• BIST 100

    9477,14%0,74
  • DOLAR

    38,01% 0,23
  • EURO

    42,04% 1,12
  • GRAM ALTIN

    3695,78% 1,63
  • Ç. ALTIN

    6053,11% 0,00

Diyarbakır’da dünyanın en küçük memeli hayvanı görüntülendi

GÜNDEM 31.07.2024 14:06:22 0
Diyarbakır’da dünyanın en küçük memeli hayvanı görüntülendi

Diyarbakır’da dünyanın en küçük memeli hayvanı görüntülendi

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde, köylüler tarafından dünyanın en küçük memeli hayvanı olarak bilinen Etrüsk cüce faresi (Suncus etruscus) cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. En fazla 2-3 gram ağırlığında olan bu tür köylülerde merak uyandırırken, Prof. Dr. Alaettin Kaya, Etrüsk cüce faresinin ekolojik anlamda çok önemli bir hayvan olduğunu söyledi.
Çınar ilçesine bağlı Taşhelvası köyündeki arazide arkadaşlarıyla birlikte ilerleyen Eyüp Dal, yerde fareye benzeyen 2 santimetre uzunluğunda küçük bir hayvan gördü. Türün hareketli olduğunu gören Dal, o anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Dal, araştırma yaptığında bu türün Etrüsk cüce faresi (Suncus etruscus) olduğunu öğrendi. Doğa için önemli bir tür olduğunu öğrenen Dal, daha sonra hayvanı tekrar saldı.
En küçük memeli olma özelliği taşıyan Etrüsk cüce faresinin genelde tarım arazilerinde, bahçelerde, ormanlık alanlarda yaşadığını söyleyen Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Laboratuvar Hayvanları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alaettin Kaya, bu türün kalp atışlarının bin 500’lere kadar çıktığını ifade etti.
Etrüsk cüce faresinin en fazla 2 santimetre boyuta sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaya, "Görüntülerdeki hayvan, cüce sivri fare (suncus etruscus) dediğimiz bir memeli türüdür. Hatta memeli hayvanlar içerisinde en küçük tür olarak biliniyor. Bu hayvanın ağırlığı 2-3 gram, uzunluğu ise kuyruğuyla birlikte en fazla 2 santimetredir. Suncus etruscusun arazide gözle görülmesi çok zor. Yaygın bir tür. Ama göz önünde çok durmazlar. Ekolojik anlamda çok önemli bir tür. Sebebi ise hayvanın çok küçük olmasına rağmen metabolizması çok güçlü. Kalp atışları 1500’leri bulabiliyor" dedi.
Küçük boyutuna rağmen Etrüsk cüce faresinin oldukça avcı olduğunu söyleyen Kaya, bölgenin ekolojik dengesinin korunmasında önemli bir rol oynadığını dile getirerek şunları kaydetti:
"Suncus etruscus, çok sık besin tüketiyor. Neredeyse kendi ağırlığının bir buçuk, iki katı kadar besin tüketiyor. Besin almadığı takdirde bir gün içerisinde de ölebilen bir tür. Dediğimiz gibi ekolojik anlamda çok önemli bir türdür. Bu hayvanlar böcekçil bir tür. Kirpi ve köstebeklerle akraba olan bir tür. Çoğunlukla küçük omurgasız hayvanlar, bazı böceklerin larvalarıyla, böceklerle besin ihtiyacını karşılıyor. Hatta bazen kendi boyunda çekirgelerle de beslenebiliyor. Böcek popülasyonu üzerinde etkin bir türdür."
Son olarak Kaya, "Oldukça önemli bir tür. Maalesef gözden kaçan bir tür. Ama farelerle çok karıştırılıyor. Bazen sevilmeyebilir. Ki çok fazla insanlara yaklaşmayı sevmez suncus etruscus. Bu hayvan böcekçil olduğu için çene yapısı çok ilginç. Çok küçük olmasına rağmen ısırık gücü çok fazla. Bir böceğin dış kabuğunu bir ısırıkla kırabilecek çene gücüne sahip" ifadelerine yer verdi.

Ensarullah Hareketi: ABD’ye ait MQ-9 tipi İHA’yı düşürdük

"Otizm her günün konusu olmalı, sessiz dünyalara ses olalım"

Dominik'te gece kulübünde meydana gelen çökmede ölü sayısı 100'e yaklaştı

Çin'den ABD'ye "gümrük tarifesi" tepkisi: Sonuna kadar mücadele edeceğiz

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Batman cinayetlerle, uyuşturucuyla anılmasın

"Kent Vizyonu" projesiyle Batman'da üretimin artırılması hedefleniyor

Kars’ta firari FETÖ hükümlüsü yakalandı

Şanlıurfa’da sulama kanalında kadın cesedi bulundu

Uluslararası İnegöl mobilya fuarı başlıyor

Şahin: “Batman cinayetlerle, uyuşturucuyla anılmasın”

ABD’de silahlı saldırı: 3 ölü, 3 yaralı

Batman'da motosiklet kazası: 4 yaralı

Adanalılar Gazze için bir araya geldi

Gümüşhane'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Altın yeniden yükselişe geçti

2 ilde uyuşturucu imalatçılarına operasyon: 16 gözaltı

Akaryakıta bir indirim geldi, yenisi için tarih verildi

Meteoroloji uyardı: Kuvvetli yağış, fırtına ve toz taşınımı bekleniyor

Kovancılar'da Siyer Yarışması'nda dereceye girenler ödüllendirildi

Husumetlisinin iş yerini ateşe vermek isterken yaralandı

Diyarbakır’da aileler arasında silahlı kavga: Biri polis 10 yaralı

Malatya'da hırsızlıktan 1 tutuklama

Malatya'da oto hırsızlığından 1 gözaltı

Malatya'da Gazze protestosu: "Gazze için harekete geçilmeyen her bir saniye ahirette cehennem azabı olarak karşımıza çıkacaktır"

Sakarya'da Gazze için çağrı: İslam ülkeleri arasında askeri ittifak kurulmalıdır

Mardin’de akaryakıt yüklü tanker ile kamyonet çarpıştı: 4 yaralı

Gaziantepliler Gazze için bir araya geldi

BM Raportörü Albanese, işgal rejimi ile ilişkilerin durdurulmasını talep etti

İki otomobil çarpıştı: 1 ölü 3 yaralı

Malatya'da 2 araç çarpıştı: 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ