalcinin yeni oyunu: Gazze'de yerel çetelerle direnişi parçalama taktikleri

Gazze'de adım adım işgal: Kuzeyde zorunlu göç emri

Meteorolojiden 10 kente sağanak uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ