• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    39,42% 0,20
  • EURO

    45,54% -0,37
  • GRAM ALTIN

    4349,15% 1,52
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

Diyarbakır’da dünyanın en küçük memeli hayvanı görüntülendi

GÜNDEM 31.07.2024 14:06:22 0
Diyarbakır’da dünyanın en küçük memeli hayvanı görüntülendi

Diyarbakır’da dünyanın en küçük memeli hayvanı görüntülendi

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde, köylüler tarafından dünyanın en küçük memeli hayvanı olarak bilinen Etrüsk cüce faresi (Suncus etruscus) cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. En fazla 2-3 gram ağırlığında olan bu tür köylülerde merak uyandırırken, Prof. Dr. Alaettin Kaya, Etrüsk cüce faresinin ekolojik anlamda çok önemli bir hayvan olduğunu söyledi.
Çınar ilçesine bağlı Taşhelvası köyündeki arazide arkadaşlarıyla birlikte ilerleyen Eyüp Dal, yerde fareye benzeyen 2 santimetre uzunluğunda küçük bir hayvan gördü. Türün hareketli olduğunu gören Dal, o anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Dal, araştırma yaptığında bu türün Etrüsk cüce faresi (Suncus etruscus) olduğunu öğrendi. Doğa için önemli bir tür olduğunu öğrenen Dal, daha sonra hayvanı tekrar saldı.
En küçük memeli olma özelliği taşıyan Etrüsk cüce faresinin genelde tarım arazilerinde, bahçelerde, ormanlık alanlarda yaşadığını söyleyen Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Laboratuvar Hayvanları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alaettin Kaya, bu türün kalp atışlarının bin 500’lere kadar çıktığını ifade etti.
Etrüsk cüce faresinin en fazla 2 santimetre boyuta sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaya, "Görüntülerdeki hayvan, cüce sivri fare (suncus etruscus) dediğimiz bir memeli türüdür. Hatta memeli hayvanlar içerisinde en küçük tür olarak biliniyor. Bu hayvanın ağırlığı 2-3 gram, uzunluğu ise kuyruğuyla birlikte en fazla 2 santimetredir. Suncus etruscusun arazide gözle görülmesi çok zor. Yaygın bir tür. Ama göz önünde çok durmazlar. Ekolojik anlamda çok önemli bir tür. Sebebi ise hayvanın çok küçük olmasına rağmen metabolizması çok güçlü. Kalp atışları 1500’leri bulabiliyor" dedi.
Küçük boyutuna rağmen Etrüsk cüce faresinin oldukça avcı olduğunu söyleyen Kaya, bölgenin ekolojik dengesinin korunmasında önemli bir rol oynadığını dile getirerek şunları kaydetti:
"Suncus etruscus, çok sık besin tüketiyor. Neredeyse kendi ağırlığının bir buçuk, iki katı kadar besin tüketiyor. Besin almadığı takdirde bir gün içerisinde de ölebilen bir tür. Dediğimiz gibi ekolojik anlamda çok önemli bir türdür. Bu hayvanlar böcekçil bir tür. Kirpi ve köstebeklerle akraba olan bir tür. Çoğunlukla küçük omurgasız hayvanlar, bazı böceklerin larvalarıyla, böceklerle besin ihtiyacını karşılıyor. Hatta bazen kendi boyunda çekirgelerle de beslenebiliyor. Böcek popülasyonu üzerinde etkin bir türdür."
Son olarak Kaya, "Oldukça önemli bir tür. Maalesef gözden kaçan bir tür. Ama farelerle çok karıştırılıyor. Bazen sevilmeyebilir. Ki çok fazla insanlara yaklaşmayı sevmez suncus etruscus. Bu hayvan böcekçil olduğu için çene yapısı çok ilginç. Çok küçük olmasına rağmen ısırık gücü çok fazla. Bir böceğin dış kabuğunu bir ısırıkla kırabilecek çene gücüne sahip" ifadelerine yer verdi.

Doğu ve Karadeniz’e sağanak uyarısı

LGS merkezi sınavı yarın yapılacak

Manisa'da işçi servisi park halindeki tıra çarptı: 5'i ağır 20 yaralı

Tahran'da yeniden patlama sesleri duyuldu

Tel Aviv ve çevresine beşinci füze dalgası: Siyonist rejim sarsıldı

Çin, siyonist rejimin İran saldırısına tepki gösterdi

Siyonist rejim itfaiyesi: Büyük vakalara müdahale ediyoruz

İran: Siyonist rejim tüm kırmızı çizgileri aştı

Tel Aviv'de eşi görülmemiş yıkım: Siyonist rejim kayıpları gizlemeye çalışıyor

Siyonist rejimin İran'a saldırısında şehit sayısı 78'e yükseldi

İran BM Temsilcisi: ABD'nin işgalin terör saldırılarına ortak olduğu konusunda şüphe yok

Ankaralılar Mısır Büyükelçiliğine yürüdü: 'Refah Kapısı açılsın, abluka kalksın' talebi

İran Devrim Muhafızları: Düşman, füze dalgamızı durdurmada başarısız oldu

Putin, İran Cumhurbaşkanı ve işgalci Netanyahu ile görüştü

Trump, Prens Selman, Netanyahu ve Katar Emiri ile İran konusunda görüştü

Mardin’de 2 grup arasında silahlı kavga: 4 yaralı

Mahzun Gazze halkı, İran'ın füzeleriyle büyük sevinç yaşadı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Mısır kuvvetlerinin saldırısında yaralandı

İran'dan işgal rejimine ağır darbeler ve benzeri görülmemiş zararlar

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, AK Parti Batman İl Başkanlığı’nı Ziyaret Etti

İran lideri  Hamanei: Uzlaşma yok, habis siyonist rejime ağır darbeler indirilecek!

"Sadık Vaat 3" harekatında, işgalin kalbindeki savaş bakanlığı vuruldu

İran: "Ali bin Ebu Talib"  koduyla "Sadık Vaat 3" harekat başladı

İran Hava Savunması, siyonist rejime ait savaş uçaklarını vurdu

İran, işgale yönelik misillemelere başladı: Tel Aviv'e füzeler düştü

Kassam Tugayları, işgalcileri pusuya düşürdü: Ölü ve yaralılar var

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er, LGS öncesi öğrencilerle moral pikniğinde buluştu

Mısır, Refah'a ilerleyen aktivistleri engelliyor

"8. Türkiye Münazaraları" yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

HÜDA PAR Milletvekili Demir: İran’dan sonra sıra Türkiye’ye gelecektir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ