• BIST 100

    10842,58%-1,25
  • DOLAR

    42,44% 0,18
  • EURO

    48,91% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5548,40% -0,09
  • Ç. ALTIN

    9213,41% -0,25

Diyarbakır’da çiftçi ve arıcılara son 4 yılda 12,5 milyon TL destek sağlandı

18 Mayıs 2023, Perşembe 16:25
18 Mayıs 2023, Perşembe 16:25
Diyarbakır’da çiftçi ve arıcılara son 4 yılda 12,5 milyon TL destek sağlandı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır’da çiftçi ve arıcılara son 4 yılda 12,5 milyon TL destek sağlandı

Diyarbakır’da Gıda Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ortaklığıyla 2021 yılı 'Çayır Mera ve Yem Bitkileri Projesi' çerçevesinde 278 üreticiye 800 bin TL, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile de 162 arıcıya 4 bin 50 arılı kovan dağıtımı gerçekleştirildi. Çiftçi ve aracılara son dört yılda toplam 12,5 milyon TL destek sağlandı.
Programda konuşma yapan Vali Ali İhsan Su, Diyarbakır’ın hayvancılık konusunda Türkiye’de 3’üncü sırada yer aldığını ifade etti.
Son 4 yılda çiftçilere yem bitkilerini desteklemek üzere 12,5 milyon TL değerinde destek sağladıklarını hatırlatan Vali Su, “Diyarbakır, her sektörde önemli potansiyele sahiptir. İlimiz, Türkiye’de hayvancılık konusunda ilk üçe giren illerden birisidir. Hem büyükbaş hayvan hem küçükbaş hayvan varlığıyla önemli bir potansiyele sahiptir. Tabii hayvancılığın geliştirilmesi malumunuz, yem en önemli unsuru teşkil ediyor. Bu anlamda yem bitkilerinin önemi çok önemlidir. Bu çerçevede ilimizde yaklaşık son 4 yılda yem bitkilerini desteklemek üzere 12 buçuk milyon lira değerinde çiftçimize destek sağladık” dedi.
Diyarbakır’ın arıcılık bakımından da önemli bir potansiyele sahip olduğuna vurgu yapan Su, “İlimiz arıcılık bakımından da önemli bir potansiyele sahiptir. 20 yıl önce ilimizde yaklaşık 30 bin arı kovanımız vardı. Bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 900’e yakın çiftçimiz arıcılıkla iştigal ediyor ve 150 binin üzerinde kovana erişmiş durumdayız. Burada yaklaşık 9 buçuk milyon lira değerinde bir projeyi hayata geçiriyoruz. Özellikle biz bu projede gençler ve kadınlarımıza yönelik ağırlık veriyoruz. Bu çerçevede arı kovanı dağıtımında da 18-40 yaş arası gençlerimize bu kovanları veriyoruz ki onlar da kendilerini geliştirsinler” diye konuştu.
Kentin üretilen 2 bin 100 tonun üzerindeki bal üretimiyle Türkiye’de 19’uncu sırada yer aldığını söyleyen Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, deprem bölgelerinde arılar için lazım olan yüzde 100 hibeli şeker dağıtımını ilave ederek arıcılığı kalkındıracaklarını ifade etti.

'Yaklaşık 585 bin büyükbaş hayvan ve 2 milyon 85 bin küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye’de ilk üçteyiz'
Atalar, “Diyarbakır’da dağıtmak üzere bulunduğumuz yem bitkileri, hayvancılık için vazgeçilmez olanlardan bir tanesidir. Yaklaşık 585 bin büyükbaş hayvan ve 2 milyon 85 bin küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye’de ilk üç il arasına giren bir konumdayız. Dolayısıyla hayvancılığın gelişmesi için en önemli girdilerden bir tanesi yem maliyetinin karşılanmasıdır. Bunun için bitkiler çok önem arz etmektedir. GAP idaresi başkanlığımız, büyükşehir belediyesi başkanlığımız ve üreticilerimizin katkılarıyla 4 bin 50 adet arılı kovan dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Diyarbakır ilinde ürettiğimiz 2 bin 100 tonun üzerindeki bal üretimiyle Türkiye’de 19’uncu sırada yer alıyoruz. Arılar için lazım olan, Bakanlık tarafından deprem illerinde karşılanmak üzere yüzde 100 hibeli şeker dağıtımını da ilave ederek, arıcılığımızı inşallah kalkındıracağız” şeklinde konuştu.
GAP İdaresi Başkanı Hasan Maral ise, çiftçilere 4 bini aşkın arılı kovan destek sağladıklarını dile getirerek şunları kaydetti:
“Tarım Kırsal Kalkınma kuruluşumuzdan bu yana sürekli olarak odağımıza aldığımız, önemli destekler verdiğimiz, pilot projeler uyguladığımız bir alandır. Biz çiftçilere 4 bini aşkın bir kovan desteği vereceğiz. Burada kovan desteği arılı olacak. Ona ilaveten arılarla ilgili eğitimler de vereceğiz.”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bahçesinde düzenlenen ‘Yem Bitkileri ve Arıcılık Desteği’ programına; Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kamu kurum amirleri, çiftçiler ve arıcılar katıldı.

Cizre Kitap Fuarı kapılarını açtı

Zelenskiy Ukraynalılara seslendi: Tarihimizin en zor anlarından biri yaşanıyor!

Avrupalı liderler ABD'nin Ukrayna planı için acil toplanma kararı aldı

Tinerle sobayı tutuşturmaya çalışırken alevlerin içerisinde kalan 2 kişi yaralandı

Fransa'yı karıştıran Rusya açıklaması

Zelenski, ABD'nin önerdiği planı Macron, Starmer ve Merz ile görüştü

Kollarınızda veya bacaklarınızda şişlik varsa nedeni lenfödem olabilir!

Afyonkarahisar'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

ABD, Brezilya ürünlerine getirilen ek vergileri geri çekti

İmam hatiplerin kurucusu Celaleddin Ökten kabri başında rahmetle anıldı

Tekirdağ’da ilaç sektörü temsilcileri bir araya geldi

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu 18. toplantısı yapıldı

Bingöl Üniversitesi öğrencileri, Filistin için oluşturdukları hatıra ormanındaki fidanların bakımını yaptı

Ateşkesin ardından Gazze Şeridi'nde en az 67 çocuk katledildi

Bingöl’de yapılan asayiş uygulamalarında 18 şüpheli yakalandı

Bingöl’de inşaatta düşen işçi hayatını kaybetti

Bingöl’de silahlı çatışma: 4 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da geniş kapsamlı asayiş uygulamaları

Batman’da geniş çaplı asayiş uygulaması

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Antalya’da incelemelerde bulundu

Ağrı'da bir aracın yakıt deposunda 16 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Japonya, Fukuşima nükleer santralini yeniden devreye almaya hazırlanıyor

Sarıyer esnafından "Kazancım Gazze'ye" projesi

Batman üniversitesi yolunda tehlike: Eğilen aydınlatma direği endişe veriyor

Mardin'de otomobilin çocuğa çarptığı anlar kameraya yansıdı

Siirt’te arı üreticilerine 268 milyon liralık destek

Bakan Tekin: Çocuklarımızın değerlerine bağlı olarak yetişmelerini istiyoruz

Yazıhan'da 107.5 milyonluk altyapı hamlesi tamamlandı

Güvenmediğiniz yerden hizmet almayın!

Erzurum’da 4 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cizre Kitap Fuarı kapılarını açtı

Zelenskiy Ukraynalılara seslendi: Tarihimizin en zor anlarından biri yaşanıyor!

Avrupalı liderler ABD'nin Ukrayna planı için acil toplanma kararı aldı

Tinerle sobayı tutuşturmaya çalışırken alevlerin içerisinde kalan 2 kişi yaralandı

Fransa'yı karıştıran Rusya açıklaması

Zelenski, ABD'nin önerdiği planı Macron, Starmer ve Merz ile görüştü

Kollarınızda veya bacaklarınızda şişlik varsa nedeni lenfödem olabilir!