• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,91% 0,06
  • EURO

    50,55% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6226,39% -0,37
  • Ç. ALTIN

    10106,29% 0,00

Diyetisyen Korkmaz: Karnımız tokken neden yeriz?

22 Haziran 2025, Pazar 15:37
22 Haziran 2025, Pazar 15:37
Diyetisyen Korkmaz: Karnımız tokken neden yeriz?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, yemek yediği halde açlık hissi taşıyan kişilerin gerçek açlık değil, duygusal açlık çektiğini belirterek konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, duygusal açlığın midenin boş olmasından değil, ruhsal bir eksiklikten kaynaklandığını belirterek, kişinin gerçek ihtiyaçlarını anlaması ve bu boşluğu doğru yöntemlerle doldurması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Korkmaz, duygusal açlık hakkında, 'Yemekten sonra hala canınız bir şeyler çekiyorsa, aç olan mideniz değil ruhunuzdur'. Bu cümle, duygusal açlığı en net anlatan ifadelerden biridir. Günümüzde pek çok kişi, gerçek açlıkla duygusal açlığı ayırt edemeden yaşamaktadır. Ve ne yazık ki bu farkındalık eksikliği, kilo artışıyla birlikte suçluluk, pişmanlık ve kendine kızgınlık gibi hisleri de beraberinde getirir. Yani Aslında içimize bizi kötü hissettiren bir duygu var. O duygu yerine daha iyi bir duygu istiyoruz. Ve o iyi duygunun açlığını çekiyoruz. Ve buna duygusal açlık diyoruz. Nedir bu olumsuz duygular; hamur işi, hayal kırıklığı yorgunluk hissi, acı, stres, heyecan, çikolata, sevgi ihtiyacı gibi..." ifadelerini kullandı.

Duygusal açlık nedir?

Duygusal açlığın ani başladığına dikkat çeken Korkmaz, "Duygusal açlık, stres, can sıkıntısı, öfke veya üzüntü gibi duygularla başa çıkmak için yemeğe yönelme halidir. Bu tür açlık ani başlar, genellikle yüksek kalorili ve karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklere yönelme eğilimindedir ve doyma hissiyle değil, duygunun geçmesiyle sona erer." dedi.

Gerçek açlık ile duygusal açlık arasındaki farklar nelerdir?

Diyetisyen Kokmaz, gerçek açlık ile duygusal açlık arasındaki farklar hakkında, "Gerçek açlık yavaş yavaş gelir, duygusal açlık anidir. Gerçek açlıkta her yiyecek caziptir, duygusal açlıkta genellikle belli yiyeceklere (çikolata, cips, tatlı vb.) istek duyulur. Gerçek açlık doyunca biter, duygusal açlıkta ne kadar yerseniz yiyin, tatmin olma hissi gelmez. Duygusal açlıkla nasıl başa çıkabiliriz? Duygunu fark et, ne hissettiğini adlandırmak (üzgün, stresli, yalnız...) yeme davranışını durdurabilir. Erteleme yöntemi ile yemek isteme dürtüsü geldiğinde 10 dakika beklemek, o dürtünün geçmesine yardımcı olabilir." şeklinde konuştu.

Duygusal açlıktan kurtulmak için destek alınması gerektiğini hatırlatan Korkmaz, "Tek başına baş etmek zor olabilir. Profesyonel destek almak bu döngüyü kırmada çok etkili olur. Alternatifler oluşturmak, stresliysen yürüyüşe çıkmak yemeğin yerine geçebilecek sağlıklı alışkanlıklar geliştir. Unutmayın, duygusal açlık, çoğumuzun zaman zaman yaşadığı doğal bir tepkidir. Önemli olan onu fark etmek, kabullenmek ve sağlıklı yollarla yönetebilmektir. Çünkü bedenimize iyi bakmak kadar, duygularımıza şefkatle yaklaşmak da bir iyileşme yolculuğudur." dedi. (İLKHA)

Bingöl'de araç şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

Mardin’de yılın ilk karı yağdı

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Altın zirveden döndü

Meteoroloji'den ülke genelinde kar, fırtına ve buzlanma uyarısı

Filistin'de ezanı susturma girişimi: Ben Gvir'den yeni yasak hamlesi

Trump: Ukrayna savaşında çözüm yakın

Bolu Dağı'nda ağır tonajlı araçların geçişine izin verilmiyor

Suriye'de eski rejim artıkları sahada: Amaç sükuneti sabote etmek

Avrupa'da adalet havada kaldı: Netanyahu 3 UCM ülkesinden uçtu

25 kentte eğitime kar engeli

Sivas’ta kış şartlarında yaban hayvanlarına yem bırakıldı

Arap Birliği'nden Somaliland tepkisi: Uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor

Kırşehir’de olumsuz hava koşullarına karşı tedbirler alındı

UNRWA: Gazze Şeridi'nde şiddetli sağanak ve fırtına daha fazla umutsuzluk ve ölüm anlamına geliyor

Gazzeli Rim için balonlar gökyüzüne bırakıldı

Ankara-Niğde Otoyolu’na uluslararası ödül

Konya İl Halk Kütüphanesi geçici süreyle hizmete ara veriyor

Konya’da otomobil bisikletliye çarptı: 1 kişi hayatını kaybetti

Konya merkezde mevsimin ilk karı yağdı

Sinop’ta kaçak avlanan 625 kalkan balığına el konuldu

Ağrı'da kar yağışı nedeniyle il genelinde eğitime 1 gün ara verildi

Siyonist işgalciler Gazze'de ateşkese uymuyor: 80 günde 969 ihlal

ABD’de iki helikopter havada çarpıştı

Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat denetimlerini sürdürüyor

Avrupa'nın en aktif yanardağı Etna yeniden faaliyete geçti

Mardin'de olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bir gün ara verildi

Suriye'de yeni para birimi dönemi başladı 

Vali Atilla Toros, Mersin Uluslararası Limanı’nda incelemelerde bulundu

Mega gemilerin yeni rotası Mersin Limanı oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bingöl'de araç şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

Mardin’de yılın ilk karı yağdı

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Altın zirveden döndü

Meteoroloji'den ülke genelinde kar, fırtına ve buzlanma uyarısı

Filistin'de ezanı susturma girişimi: Ben Gvir'den yeni yasak hamlesi

Trump: Ukrayna savaşında çözüm yakın