Tarih: 06.09.2024 10:48
Diyarbakırlı öğrenciler Türkiye’yi temsil edecek
Habitat Derneği ve UNICEF iş birliğiyle yürütülen Geleceği Eşitle Projesi 43’ten fazla ülkenin katılımıyla gerçekleşti. Genç Girişimciler Fikir Maratonu GenU Challenge projesi kapsamında yarışa katılım sağlayan Diyarbakır Bahçeşehir Koleji Fen Lisesi öğrencileri 2025 yılında düzenlenecek olan Global GenU Youth Challenge’a Türkiye’yi globalde temsil etmeye hak kazandı.
Inspire adı verilen takımla yarışan öğrenciler, Pureflow adlı projelerinde Nano gözenekli midye kabuğu ve MgO yüklü char, çevre dostu etkili bir su arıtma çözümü sunmakta. Bu malzemelerin adsorpsiyon kapasiteleri, su kirliliği sorunlarına karşı mücadelede önemli bir ilerleme sağlayabilmeyi hedefleniyor. MgO yüklü char ile yapılan boyar madde adsorpsiyonu, sürdürülebilir su arıtma sistemlerinin geliştirilmesi için önemli bir bilimsel ve teknolojik adım olacağına inanılıyor.
Yarışmaya karar verme süreciyle ilgili süreci anlatan öğrencilerden Öykü Şevin Anık, “Bu yarışmaya katılma kararımız, aslında azim ve kararlılığımızın bir sonucu olarak ortaya çıktı. İlk olarak şehrimizi temsil etmek için yarışmanın yüz yüze olan versiyonuna katıldık. Maalesef o aşamada elendik, fakat bu bizi yıldırmadı. Takım olarak hep birlikte, pes etmemeye ve kendimizi daha fazla geliştirmeye karar verdik. Bunun üzerine ülke çapında yarışmaya katılamayan öğrenciler için GenU Challenge’nin yarışmayı onlinede de düzenlediği haberini aldık ve bu fırsatı değerlendirerek yeniden şansımızı denedik ve bu sefer kazandık. Projemizin de Global Finallere çıkmasıyla beraber bu durum hem bizi motive ediyor hem de heyecanlandırıyor diyebilirim’’ dedi.
Cemre Oruç ise, “Global finalde ülkemizi temsil etme hakkını elde ettiğimiz için oldukça heyecanlıyız. Bu süreçte gösterdiğimiz emeğin ve çabanın karşılığını aldığımızı görmek bizi çok mutlu etmekle beraber ileriki aşamalar için motive ediyor. Global final için elimizden gelenin en iyisini yaparak ülkemizi en güzel şekilde temsil etmeyi hedefleyip global winner olarak ülkemizin gururu olmayı amaçlıyoruz. Bu başarı, bize ulusal finale katılma hakkı tanıdı. Ulusal finalde şehrimizi en iyi şekilde temsil ederek bir kez daha başarı elde ettik. Şimdi ise ülkemizi global düzeyde temsil edecek olmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Bu süreç, takımımızın ne kadar kararlı ve dayanıklı olduğunu gösterdi. Her zorluğun ardından daha güçlü bir şekilde ayağa kalkmayı başardık ve bu yolda kazandığımız deneyimlerin ileriki süreçte katılacağımız global arenada da bizi en iyi şekilde temsil etmeye hazır hale getirdiğine inanıyoruz’’ şeklinde konuştu.
Projenin amacının insanlara temiz suya erişim hakkını geri kazandırmak olduğuna değinen öğrencilerden Yusuf Aydın Doğru şunları kaydetti;
“Su kıtlığı ve kirliliği, dünya genelinde milyonlarca insanın yaşamını olumsuz etkileyen ciddi sorunlar arasında yer alıyor. Bu sorunların büyüklüğü ve aciliyeti sadece günümüzü değil, gelecek nesilleri de tehdit ediyor. Biz, bu küresel sorunlara karşı durarak daha temiz, güvenilir ve sürdürülebilir su kaynakları sağlamak için kararlılıkla çalışıyoruz. Hedefimiz hem çevresel hem de sosyal açıdan sürdürülebilir çözümler sunarak su kaynaklarının korunmasını ve gelecek nesillere sağlıklı bir dünya bırakmayı sağlamak. Su kirliliğinin ve kıtlığının etkilerini en aza indirerek, insanlara temiz suya erişim hakkını geri kazandırmak ve böylece dünya genelinde daha iyi bir yaşam kalitesine katkıda bulunmak istiyoruz’’.
Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen öğrencilerin başarısıyla ilgili şunları aktardı:
“Yerel ve ulusal düzeyde sürdürülebilir su yönetimi ve toplumda su tasarrufu bilincinin artırılması ile ilgili projeyi geliştiren öğrencilerinden ötürü büyük mutluluk duydum. Projenin üretilmesinden su arıtma teknolojilerinin geliştirilmesiyle bu küresel sorunun üstesinden gelmek adına öğrencilerin geliştirmiş oldukları proje önemli ilerlemeler kaydedilecek. Ulusal boyutta kriz oluşturan su krizinin önlenmesi için projeyi geliştiren öğrencilerimizi kutluyor başarılarının devamını diliyorum”.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —