• BIST 100

    10573,77%1,02
  • DOLAR

    41,98% 0,02
  • EURO

    48,67% -0,10
  • GRAM ALTIN

    5429,72% -2,45
  • Ç. ALTIN

    9342,60% -3,80

Diyarbakır’da peynir rotası oluşturuluyor

02 Haziran 2023, Cuma 16:30
02 Haziran 2023, Cuma 16:30
Diyarbakır’da peynir rotası oluşturuluyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyarbakır’da peynir rotası oluşturuluyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Ajansı desteği ile yürütülen Gastro İnovasyon Merkezi Projesi çerçevesinde Diyarbakır peynir envanteri hazırlandı.
Yerküre kooperatifi tarafından hazırlanan envanter çalışmasında Diyarbakır merkez ve ilçelerinde 28 farklı köyde üretilen peynirler, üretim yöntemleri ve kente özgü peynir çeşitleri yerel isimleri ile araştırılarak derlendi. Bu şekilde peynir rotasına girecek kırsal alanlar, korunması gereken farklı üretim yöntemleri ve ürünler belirlendi.
Envanter çalışması hakkında bilgi veren DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, peynirciliğin mevsimsel bir zanaat olarak sürdürüldüğünü söyledi.
İnek sütünün yıl boyu tedarik edilebiliyor olması ve üretilen peynirlerin soğuk hava depolarında muhafaza edilmesi ile yıl boyu peynir ticaretini canlı tuttuğunu belirten Avşar, “Kentte satışa sunulan peynirlerin yarısı kadınlar tarafından üretiliyor. Kentte salamura, eritilmiş, örgü, lavaş, ve dilim peynir ile Diyarbakır otlu peyniri ve dil peyniri gibi farklı yöntemler ile üretilen ve yöreye göre farklı isimler alan peynir çeşitleri var. Aynı şekilde çökelek ve yapımı çeşitlilik arz eden ve coğrafi işaret alınabilecek özel peynir çeşitleri ile üretimi terkedilen ve tescillenmesi gereken ürünler var” dedi.
Saha çalışması çerçevesinde peynir üretiminde evlerde üretimin ve kadınların üretimleri oldukça etkin olduğunu gördüklerini ifade eden Avşar, “Farklı üretim yöntemlerinin, farklı yöresel isimlerin kullanıldığı kırsal alanlarda peynir üretiminin belirli aylarda yoğunlaştığını, ev ihtiyacını karşılamanın yanında kent merkezi ile kurulan ilişkiler ile de satışın yoğun olduğunu gördük. Burada kentin bazı kırsal bölgeleri özellikle öne çıkıyor ve terkedilmeye başlayan özgün ürünler ve üretim biçimleri küçük de olsa hala biliniyor ve uygulanıyor. Bu değerlerin korunması, kadınların kırsal bölgelerdeki üretimlerinin sürdürülmesi, farklı peynir çeşitlerinin üretim yöntemleri, özgün yönleri ve yöresel isimleri ile korunması ve tescillenmesi gerekiyor. Diyarbakır örgü peyniri coğrafi işaret tescilini aldığımız bir ürün. Tescile değer peynir çeşitleri için de çalışma yapacağız“ diye konuştu.
Saha çalışması ile Diyarbakır peynir rotası için peynir üretiminin farklılaştığı ve özgün üretimlerin yapıldığı kırsal alanları tespit ettiklerini aktaran Avşar, “Bu kırsal alanları ve değişen üretim biçimleri ile kültürel farklılıkları içine alacak şekilde bir peynir rotası oluşturmak mümkün. Yeni çalışmamız özellikle kadınların ürettiği farklılaşmış ürünlerin üretiminin korunması ve üretimin yoğunlaştığı alanları içeren bir rota oluşturularak turizme kazandırılması olacak. Emek veren araştırmacılarımıza ve yazarlarımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye ile Katar arasında ortak bildiri ve anlaşmalar imzalandı

Malatya'da küçükbaş hayvan yetiştiricilerine 50 ton arpa desteği

Şanlıurfa’da 4. Uluslararası Göbeklitepe Kısa Film Festivali tamamlandı

Diyarbakırlı ciğerci üç günlük gelirini Gazze'ye bağışladı

Gaziantep'te zeytin hasadı başladı

Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı 11’inci kez kapılarını kitapseverlere açıyor

Kudüs Valiliği: israilin Aksa çevresindeki kazı çalışmaları kutsal yapıları tehdit ediyor

Adana'da park halindeki kamyon yandı

Bingöl'de Gazze yararına kermes düzenlendi

HÜDA PAR Milletvekili Demir, Dicle Elektrik'in uygulamalarına karşı toplanan imzaları Meclis Başkanı Kurtulmuş’a sundu

Bingöl’de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs tutuklandı

Batman’da 6 katlı binanın çatısında yangın paniği

İşgal rejimi Batı Şeria'da 45 Filistinliyi alıkoydu

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı’dan ‘kredi borcu’ çağrısı: Vatandaşın faiz yükü silinmeli

HÜDA PAR Bingöl Gençlik Kolları’ndan “Soykırımcı Siyonistler Yargılansın” İmza Kampanyası

EuroMed: Her 8 Gazzeliden biri doğrudan soykırımın kurbanı oldu

Bingöl İl Müftüsü İmamoğlu, Balaban Bey Camii’ndeki restorasyon çalışmalarını inceledi

Şanlıurfa’da silah kaçakçılığı operasyonu: 3 kişi gözaltına alındı

 “2 ay sonraya gün veriyorlar” tepkisi büyüyor

Şanlıurfa’da AFAD, arama kurtarma personeli alacak

Sivil toplum kuruluşları ve öğrenci kulüpleri "STKFest 2025"te buluştu

Kudüs Çalışma Grubu’ndan liselilere Filistin farkındalığı: “Hakikate Bir Geçit” çalıştayı gerçekleştirildi

Yazılım virüsleri artıyor: Bilinmeyen uygulamalar telefona hacker erişimi sağlıyor

Odyolog Şimşek: Erken müdahale hem duymayı hem konuşmayı koruyor

Batman'da 8'inci kitap fuarı başlıyor

Şanlıurfa’da yarın planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Soğuk ve tıbbi İhmal, siyonist zindanlarda Filistinli esirleri ölüme sürüklüyor

Tarihi camide "Hadis ve Hayat" dersi işlendi

Batman'da iş ilanları artık sosyal medyada

Turkar Genel Müdürü Mert Turanlı, Savunma sanayisinin gerçek yüzünü anlattı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Türkiye ile Katar arasında ortak bildiri ve anlaşmalar imzalandı

Malatya'da küçükbaş hayvan yetiştiricilerine 50 ton arpa desteği

Şanlıurfa’da 4. Uluslararası Göbeklitepe Kısa Film Festivali tamamlandı

Diyarbakırlı ciğerci üç günlük gelirini Gazze'ye bağışladı

Gaziantep'te zeytin hasadı başladı

Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı 11’inci kez kapılarını kitapseverlere açıyor

Kudüs Valiliği: israilin Aksa çevresindeki kazı çalışmaları kutsal yapıları tehdit ediyor