• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,26% 0,01
  • EURO

    51,26% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6404,70% -3,26
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Diyarbakır’da 12 bin 500 yıllık Körtik Tepe’de çıkan figürler altın üzerine işlendi

02 Kasım 2023, Perşembe 18:10
02 Kasım 2023, Perşembe 18:10
Diyarbakır’da 12 bin 500 yıllık Körtik Tepe’de çıkan figürler altın üzerine işlendi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Diyarbakır’da 12 bin 500 yıllık Körtik Tepe’de çıkan figürler altın üzerine işlendi

Diyarbakır’da 7.’si düzenlenen Mezopotamya Kuyumculuk, Kuyum Makineleri ve Franchise Fuarı’nın açılışı yapıldı. Fuarda, 12 bin 500 yıllık tarihi geçmişiyle bilinen Körtik Tepe’de çıkarılan figürlerin altın üzerine işlendiği kolye, yüzük, bilezik de görücüye çıktı.
Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası’nın desteğiyle açılışı yapılan fuarda 45 firma yer aldı. Fuara yüzde 30’u Diyarbakır’dan, yüzde 70’i ise il dışından firma katılım sağladı. 5 Kasım’a kadar kuyumculuk ve mücevher alanında üretici, ihracatçı ile franchise veren firmaları buluşturan fuarda, 12 bin 500 yıllık tarihe sahip olan Körtik Tepe’de çıkarılan figürlerin altın üzerine işlendiği yüzük, kolye ve bileklik başta olmak üzere, altından yapılan biberon, ayakkabı, şal gibi birçok ürün sergilendi.
Fuarın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, fuara hem yurtiçinden hem yurtdışından katılım sağlandığını belirtti. Vali Su, şunları kaydetti:
“İlimizde yine güzel bir etkinliği başlatmanın heyecanını yaşıyoruz. İlimiz hızlı bir gelişme içerisinde. Tarımdan hayvancılığa, eğitimden sağlığa, altyapıdan üstyapıya, turizmden kültüre hangi alanı ele alırsak her alanda hızlı bir kalkınma ve gelişme içerisinde. Burada en büyük pay huzurun getirdiği gelişmelerdir. O yüzden huzurumuza mutlaka sahip çıkmamız gerekiyor. Bugün de çok önemli bir fuara ev sahipliği yapıyoruz. Fuarımıza hem yurtdışından hem yurtiçinden katılımcılarımız var. İnşallah güzel bir fuar organizasyonunu gerçekleştirmiş olacağız.”
Öte yandan, kuyumcuların tarihle günümüzü birleştirdiğini dile getiren Su, “Tarihten günümüze insanlık içerisinde madenler konusunda altın hep tarih boyunca zenginlik, güç, kuvvet kaynağı olmuştur. İnsanların gücü, kuvveti, zenginliği genel itibariyle tarih boyunca altınlarla olmuştur. Böyle bir fuarın da ilimizde yapılması ayrıca önemlidir. Çünkü Diyarbakır ilimiz; tarihi 12 bin 500 yıl geriye giden ve o tarihten günümüze 33 medeniyete ev sahipliği yapmış bir kentten bahsediyoruz. Bu 33 medeniyetin her birinin ilimizde izlerini görmemiz mümkün. İşte bunlardan kuyumculukla ilgili ifade edecek olursak; tarihi Zerzevan Kalesi’nde çıkan takıların bugün kuyumculuk sektöründe örnekleri yapılıyor. Kuyumcular, tarihle günümüz bugün birleştiriyor” dedi.
Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO) Başkanı Mehmet Yüksel, Türkiye’nin dört bir tarafından dev firmaların fuara katılım sağladığını söyledi. Yüksel, “7’nci Mezopotamya Kuyumculuk Fuarı’nın açılışını yaptık. Bizim için değerli ve önemli bir fuardır. Bu fuarın bir özelliği de tarihi eserlerin altın üzerinde işlenmiş ve tasarlanmış olan hallerinin görücüye çıkmasıdır. Esnaf ve vatandaşlarımız sergide bunları görebilecek. Türkiye’nin her tarafından dev firmalar fuarda mevcut. Yaklaşık 50 firma burada şu an. Körtik Tepe’deki yapılan kazılar sonucu elde edilen takıların üzerinde kuyumcularımız çalışma yaptı. Bu takıların altın halini işleyip burada sergiye açtı” diye konuştu.
Körtik Tepe’den çıkarılan figürlerden esinlenerek tarihle günümüzü altınla birleştiren Diyarbakır’da kuyumculuk işi yapan Fırat Ekinci, “Körtik Tepe’den çıkan takıların altın tasarımını Diyarbakır’ımızı tanıtmak için yaptık. 12 bin 500 yıllık Körtik Tepe’den çıkan takılardan esinlenerek bir set yaptık. Orada çıkan figürleri kolye, yüzük ve bileklikler üzerine işledik. Yaptığımız eserle olumlu tepkiler aldık” ifadelerine yer verdi.
Fuarın açılışı yapıldıktan sonra Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Bağlar Kaymakamı İsmail Pendik, Çınar Kaymakamı Muhammed Fatih Günlü, Diyarbakır Ticaret İl Müdürü Zafer Atik, DİKO Başkanı Mehmet Yüksel, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DSTO) Meclis Başkanı Nevin İl, kamu ve kurum amirleri ile birlikte fuarı gezdi.
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Siyonist rejim: Başaramadık

Hasar gören Rus tankeri Libya sularına sürükleniyor

Malatya'da motosiklet ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

İran'dan Dimona Nükleer Santrali'nin de bulunduğu güney bölgesini hedef alan 6. dalga füze operasyonu

Çekya'da siyonist rejim ile bağlantılı silah fabrikası kundaklandı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan nükleer güvenlik riskini önlemek için itidal çağrısı

Kütahya'da silahlı kavga: 2 yaralı, 4 gözaltı

Polonya, Irak’ta görev yapan askerlerini tahliye etti

Cizre'de yamaçtan kopan dev kaya bir evin üzerine düştü

Dışişleri Bakanlığı: Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik baskıyı kınıyoruz

İran'dan Irak'a gaz akışı yeniden başladı

Bingöl'de otomobil devrildi: 1 ölü, 2 yaralı

Ukrayna: Rusya'ya ait Ka-52 helikopteri düşürüldü, mürettebat öldü

Down sendromlu genç hem eğitim hem de spor hayatında başarıları ile dikkat çekiyor

Vesikalık fotoğraflardan kalan hatıra: Şecere-i Tayyibe şehitleri

Kenya'da yolcu uçağı pistten çıktı

Palandöken: Yapılandırma ve hurda teşviki hem esnafı rahatlatır hem de ekonomiye canlılık kazandırır

 Kuzey Kore'de yapılan seçimlerde Kim Jong-Un oyların yüzde 99,93'ünü aldı

Mardin’de sağanak etkili oldu: Uluslararası İpekyolu göle döndü

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

İran'ın 4 bin km uzaktaki Diego Garcia üssüne füze fırlatması savaşın seyrini nasıl değiştirir?

Rusya: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin çıkarları doğrultusunda kullanılan ulaşım ve enerji altyapı tesisleri vuruldu

İngiltere'de menenjit salgını hızla yayılıyor: Vaka sayısı 20'ye yükseldi, 2 ölü

Güney Kore'de fabrikada yangın: 11 ölü, 59 yaralı

Eskişehir'de trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı

İran ordusu, işgal rejiminde yakıt ikmali yapan uçakların havalimanını hedef aldı

İDEV'den öğretmene 5816 zulmüne tepki: İfade özgürlüğü ayaklar altında

Bakan Memişoğlu'ndan geri ödeme kapsamına alınan ilaçlara ilişkin açıklama

İşgal rejimi, savaş uçaklarının İran tarafından hedef alındığını kabul etti

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Siyonist rejim: Başaramadık

Hasar gören Rus tankeri Libya sularına sürükleniyor

Malatya'da motosiklet ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

İran'dan Dimona Nükleer Santrali'nin de bulunduğu güney bölgesini hedef alan 6. dalga füze operasyonu

Çekya'da siyonist rejim ile bağlantılı silah fabrikası kundaklandı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan nükleer güvenlik riskini önlemek için itidal çağrısı