• BIST 100

    9102,02%-1,02
  • DOLAR

    39,68% 0,18
  • EURO

    45,74% 0,12
  • GRAM ALTIN

    4262,45% -0,66
  • Ç. ALTIN

    6910,88% 0,00

Diyarbakır Valisi Zorluoğlu: 2025 yılı sonu itibariyle 17 binin üzerinde konut hak sahiplerine teslim edilecek

06 Şubat 2025, Perşembe 03:02
06 Şubat 2025, Perşembe 03:02
Diyarbakır Valisi Zorluoğlu: 2025 yılı sonu itibariyle 17 binin üzerinde konut hak sahiplerine teslim edilecek
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin 2'nci yıl dönümünde yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, 6 Şubat 2023'ten bu yana ulaştırılan yardımlar, yürütülen çalışmalar ve yapılan ile tamamlanması planlanan

2023 yılında Kahramanmaraş merkezli yaşanan 6 Şubat depreminin üzerinden 2 yıl geçti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin yıldönümünde Afet ve Acil Durum Merkezinde bilgilendirme toplantısı düzenleyen Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, şu ana kadar yapılan yardım ve destekler ile teslimatı planlanan konutlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantı programında yürütülen çalışmalarla ilgili konuşan Zorluoğlu, depremin ilk dönemlerinde hane başı destek, taşınma, ev sahibi ve kira ile kiracı yardımı başlıkları altında o günün rakamlarıyla 2,2 milyar TL'lik yardım yapıldığını aktararak şu ana kadar tamamlanan 7 bin 920 konut için hak sahiplerinin belirlendiği, inşaatı devam eden 9 bin 500 konutun da bu yıl sonu itibariyle teslimatının yapılacağını söyledi.

"Diyarbakır'da 2023 fiyatlarıyla 2,2 milyar TL'lik yardım yapıldı"

Deprem sonrası yürütülen iyileştirme koordinasyonuna vurgu yapan Zorluoğlu, "Depremden hemen sonra sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başta İçişleri ve Çevre Şehircilik olmak üzere tüm bakanlarımızın koordinasyonuyla gerçekten çok ender şahit olduğumuz ender iyileştirme organizasyonu hareketi başlatıldı. Milletimizle el ele vererek devletimizle iş birliği içerisinde depremin oluşturduğu büyük hasarın zararları adeta zamanla yarışılarak minimize edilmesi konusunda gerçekten örnek bir çalışma ortaya koyuldu."

Gerçekleştirilen yardım ve desteklerin yanı sıra konut projeleri hakkında bilgi aktaran Zorluoğlu, "Depremin ilk dönemlerinde Diyarbakır'da depremden etkilenen vatandaşlarımıza hane başı destek, taşınma, ev sahibi ve kira ile kiracı yardımı başlıkları altında 2023 fiyatlarıyla 2,2 milyar TL'lik yardım yapılmıştır. Yine çiftçilerimizin zararlarının giderilmesine yönelik olarak önemli destekler sağlanmıştır ama esas büyük operasyon depremde evini kaybeden hak sahiplerine verilmesine yönelik başlatılan konut çalışmaları oldu. Bu çerçevede Oğlaklı mevkiinde 13 bin 190 konutun yapımına hemen başlanmıştır. Dış ilçelerimizde toplamda 2 bin 861 konutun yapımı hale devam ediyor. Ayrıca kırsal mahallelerimizde de beton ve çelik olmak üzere toplamda 1120 konutun yapımı hale devam ediyor. Diyarbakır'da 15 bin hak sahibi olmasına rağmen il genelinde 17 binin üzerinde konut yapımına başlandı. Bunların hak sahibi dışında kalanları da sosyal konut olarak inşallah değerlendirilecek." ifadelerini kullandı.

"Yaklaşık 9 bin 500 konutun da yapımı devam ediyor"

Zorluoğlu, "Şu ana kadar… kura çekimi gerçekleştirildi. Oğlaklı'da 6 bin 989, Çermik 238, Çüngüş 150, Dicle 146 ve Hazro ilçe merkezinde 142 olmak üzere 7 bin 665 konutun kurası çekildi, hak sahipleri belirlendi. Yine kırsal mahallelerimizde de 255 köy konutu tamamlandı. Bu şekilde toplamda 7 bin 920 konutun kura çekimi gerçekleşmiştir. Geriye kalan yaklaşık 9 bin 500 konutun da yapımı devam ediyor. İnşallah 2025 yılı içerisinde peyderpey tamamlanarak yıl sonu itibariyle 17 binin üzerinde konut Diyarbakır'da hak sahiplerine teslim edilecek." şeklinde konuştu.

Yerinde dönüşüm projelerine de değinen Zorluoğlu, "Bu arada yerinde dönüşüm çalışmaları da devam ediyor. şu ana kadar 961 başvurudan 740 işlemin 660'ının çalışmalarına başlandı. Bu kapsamda 720 milyon liralık bir hibe gerçekleşti ve yerinde dönüşüm çalışmalarına sağlandı." ifadelerine yer verdi.

"Ağır ve orta hasarlı binaların yüzde 94 yıkılarak temizlendi"

Deprem sonrası tespit edilen ağır ve orta hasarlı binalara yönelik yıkım ve enkaz çalışmalarından da söz eden Zorluoğlu, şunları söyledi:

"Ağır ve orta hasarlı binaların enkazlarının kaldırılması çalışmalarımız kapsamında 5 bin 494 konut vardı. Bunların yaklaşık yüzde 94 yıkılarak temizlendi. Yüzde 6'lık kısmı ise mahkeme kararını bekleyen yapılardır. Orta hasarlı olup da ağır hasarlı yapıya dönüşen 2 bin 645 binamızda yaklaşık yüzde 47'sinin enkazı kaldırıldı, kalan yüzde 53 kısmı da inşallah önümüzdeki temmuz ayına kadar bütünüyle yıkmayı ve enkazını kaldırmayı hedefliyoruz. Elbette sadece konut yapılmıyor, sosyal donatımlar tamamlanıyor. Şu ana kadar sadece Oğlaklı'da 7 yeni okul inşa ediyoruz. İlk okul, ana okul, orta okul ve lise olarak. Sadece Oğlaklı bölgesinde 4 tane camii inşaatı devam ediyor. 200'ün üzerinde iş yeri yapımı devam ediyor. Diğer ilçelerimizde de buna benzer çalışmalar var."

Zorluoğlu, "Dolayısıyla her bakımdan depremin olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor. Doğrusu iki yıl gibi bir kısa süre içerisinde bu kadar büyük bir yıkıcı depremlere etkilerinin önemli ölçüde azaltılmış olması gerçekten çok büyük bir başarıdır. Bu büyük afette kaybettiğimiz canlarımıza rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum." diye belirtti. (İLKHA)

BM'den çatışmaların kontrol edilemez şekilde yayılabileceği uyarısı

Karnelerini alan Gazzeli kardeşler sevinç ve hüznü birlikte yaşadı

Hafif ticari araç devrildi: 4 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Gazze Küresel Vicdan Yürüyüşü çığ gibi büyümeli

İran-Avrupa Zirvesi Cenevre'de başladı

Akdeniz açıklarında 4.4 büyüklüğünde deprem

Husi: Filistin halkının, ümmetin özgür insanlarının ve İran İslam Cumhuriyeti’nin yanındayız

Çocuklarda sanal oyun bağımlılığının ilacı gerçek oyun

Elazığ'da Gazze’ye destek yürüyüşü: Susmayacağız, affetmeyeceğiz!

Rus ordusu Ukrayna'da ilerliyor

HSK'nın Ana Kararnamesi tamamlandı: 4 bin 36 hakim ve savcının görev yeri değişti

Ukrayna ile Rusya arasında esir takası

UNICEF: Gazze'ye abluka sona ermezse çocuklar susuzluktan ölmeye başlayacak

Bakan Fidan, Moro İslami Kurtuluş Cephesi Lideri İbrahim'i kabul etti

Önce Gazze, şimdi İran: Frankfurt’ta siyonist rejimin saldırıları protesto edildi

İran'ın siyonist rejime yönelik yeni füze dalgası başladı: 12 siyonist yaralandı, ağır hasar var!

YDUS 1. Dönem sınav sonuçları açıklandı

Coşkun: Eğitimde yapısal dönüşüm şart, sorunlar çözüme kavuşmalı

Mardin’de ormanlık alanda yangın

Yeşilyurt'ta ilçe genelinde temizlik çalışması yapıldı

Malatyalı minikler: Yaz tatilinde Kur'an-ı ve Kerim ve dini bilgiler öğreneceğiz

Dünya Mülteciler Günü'nde göç politikalarının yeniden gündeme alınması çağrısı

Malatya'da çevre sağlığı için temizlik çalışması

Şanlıurfa'da 736 bin öğrenci karne heyecanı yaşadı

Malatya'da altyapı ve yol mesaisi devam ediyor

YKS'ye girerken neler gerekli, neler yasak?

Siirt’te karne sevinci: Millî Eğitim Müdürü Sadoğlu'ndan aile vurgusu

20 milyon öğrenci karne aldı: Yaz tatili başladı

İran genelinde halk, siyonist saldırganlığa karşı eylem yaptı

HÜDA PAR’dan “Dünya Mülteciler Günü” mesajı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BM'den çatışmaların kontrol edilemez şekilde yayılabileceği uyarısı

Karnelerini alan Gazzeli kardeşler sevinç ve hüznü birlikte yaşadı

Hafif ticari araç devrildi: 4 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Gazze Küresel Vicdan Yürüyüşü çığ gibi büyümeli

İran-Avrupa Zirvesi Cenevre'de başladı

Akdeniz açıklarında 4.4 büyüklüğünde deprem

Husi: Filistin halkının, ümmetin özgür insanlarının ve İran İslam Cumhuriyeti’nin yanındayız