• BIST 100

    9380,95%0,45
  • DOLAR

    38,05% 0,37
  • EURO

    43,06% 1,20
  • GRAM ALTIN

    3947,38% 1,96
  • Ç. ALTIN

    6383,07% 2,67

Diyarbakır’da tarihi geçitte 100 yıldır baharatçılık yapılıyor

GÜNDEM 25.10.2023 10:25:05 0
Diyarbakır’da tarihi geçitte 100 yıldır baharatçılık yapılıyor

Diyarbakır’da tarihi geçitte 100 yıldır baharatçılık yapılıyor

Diyarbakır’da asırlardır ayakta duran ve ticarethane olarak kullanılan tarihi geçitte 100 yıldır baharatçılık yapılıyor.
Merkez Sur ilçesinde, 1594 yılında Defterdar Ahmet Efendi tarafında yaptırılan ve 1833 yılında Alim Ragıp Efendi tarafından caminin güney tarafına medrese yapılmasının ardından caminin adı da Ragıbiye Camii olarak asırlardır ayakta durmaya devam ediyor. Caminin alt geçitleri çeşitli ticarethaneler olarak yüzyıllardır hizmet vermeye devam ediyor.
113 yıldır Diyarbakır’da yaşadıklarını belirten Hüseyin Yaramışlı, 5’inci kuşak olarak tarihi Ragıbiye Camii’nin altındaki geçitlerde 100 yıla aşkın bir süredir baharatçılık yaptıklarını söyledi.
Dededen babaya kuşaklardır aynı işletmede baharatçılık yaptıklarını ifade eden Yaramışlı, '1910 yılında dedem Diyarbakır’a gelmiş, 113 yıldır buradayız. Burada doğup büyüdük. Dedem, babam ve ben aynı evde doğup büyümüşüz. Dedem 1974 yılında vefat edince babam işletmeye devam ediyor. 1982 yılından beridir ben işletmeye devam ediyorum. Ragıbiye Camii’nin (Defterdar Camii) altındayız. Dükkanımız baharatçı Mısır Çarşısı olarak geçiyor' dedi.
1594 yılında camiinin Defterdar Ahmet Paşa tarafından yaptırıldığını söyleyen Yaramışlı, 'Caminin altı iki geçitli. Bir gidiş bir geliş. Burası ilk yaptırıldığı zaman kitap satılma yeriymiş. Zamanla çeşitli mekanlar olarak kullanılmış. Burası bir zamanlar çay ocağıymış, şu anda biz de baharatçılık yapıyoruz. 5 kuşaktır Diyarbakır’dayız. 100 yıldan fazladır buradayız kimleri gördük kimleri görmedik bir Allah biliyor' diye konuştu.
Caminin ilk açıldığı zaman ticarethane olarak kullanılan, geçitlerin gelirlerinin camiye ait olduğunu ve daha sonra vakıflara devredildiğini aktaran Yaramışlı, '1833 yılında caminin güney tarafında Ragıp Efendi diye bir alim varmış, medrese yaptırmış. Caminin adı da Ragıbiye Camii olarak geçiyor. Burası açıldığı zaman geliri camiye aitmiş 1833’lü yıllardan sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğüne devredilmiş. Kiraları oraya yatırıyorlarmış. Şu anda bizde Vakıflar Bölge Müdürlüğüne yatırıyoruz' şeklinde konuştu.

Mardin halkı Gazze için “Cuma tekbiri” etkinliğine icabet etti

Gazze için yürekler bir attı: Batman halkı sokağa indi, direnişe selam gönderdi

Cizre semaları Gazze için tekbir sesleri ile inledi

Bursa’da Gazze için tekbir sesleri yükseldi

Meteorolojiden sarı kodlu uyarı

BM: Esad rejiminin devrilmesinden bu yana 400 bin Suriyeli ülkelerine döndü

Yolcu otobüsü ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Gıda zehirlenmesi şikayetiyle 11 kişi hastaneye kaldırıldı

Çin, ABD'ye yönelik gümrük vergilerini yüzde 125'e çıkardı

Gazze'de can kaybı 50 bin 912'ye yükseldi

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 24 şirkete kayyum atandı

ABD'de 3 kişiyi taşıyan küçük bir uçak düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüştü

HÜDA PAR'ın merhum Malatya İl Başkanı Dönmezer vefatının sene-i devriyesinde yad edildi

Şanlıurfa'da feci kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ukrayna'ya 21 milyar euro askeri yardım

UNRWA: Gazze'de durum daha da kötüye gidiyor

Filistin'e Yürüyüş Platformu'ndan "Mersin Limanı’ndaki sevkiyatı durdurun" çağrısı

Bingöl'de dağ muzu tezgâhlarda yerini aldı

Beton mikseri şarampole devrildi: 2 yaralı

Hafif ticari araç kontrolden çıkarak yola savruldu: 2 yaralı

Bursa Yenişehir Havalimanı'nda 13 bin 362 yolcuya hizmet verildi

Bingöl'de "kasten öldürme" suçundan aranan şahıs yakalandı

Şırnak'ta ticari araç takla attı: 1 yaralı

Gazze için birlik çağrısı: Zulme son vermek için vahdet şart

Ankaralılar Refah Sınır Kapısı’nın açılması için Mısır Büyükelçiliği önünde buluştu

Trump’tan tarife politikası mesajı

Batman'da silahlı kavga: 1 kişi ağır yaralandı

Hindistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle 84 kişi öldü

İki otomobilin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ