• BIST 100

    14110,37%-0,51
  • DOLAR

    42,93% 0,07
  • EURO

    50,59% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6172,79% -1,23
  • Ç. ALTIN

    10106,29% 0,00

Diyarbakır’da altın alım satımda haksız kazancın önüne yeni projeyle geçildi

23 Ağustos 2023, Çarşamba 10:15
23 Ağustos 2023, Çarşamba 10:15
Diyarbakır’da altın alım satımda haksız kazancın önüne yeni projeyle geçildi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır’da altın alım satımda haksız kazancın önüne yeni projeyle geçildi

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO) Başkanlığı, kentte yasadışı ticaret yapan kuyumcuların önüne geçilmesi için 'Güvenilir Kuyumcu' panosunu çıkararak yeni bir döneme geçiş yaptı.
Son zamanlarda bazı kuyumcu esnafın haksız kazanç sağlamasının önüne geçilebilmesi için DİKO Başkanı Mehmet Yüksel, yeni bir ilke imza attı. Türkiye’de ilk defa uygulanan 'Güvenilir Kuyumcu' panosu, mağazalara asılmaya başlandı. Böylelikle vatandaş, hangi mağazanın DİKO tarafından denetim altında olup olmadığının farkına varıp ona göre gönül rahatlığıyla alışveriş yapacak.
Kuyumcu esnafı, 'Güvenilir Kuyumcu' panosunu mağazasına takmak için 17 maddeden oluşan sözleşmeye imza atıp hak kazanacak.
İki yıldır kentte hizmet veren DİKO Başkanı Mehmet Yüksel, Diyarbakır’da ahlaklı ticaretin yerine oturulması için gece gündüz demeden çalışmalarını yürüttüğünü belirtti.
Kentte 350 esnafa düzenli denetim gerçekleştirdiklerini ifade eden Yüksel, “İki yıldır Kuyumcular Odası Başkanlığı görevinde ahlaklı ticareti oturtmak için gecemizi gündüzümüze katıp mücadele veriyoruz. Böylelikle Diyarbakır’da bir ilke imza attık. Güvenilir Kuyumculuk panosunu 2-3 gündür kuyumcu esnafımızın mağazasına asmaya başladık. Bu projeyi devreye sokmamızın amacı; iki yıldır esnafımızı ahlaklı ticaret anlamında denetliyoruz. Bu süre içerisinde her hafta 350 esnafımıza denetim gerçekleştiriyoruz. Bu denetimlerde esnafın Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanlığımızın düzenlediği ahlaklı ticaret ile ilişkili 17 maddesine uyulup uyulmadığı tespit ediliyor. Belirttiğimiz 17 madde içerisinde birkaçı ise şöyle: 1- Odamın ilan ettiği tüm kurallara uyacağım, odaya aykırı hareket, davranış ve söylemde bulunmayacağım. 2- Bende bulunmayan ürüne, dövize asla fiyat vermeyeceğim. 3- Satılan her ürüne detaylı ürün bilgi kartı vereceğim. 4- Toptancı perakende, perakendeci ise toptancı işi yapamaz. 5- Haksız rekabete yol açacak ticari faaliyette bulunmayacağım. Saymadığım diğer maddelerin hepsine uyan esnafımıza Güvenilir Kuyumcu panosunu takdim ediyoruz” dedi.
‘Güvenilir Kuyumcu’ panosunu mağazasına taktıktan sonra imza attığı maddelerin dışında ticaret yapıldığı takdirde sözleşmenin fes edilip panonun söküleceğini ifade eden Yüksel, şunları kaydetti:
“Biz, düzgün çalışan ve dört dörtlük bir ticaret yapan esnafın hakkını savunmak anlamında Güvenilir Kuyumcu panosu projesini faaliyete geçirdik. Kaliteli, düzgün ve ahlaklı ticaret yapan esnafımıza sürekli ödül takdim edeceğiz. Bunun yanı sıra da vatandaşımızı o esnafa yönlendireceğiz. Mağazasında Güvenilir Kuyumcu tabelasının takılmasına hak kazanmayan esnafımıza da teşvik olsun diye projemizi yapıyoruz. Böylelikle Kuyumcular Odası Başkanlığımızın oluşturduğu ahlaklı ticaret misyonunu esnafımıza aşılamak istiyoruz. Güvenilir Kuyumcu panosunu takan esnafımız daha sonra belirlediğimiz maddeler dışında ticaretini gerçekleştirirse 3 uyarıdan sonra panoyu geri çekip cezalandıracağız. Burada bizim tek gayemiz esnafı düzeltmektir. Projemiz de inşallah bütün odalarımıza örnek olur.”
Kentte kuyumculuk yapan Mehmet Emin Aktan, “Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanlığının devreye koyduğu Güvenilir Kuyumcu panosu çok güzel bir sistemdir. Biz bu projeye başından beri onay vermiştik. Güvenilir Kuyumcu panosunun olduğu mağazada müşteri gönül rahatlığıyla alışverişini yapabilir” diye konuştu.
Uygulamanın devreye sokulmasıyla vatandaşın güvenilir şekilde alışveriş yapacağını dile getiren Mesut Çınar ise, şöyle konuştu:
“24 yıldır Diyarbakır’da kuyumcu sektöründe çalışıyorum. Diyarbakır’da ahlaklı bir ticaretin dönmesi için böyle bir uygulamanın gelmesi şarttı. Çünkü güvensiz ticaret yapan esnafımız oluyordu. Bundan ötürü müşteri de hangi kuyumcuya güvenip güvenmeyeceğini bilemiyordu. Kentimize hayırlı uğurlu olsun diyoruz.”

Gündüz: Müslümanların hiçbir kutsalıyla kimse alay edemez. Bu hiç kimsenin haddine değildir. Taviz tavizi doğurur!

Ağrı'da rahatsızlanan hastalar için ekipler harekete geçti

Dargeçit’te kar yağışına "hazırlıksız" yakalanan belediyeye tepki: Ulaşımda aksama oldu

Şanlıurfa’da otomobil sulama kanalına düştü: Baba ve 3 çocuğu için arama çalışması başlatıldı

Yahudi çeteler Kudüs'te yol kapattı

Siirt’te eğitime kar tatili

Adana’da asayiş uygulamalarndaı 454 aranan şahıs yakalandı

Soğuk ve yağmur Gazze'de felaketi büyütüyor

Malatya’da yüz yüze ve çevrim içi katılımlı cerrahi kursu düzenlendi

Şırnak’ta yollar buz pistine döndü

Yerlikaya: Yalova'daki DEAŞ operasyonunda 3 polisimiz şehit oldu

Tuz tanesi kadar robot: Algılıyor, düşünüyor, hareket ediyor

Okul servisi şarampole yuvarlandı: 6 yaralı

İşgalciler Batı Şeria'da eğitimi hedef aldı

Yeşilyurt Belediyesi'den karla mücadelede çalışması

Mardin ve ilçelerinde kar yağışı

Şırnak’ta okullara kar tatili

Irak Parlamentosu ilk oturumunu yapıyor

MEB’den "hayalet sınıf" incelemesi: 48 okulun ruhsatı iptal edildi, 300 milyon TL ceza

Meslek Yüksekokulu mezunlarının istihdam oranı yüzde 92'ye ulaştı

Bingöl’de eğitime kar engeli

Altınını çekmek istedi, bnın talebiyle şaşkına döndü

10 yıldır kayıp olan MH370 uçağının gizemi yeniden gündemde: Arama çalışmaları yarın başlıyor

Malatya'da kış mevsiminin ilk kar yağışı: Sevinç ve mağduriyet bir arada

TDK 2025’in kelimesini duyurdu: Dijital vicdan

Elektronik İngilizce Yeterlik Sınavı sonuçları açıklandı

Şanlıurfa’da kar yağışı sonrası süreç Valilik koordinasyonunda yürütülüyor

Meksika’da yolcu treni kazası: 13 ölü, 98 yaralı

“Gazze İmtihanımız ve Ümmet Olabilmek” konferansı düzenlendi

Çevrimiçi psikolojik destek ve aile danışmanlığı hizmeti 7 ilde pilot olarak başlatıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gündüz: Müslümanların hiçbir kutsalıyla kimse alay edemez. Bu hiç kimsenin haddine değildir. Taviz tavizi doğurur!

Ağrı'da rahatsızlanan hastalar için ekipler harekete geçti

Dargeçit’te kar yağışına "hazırlıksız" yakalanan belediyeye tepki: Ulaşımda aksama oldu

Şanlıurfa’da otomobil sulama kanalına düştü: Baba ve 3 çocuğu için arama çalışması başlatıldı

Yahudi çeteler Kudüs'te yol kapattı

Siirt’te eğitime kar tatili

Adana’da asayiş uygulamalarndaı 454 aranan şahıs yakalandı