• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,27% -0,03
  • EURO

    44,86% -0,20
  • GRAM ALTIN

    4240,20% 0,09
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Diyarbakır’da kayıp ve kaçak sular teknolojik takipte

GÜNDEM 20.01.2023 09:25:03 0
Diyarbakır’da kayıp ve kaçak sular teknolojik takipte

Diyarbakır’da kayıp ve kaçak sular teknolojik takipte

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, akustik dinleme ekiplerinin kent genelinde tespit ettiği fiziki su kaçaklarına müdahale ediyor.
Havaların sıcak geçmesi, şehrin büyümesi ve bilinçsiz su tüketimi dolaysıyla üretilen sudan fazla tüketimin olduğu için idari kaçaklarla mücadele eden DİSKİ ekipleri aynı zamanda fiziki kaçaklarla mücadele etti.
Basınç testi, step test ve akustik cihazlarla yerin altında tespit edilen ve yüzeye çıkmayan şebekedeki fiziki kaçakları tespit eden ekipler, bu sayede su kayıplarını önlüyor. 2 ay boyunca yapılan fiziki kaçak taraması sonucunda akustik dinleme cihazlarıyla tespit edilen 36 noktanın 18’inde yapılan kazılar sonucu yer altındaki patlaklar onarıldı 4 bin 579 metreküp suyun boşa akması önlendi.
Kayıp ve kaçak ile mücadele çalışmalarını anlatan DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, şunları söyledi:
“Son iki yılda kayıp kaçaklar ile (fiziki ve idari) yapılan mücadelede yüzde 42,58 olan kayıp kaçak oranını yüzde 33,71’e indirdik. Son iki yıllık (2021-2022) su üretim miktarımızla oranladığımızda 16 milyon 320 bin metreküplük su kaybını önledik. Bu da kent merkezinde tüketilen 70 günlük su tüketimine denk etmektedir. Hedefimiz 2023 yılı içinde kayıp kaçak oranını yüzde 30’a indirmektir.”
Yaptıkları çalışmayla suyu koruduklarını belirten Tutşi, “Akustik cihazlarla yapılan dinlemeler birçok avantaj sağlıyor. En önemlisi harita yardımıyla yapılan tespit sayesinde gereksiz kazılar yapılmıyor. Sonuçta yapılan kazıların belirli bir maliyetinin olduğu unutulmamalıdır. Aynı zamanda yer altı radar cihazları ile yapılan tespit sonucu yeraltında bulunan başka kurumlara ait hatlar da (doğal gaz, Telekom, elektrik v.b.) zarar görmüyor. Ayrıca cihazlar ile yapılan noktasal tespitler, beraberinde zaman açısından da önemli avantajlar barındırıyor. Fiziki kaçaklar son teknoloji yeni nesil cihazlar vasıtasıyla dakikalar içinde tespit yapmaya imkân tanıyor” dedi.
[gallery ids=',80223']

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 4 yaralı

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Rusya: Sumi ve Donetsk bölgelerinde 7 yerleşim yerini ele geçirdik

Kırklareli'nde zincirleme kaza: 1 ölü, 3 yaralı

“Özgürlük Gemisi” Gazze'ye doğru yoluna devam ediyor

ABD ile Çin arasında yeni ticaret görüşmesi

Şili'de 6,4 büyüklüğünde deprem

Polonya, ABD'den helikopteri alımını erteledi

Diyarbakır'daki bina yangını soruşturmasında yeni gelişme

Balata yangını sonucu çekici kullanılamaz hale geldi

Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı: 1 ölü, 6 yaralı

Rusya'dan Kiev'e İHA saldırısı

Asya Pasifik’te Tayvan ile Çin arasında gerilim

Hollanda'da ulaşım krizi!

Bakan Yumaklı'dan orman yangını uyarısı

AB, Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatına yeniden kota getirdi

ABD'den İran'a yeni yaptırım kararı

Serinlemek için baraj gölüne giren çocuk boğuldu

Gürcistan'dan AB'ye suçlama: Aşırıcılığı kışkırtıyorlar

Çin uzaya yeni uydu gönderdi

Fransa'da yangın faciası: 4 ölü, 12 yaralı

Küba'dan ABD'ye seyahat tepkisi

Ticari araç ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Hollanda'da erken seçim tarihi belli oldu

Kolombiya'dan işgal rejimine yönelik vize kararı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Filistinli aileleri ziyaret edip bayramlaştı

Ukrayna: Rus hava üslerine yeni saldırılar düzenlendi

Umut Kervanı Cizre'de binlerce aileye kurban eti ulaştırdı

Umut Kervanı Şanlıurfa’da kurban kesimi gerçekleştirdi

Umut Kervanı Van’da kurban kesimi organizasyonu gerçekleştirdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ