• BIST 100

    15475,71%-0,76
  • DOLAR

    43,29% 0,06
  • EURO

    50,79% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6743,34% 1,90
  • Ç. ALTIN

    10993,04% 2,81

Diyarbakır'da tarih yeniden yazılıyor: Yüzyıllık yanlış düzeltildi!

26 Ağustos 2025, Salı 11:47
26 Ağustos 2025, Salı 11:47
Diyarbakır
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Diyarbakır İçkale'de yürütülen kazı çalışmalarında bulunan kitabe, St. George (Kara Papaz) Kilisesi’nin Artuklular döneminde hamama çevrildiği yönündeki yüzyıllık yanılgıyı çürüttü.

Diyarbakır İçkale'nin kuzeydoğusunda yer alan St. George (Kara Papaz) Kilisesi’nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları önemli sonuçlar vermeye devam ediyor. Çalışmalar kapsamında bulunan yeni bulgular, kilisenin geçmişteki işlevine dair tartışmalara ışık tuttu.

Diyarbakır Müzesi Müdürü Müjdat Gizligöl, yapılan kazılarda kilisenin yanında ortaya çıkarılan hamam ve ona ait kitabenin tarihi gerçeği ortaya koyduğunu belirtti.

Müjdat Gizligöl

Gizligöl, kitabenin çeli sülüs yazısıyla hicrî 4–5'inci yüzyıla tarihlendiğini ve üzerinde 'Servet’in oğlu Hıdır' ya da 'Servet’in oğlu Hızır' ifadesinin yer aldığını söyledi. Kitabede söz konusu yapının bir hayrat olarak inşa edildiğinin yazıldığını aktardı.

"Bu kitabe bizim için oldukça önemlidir"

Kazı çalışmalarında bulunan bulgulara dair bilgi veren Gizligöl, "Burada önceki yıllarda kazı ve restorasyon çalışmaları başlatıldı ve bu çalışmalar sırasında önemli bulgular ele geçti. Bu bulgulardan biri de hamamın hemen yakınında bulunan, çeli sülüs yazısıyla hicrî 4–5'inci yüzyıla tarihlenen bir kitabedir. Kitabede 'Servet’in oğlu Hıdır' ya da 'Servet’in oğlu Hızır' ifadesi geçmektedir. Kitabe, buraya bir hayrat inşa edildiğini göstermektedir. Bu kitabe bizim için oldukça önemlidir. Çünkü daha önce St. George Kilisesi’nin Artuklular döneminde hamama çevrildiği ve uzun yıllar hamam olarak kullanıldığına dair görüşler vardı. Ancak bu kitabenin bulunmasıyla birlikte bu görüş geçerliliğini yitirdi. Zira kilisenin içinde suya veya hamama dair hiçbir iz bulunmadı; buna karşın kilisenin yanında bir hamam ortaya çıkarıldı ve onun kitabesi bulundu. Bu da açıkça gösteriyor ki buradaki hamam, Servet’in oğlu Hıdır/Hızır tarafından bir hayrat olarak inşa edilmiştir." dedi.

"Kazı çalışmaları devam edecek. Yeni bulguların bize daha fazla bilgi sunması muhtemel"

Çalışmalar sırasında bulunan kitabenin, kilisenin geçmişine dair uzun yıllardır süren tartışmalara noktayı koyduğunu belirten Gizligöl, kazı çalışmalarının devam edeceğini kaydederek yeni bulgularla birlikte kentin tarihine dair daha fazla bilginin gün yüzüne çıkabileceğini ifade etti:

"Dolayısıyla St. George Kilisesi Artuklular döneminde hamama çevrilmedi. Artuklular, buraya geldiklerinde hamam ihtiyacını kilisenin yanına yeni bir hamam inşa ederek karşıladılar. Büyük ihtimalle kiliseyi de medrese olarak kullanmış olabilirler. Bu durum, inanca saygı gösterildiğinin de önemli bir göstergesidir. Kilise hamama çevrilmemiş, hamam ise kilisenin yanına yapılmıştır. Kilisenin iç kısmındaki sütunlara baktığımızda ise, sütun aralarının sonradan duvarla örülerek küçük odacıklara dönüştürüldüğünü görüyoruz. Bu da bize yapının medrese işlevi gördüğüne dair güçlü işaretler sunmaktadır. Çünkü kilisenin daha sonraki dönemlerde hamam veya başka bir maksatla kullanılmadığı, buna karşılık medrese olarak kullanılmış olma ihtimalinin yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Kazı çalışmaları devam edecek. Yeni bulguların bize daha fazla bilgi sunması muhtemeldir." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Aydın açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Ticaret Bakanlığı zincir market temsilcileriyle toplantı yaptı

Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı son iki buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı

İşgalin Lübnan'a saldırılarında çoğu gazeteci 19 kişi yaralandı

Balıkesir'de 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha

ABD, DEAŞ tutuklularını Suriye'den Irak'a transfer etmeye başladı

Gaziantep’te motokuryelerin trafiğe çıkışı 2 gün süreyle yasaklandı

Trump, Avrupa'ya yönelik planlanan gümrük vergilerini durdurdu

Barış Konseyi'ne 35 ülkenin katılması bekleniyor

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonu: 19 gözaltı

Mersin Erdemli’de 3.9 büyüklüğünde deprem

Trump: Avrupa, doğru yönde gitmiyor

Cenin'de Siyonist saldırıların üzerinden bir yıl geçti: Yerinden etme, yıkım ve kısıtlamalar sürüyor

Çalışma Meclisi "Çalışma Hayatında Dijital Dönüşüm" gündemiyle toplanacak

Türkiye'nin de aralarında olduğu 8 Müslüman ülke Barış Konseyi'ne katılma kararlarını açıkladı

Ağrı’da zincirleme trafik kazası: 6 yaralı

HAMAS ve İslami Cihad'dan 3 gazetecinin şehit edilmesine tepki

Rekabet Kurumu'ndan TEMU iddialarına yanıt

Bakan Tekin, Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Amrullayev’le görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı'yla görüştü

Saadet Partisi’nden HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığı’na hayırlı olsun ziyareti

İspanya'daki demiryolu kazasında ölü sayısı 43'e yükseldi

İngiltere, ABD'nin tehditlerine rağmen Grönland konusunda geri adım atmayacağını belirtti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Gençlik ve Spor Bakanı Bak ile bir araya geldi

Endonezya'da tren ile minibüs çarpıştı: 7 ölü

Siirt’te kar temizlerken düşen 16 yaşındaki genç ekiplerce kurtarıldı

Siirt tarımsal yatırım rehberi yayımlandı

Siyonistler, vahşice saldırılarını sürdüyor: 3'ü gazeteci 11 şehit

Balıkesir'de 4,5 büyüklüğünde deprem

Göçerlerin zorlu kış şartlarındaki yaşam mücadelesi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Aydın açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Ticaret Bakanlığı zincir market temsilcileriyle toplantı yaptı

Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı son iki buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı

İşgalin Lübnan'a saldırılarında çoğu gazeteci 19 kişi yaralandı

Balıkesir'de 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha

ABD, DEAŞ tutuklularını Suriye'den Irak'a transfer etmeye başladı

Gaziantep’te motokuryelerin trafiğe çıkışı 2 gün süreyle yasaklandı