9379,83%-1,10
37,84% 0,18
41,30% -0,85
3707,98% -2,33
6152,22% -0,18
Diyarbakır, Ramazan Bayramı'nı geçirmek için gelen yerli ve yabancı turistlerin yoğunluğu ile adeta şenlendi. Peygamberler ve sahabeler şehri olarak bilinen Diyarbakır'a, özellikle 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde gelen turistler, kentin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmek amacıyla önemli mekanları ziyaret etti.
İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Ulucami, 4 Ayaklı Minare, Hazreti Süleyman Cami, Kurşunlu Cami, Hasanpaşa Hanı ve Keçi Burcu gibi yerler, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Ayrıca, turistler alışveriş yaparak şehri daha yakından deneyimleme fırsatı buldu.
29 Mart Cumartesi günü mesai bitiminden sonra başlayan bayram tatilinde, Diyarbakır esnafı büyük bir ziyaretçi akınına uğradı ve çifte bayram yaşadı. Esnaf, yıllar sonra en kalabalık bayramını geçirdiklerini ve satışlardan memnun olduklarını belirtti.
"Bayramda 40 ton şeker satışı gerçekleşti"
25 yıldır Gazi Caddesi'nde kuruyemiş satan Tayfur Birtane, yoğunluk nedeniyle bayramın birinci günü de dükkanını açık tuttuğunu belirterek şunları söyledi:
"Bizde baharat, kuruyemiş ve kurutulmuş birçok meyve bulunuyor. 25 yıldır bu çarşıdayım, böyle bir kalabalık görmedim. Allah'a şükürler olsun, güzel günler geldi. Yerli ve yabancı turistler buraya akın ediyor. 40 ton şeker aldık, hepsi satıldı. Yoğunluktan dolayı bayramın birinci gününde de açıktık. Diyarbakır cennet olmuş. Dışarıdan gelen müşterilerimize kahve ve bademlerimizden ikram ediyoruz. 7 karışımlı dibek ve hayalet bademlerimiz en çok tercih edilen ürünlerimiz arasında. Buraya gelenler güler yüzle Diyarbakır'dan ayrılıyorlar. Özellikle ciğer bu bayram çok tüketildi. Bu yoğunluğun pazar gününe kadar devam etmesini bekliyoruz."
"Bayramdan sonra satışlar daha iyi gitti"
Kuruyemiş ve baharat satıcısı Serkan Çelik, "İşlerimiz çok şükür güzel gidiyor. Yoğunluk bayramdan sonra başladı. Bizde en çok satılan ürünlerimiz çerez, sucuk, badem şekeri ve kurutmalıklardır. Yoğunluğun pazar gününe kadar devam etmesini bekliyoruz." dedi.
Bayramın ilk gününden itibaren yoğunluk yaşandığını belirten kuruyemişçi Yusuf Akdemir ise en çok satışta olan ürünlerinin salça, pul biber, hediyelik dibek kahvesi ve kurutmalılar olduğunu söyledi.
"Ramazan ayında satışlar durgundu, bayramla artış yaşandı"
Ramazan ayında satışların durgun olduğunu belirten kuruyemişçi Sedat Derin, bayramla birlikte satışların arttığını ifade etti. Derin, "Bayramın ilk günüyle birlikte satışlarımız arttı. Yerli halktan çok, yerli turistlerimiz alışveriş yapıyor. Müşterilerimizin en çok tercih ettiği ürünlerimiz arasında kendi imalatımız olan cevizli sucuk, lokum ve baharatlarımız var. Yerli halka fiyatlar uygun gelmeyebilir ama burada sattığımız ürünler batı illerine göre çok daha uygun. 9 günlük bayram tatilinin bitimine kadar bu yoğunluğun devam edeceğini düşünüyoruz. Kendi imalatımız olan badem şekerlerimiz genelde müşterilerimizin en çok tercih ettikleri arasında." dedi.
"Tatlı satışlarında üç kat artış oldu"
Tatlı ustası Eyüp Yavuz, Ramazan ayında tatlı satışlarının üç kat arttığını belirterek, "Hava sıcaklıkları artmaya başlayınca bizim de satışlarımız düşmeye başladı. Alternatif olarak dondurma ve soğuk içecek satışlarına başlayacağız." şeklinde konuştu.
"Telefon satışları durdu"
Telefon satıcısı Metin Özkoç ise bayramda satışlarının durgun olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Bu bayramda telefon satışlarımız çok azdı. Bu durgunluğu ekonomiye bağlıyorum. Vatandaşta alım gücü yok. 5 yıldır bu sektördeyim, en düşük satışlarımız bu bayramdı. Telefon piyasası bu bayram çok durgundu. Ayakkabı, giyim ve gıda sektörü bu bayram iş yaptı." (İLKHA)