• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,27% -0,03
  • EURO

    44,86% -0,20
  • GRAM ALTIN

    4240,20% 0,09
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Diyarbakır’dan Harvard’a uzanan başarı hikayesi

EĞİTİM 4.04.2023 15:35:03 0
Diyarbakır’dan Harvard’a uzanan başarı hikayesi

Diyarbakır’dan Harvard’a uzanan başarı hikayesi

Diyarbakır’da yaşayan ve dünyanın en parlak 100 öğrencisinden biri olarak gösterilen Gül Karen Aça, dünyanın en prestijli üniversitelerden Harvard ve Stanford’un da aralarında bulunduğu 9 üniversiteden tam burslu kabul aldı.
Diyarbakır’da doğup büyüyen başarılı çalışmalarıyla ailesinin ve öğretmenlerinin büyük takdirini toplayan 18 yaşındaki 12. sınıf öğrencisi Gül Karen Aça, iki sene önce, Google ve Oxford’un ortak inisiyatifi “Rise for the World” tarafından dünyanın en parlak 100 öğrencisinden biri seçildi. Yaşam boyu eğitim bursu kazanan Karen, dünyanın en prestijli üniversitelerinin de bir anda dikkatini çekmeyi başardı. Üniversite eğitimi için kısa süre önce başvurularını tamamlayan Karen, merakla beklediği kabul duyurularının açıklanmasıyla önce şaşkınlık daha sonra da büyük gurur yaşadı.

“9 üniversiteden kabul aldım”
Başarı hikayesini İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine anlatan Gül Karen Aça, 5 yıldır yurt dışına hazırlandığını söyledi. Bu yıl da son başvurularını yaptığını ifade eden Aça, “Amerika ve Kanada’da okullara başvurdum ve 9 üniversiteden kabul aldım. Bu üniversiteler arasında Harvard ve Stanford da var. Nörobilim okumak istiyorum. Gece 02.00’de başvuru sonuçları açıklanıyor. Harvard sonucuma ise bu yıl yılın eğitmenine aday gösterilen öğretmenim Cemil Yıldız ve New York Üniversitesinden kabul alan arkadaşım ve bir de geçen senelerde Harvard’a giren arkadaşım Ezgi ile birlikte baktık. Bu kadar özel bir anı bu kadar kıymetli insanlarla paylaşmak benim için çok güzeldi” dedi.

“Çok uzun, bir o kadar da yorucu süreç”
Annesinin müzik, babasının da matematik öğretmeni olduğunu belirten Aça, şöyle konuştu:
“Bu süreçte beni hep desteklediler. Pek çok noktada benim için rol model oldular. Şu anda Harvard ve Stanford arasındayım. 1 Mayıs’a kadar karar vermem gerekiyor. Bu süreçte hangi yol benim için daha uygun olur diye öğretmenlerime, bu yıl proje hazırladığımız danışmanlarıma soracağım. Sonrasında da kararımı vereceğim. Çok uzun, bir o kadar da yorucu süreç. Pek çok yarışma ve projeye katıldım. Son katıldığım The Earth Prize yarışmasıydı. Dicle Üniversitesinde okuldaki alt dönemlerimle birlikte biyoplastik hazırladık. Finalist olarak ilk 10 takıma girdik. Buna benzer pek çok çalışmam oldu.'
“Bu sürecin bana pek çok getirisi oldu” diyen Aça, “Kabulünde ötesinde hem pek çok deneyim kazandım, hem de benim için çok özel olan insanlarla tanıştım. Bir yandan da benim için hayat boyu anlamlı olacak ve işime yarayacak beceriler edindim. Bu 5 yıl boyunca hiç test çözdüğüm, saatlerce ders çalıştığım bir dönem olmadı. Tamamen projelere, yarışmalara yönelik ve bana bir şeyler katacak insanlarla birlikte olmaya yönelik çalıştım. Bazı şeylerin mümkün olduğuna inanmak gerekiyor” diye konuştu.

“Şu ana kadar yaklaşık olarak 30’un üzerinde öğrenci gönderdik”
Diyarbakır Bahçeşehir Koleji Kurucusu Zeki Esen, buradaki okullarının 2019’dan beri yurt dışına öğrenci göndermeye başladıklarını dile getirdi. Şu ana kadar yaklaşık olarak 30’un üzerinde öğrenci gönderdiklerini söyleyen Esen, “Gerek Avrupa’daki okullara, gerek Amerika’daki okullara gönderdiğimiz öğrencilerin hepsi yüzde yüz burslu kabul alarak gidiyorlar” şeklinde konuştu.
Gül Karen Aça‘ya rehberlik eden İngilizce öğretmeni ve yurt dışı eğitim danışmanı Cemil Yıldız, her bir üst dönemin alt dönemine yardımcı olduğunu ve bunu bir ekip olarak başardıklarını aktararak, “Bu sene de bayrağımızı Karen taşıyor. Çok büyük bir başarı” ifadelerini kullandı.

Hollanda'da ulaşım krizi!

Bakan Yumaklı'dan orman yangını uyarısı

AB, Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatına yeniden kota getirdi

ABD'den İran'a yeni yaptırım kararı

Serinlemek için baraj gölüne giren çocuk boğuldu

Gürcistan'dan AB'ye suçlama: Aşırıcılığı kışkırtıyorlar

Çin uzaya yeni uydu gönderdi

Fransa'da yangın faciası: 4 ölü, 12 yaralı

Küba'dan ABD'ye seyahat tepkisi

Ticari araç ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Hollanda'da erken seçim tarihi belli oldu

Kolombiya'dan işgal rejimine yönelik vize kararı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Filistinli aileleri ziyaret edip bayramlaştı

Ukrayna: Rus hava üslerine yeni saldırılar düzenlendi

Umut Kervanı Cizre'de binlerce aileye kurban eti ulaştırdı

Umut Kervanı Şanlıurfa’da kurban kesimi gerçekleştirdi

Umut Kervanı Van’da kurban kesimi organizasyonu gerçekleştirdi

Guatemala'daki Fuego Yanardağı'nda patlama

Konya'da trafik kazası: 5 yaralı

Siyonist vahşet Kurban Bayramı'nın ilk gününde de devam etti: Gazze'de 19 şehit

Gazze'de katledilen gazeteci sayısı 226'ya yükseldi

Bakan Yerlikaya: Arife gününde meydana gelen kazalarda 10 kişi hayatını kaybetti

Fransa "Filistin devletini tanımaya kararlı"

Ağrı'da firari dana şeker toplayan çocukları korkuttu

Gazze'de direniş darbesi: En az 5 işgalci öldürüldü

Batman'da trafik kazası: 4 kişi yaralandı

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında 15 şehit, çok sayıda yaralı

On binlerce kişi Bayram Namazını Mescid-i Aksa'da kıldı

Köylerde bayram daha huzurlu geçiyor

İşgal kurşunuyla vurulan Filistinli çocuk şehit oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ