• BIST 100

    15675,15%1,00
  • DOLAR

    43,27% -0,05
  • EURO

    50,87% 0,50
  • GRAM ALTIN

    6789,78% 1,06
  • Ç. ALTIN

    10946,16% -0,68

Diyarbakırlı girişimci, bir avuç Kızılderili tohumuyla rengarenk mısırlar üretti

31 Ekim 2022, Pazartesi 10:30
31 Ekim 2022, Pazartesi 10:30
Diyarbakırlı girişimci, bir avuç Kızılderili tohumuyla rengarenk mısırlar üretti
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Diyarbakırlı girişimci, bir avuç Kızılderili tohumuyla rengarenk mısırlar üretti

Diyarbakır’da bir girişimci, ABD’den gelen bir avuç Kızılderili tohumuyla rengarenk mısırlar elde etti.
Diyarbakır’da yaşayan 33 yaşındaki Habip Yıldız’ın çiftçi arkadaşı, birkaç yıl önce izlediği belgeselde Kızılderili mısırı olarak bilinen rengarenk mısır türünü gördü. Çiftçi bunun üzerine Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaşayan akrabalarından bu tohumu istedi. Çiftçi, akrabalarının gönderdiği renkli mısır tohumlarını Aksaray’da ekerek verim almaya başladı. Diyarbakır’da yaşayan Habip Yıldız da arkadaşının getirdiği bu mısır tohumundan bir avuç aldı. Yıldız, yeri olmadığı için tohumu saksıya ekti. Verim alan Yıldız, bunu daha sonra bir arkadaşından rica edip bahçesinde ekmeye başladı. Yıldız, ilk başlarda habbesi 1 lira olan, koçanı 250 liraya kadar satılan bu mısır türünü ekmek için yetkililerden yer tahsisi talebinde bulundu.
Saksıya bir avuç mısır ekme sürecini İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine anlatan girişimci Habip Yıldız, çiftçi arkadaşının işlerini daha da geliştirmek için alternatif yollar aradığını, alternatif yollar ararken bir belgeselde gördüğü renkli mısırları Türkiye’ye getirmek istediğini söyledi. Yıldız, arkadaşının Amerika’daki akrabaları vasıtasıyla 5-6 baş Kızılderili mısırını Türkiye’ye getirdiğini belirterek, “Bunları çoğaltarak seri üretime geçmiş. Kendisi Aksaray’da ekiyor. Ben de kendisinden ricada bulundum. Kendisi bana bir avuç kadar gönderdi. Ben bir avuçla ilk olarak evde saksıda ekerek başladım. Sonraki süreçte bunu çoğaltmak istedim ve bahçe ile başladım. Yetkilere bana yardımcı olursa bunu daha geniş bir yerde ekmek istiyorum. Benim yerim olmadığı için bir şey yapamadım” dedi.

“Bu mısıra ne kadar sulanırsa verim de o kadar artar”
Ekim yaptığı bahçesinin aile dostlarının yeri olduğunu aktaran Yıldız, “Kendisinden ricada bulundum. Sağ olsun kırmadı. Kendisine de teşekkür ederim. Bu; doğal, GDO’suz, renkli bir mısırdır. Sürekli ektikçe verim alınıyor, diğer tohumlar gibi değil. Bu mısır ne kadar sulanırsa verim de o kadar artar. Bir dalda 2-3 adet gelirken, ne kadar sulanırsa bazen 5, bazen 10 adete kadar da tutuyor. Verimli, doğal ve nadir bir şey” diye konuştu.

“Bu mısır Diyarbakır havasında da yetişiyor”
“Türkiye’ye getirildiğinde habbesi 1 liradan satılıyordu” diye devam eden Yıldız, “Şöyle bir koçan ise 200-250 lira arasında satılıyor. Bu, hem patlatılarak hem haşlatılarak yeniliyor. Aynı zamanda hayvan yemi olarak da kullanılabiliyor ama nadir bulunan bir şey olduğu için kimse kullanmak istemiyor. Her koçanda farklı farklı renkler çıkıyor. Kiminde yeşil, kiminde sarı, turuncu, mavi, kiminde de turkuaz rengi ve daha bilmediğimiz çok farklı renklerde çıkıyor. İki yıldır bunu ekiyorum. Şöyle bir şeyin de farkına vardım. Bu mısır Diyarbakır havasında da yetişiyor” ifadelerini kullandı.
[gallery ids=',55146,55147,55148,55149,55150,55151,55152,55153']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Merz: ABD'nin Avrupa topraklarını zorla ele geçirme tehdidi kabul edilemez

Fas'ta çığ düşmesi sonucu 3 kişi hayatını kaybetti

Fransa donanması Rusya'dan gelen bir tankeri durdurdu

ABD, Rusya ve Ukrayna'dan üçlü görüşme

Mardin’de kar yağışı etkili oldu: 3 araç kazaya karıştı

YÖK’ten İran uyruklu öğrencilere öğrenim ücreti ödeme kolaylığı

Gana'da M çiçeği virüsü yayılmaya devam ett

Bakan Uraloğlu: TÜRASAŞ hidrojenli tren projesi için imzalar atıldı

Malatya'da yoğun kar nedeniyle idari izin ve trafik kısıtlaması

Mardin’de iki araç kafa kafaya çarpıştı: 3 ölü, 2 yaralı

Yeni Zelanda’da heyelan: 2 ölü, çok sayıda kayıp

Ukrayna'dan Rusya'nın liman terminallerine saldırı: 3 ölü

Şanlıurfa’da yoğun kar yağışı nedeniyle tır trafiğine kısıtlama getirildi

Japonya'da kaybolan helikopterin enkazı bulundu

Elazığ'da motokuryelerin trafiğe çıkması yasaklandı

Dışişleri Bakanı Fidan, Hollandalı mevkidaşı ile görüştü

İspanya'da demiryolu hattına giren trenle bir vinç çarpıştı: Çok sayıda yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pezeşkiyan ile görüştü

Meteorolojiden bazı bölgeler için kuvvetli kar yağışı uyarısı

Şırnak'ta 112 çağrı merkezi 2025 yılında 549 bin çağrı aldı

Torul-Tirebolu yolunun 2026 yatırım programından çıkarılması tepkiyle karşılandı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kumarın her türlüsü yasaklanmalı, reklamı durdurulmalı

Diyarbakır’da kayıp kadının son görüntüleri ortaya çıktı

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli kar yağışı uyarısı

Malatya'da 2026 yılının ilk il koordinasyon kurulu toplantısı yapıldı

İşgal altındaki toraklarda Filistinliler genel greve gitti

Kayıp Nimet Kılıç için bölgede arama çalışmaları devam ediyor

Bakan Tunç: Bebeğe yönelik şiddet vicdanları yaraladı

Gaziantep Havalimanı kar nedeniyle uçuşlara kapatıldı

Gaziantep’te kar nedeniyle bazı kurumlar bir gün tatil edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Merz: ABD'nin Avrupa topraklarını zorla ele geçirme tehdidi kabul edilemez

Fas'ta çığ düşmesi sonucu 3 kişi hayatını kaybetti

Fransa donanması Rusya'dan gelen bir tankeri durdurdu

ABD, Rusya ve Ukrayna'dan üçlü görüşme

Mardin’de kar yağışı etkili oldu: 3 araç kazaya karıştı

YÖK’ten İran uyruklu öğrencilere öğrenim ücreti ödeme kolaylığı

Gana'da M çiçeği virüsü yayılmaya devam ett