• BIST 100

    10551,34%0,80
  • DOLAR

    41,97% 0,01
  • EURO

    48,78% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5452,27% -2,06
  • Ç. ALTIN

    9333,62% -3,82

Diyetisyen uyarıyor: Bayram sofralarınızı dengeli ve güvenli hazırlayın

02 Haziran 2025, Pazartesi 15:31
02 Haziran 2025, Pazartesi 15:31
Diyetisyen uyarıyor: Bayram sofralarınızı dengeli ve güvenli hazırlayın
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman Diyetisyen Şeyda Aydın Yaşar, “Et tüketiminde ölçü, pişirme yöntemi ve hijyen, hayati önem taşıyor” diyerek sağlıklı bayram sofraları için önemli uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi artarken, beraberinde bazı sağlık risklerini de getirebiliyor. Bu nedenle doğru saklama, pişirme ve tüketim alışkanlıkları hayati önem taşıyor.

Kurban Bayramı’nda artan et tüketimi, beraberinde doğru pişirme, saklama ve tüketim alışkanlıklarını da zorunlu hale getiriyor; sağlıklı bir bayram geçirmek için uzmanların önerilerine kulak vermek büyük önem taşıyor.

Doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olan yağlı etler, özellikle kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve hipertansiyonu olan bireyler için risk oluşturuyor.

Bu kişilerin Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri, porsiyon kontrolüne dikkat etmeleri ve etleri mutlaka salata gibi lifli gıdalarla birlikte tüketmeleri gerekiyor.

"Kızartmalardan uzak durun, eti sebzeyle pişirin"

Etlerin pişirilme yönteminin sağlığı doğrudan etkilediğini belirten Uzman Diyetisyen Şeyda Aydın Yaşar, “Haşlama, ızgara ve yağsız sote gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmeli. Yüksek ısıda kızartma gibi yöntemler, kanserojen madde oluşumuna neden olabilir. Ayrıca etleri sebzelerle birlikte pişirmek besin çeşitliliğini artırarak dengeli bir beslenme örüntüsü oluşturur.” şeklinde konuştu.

"Her gün et yiyebilirsiniz ama sadece bir öğünde"

Sağlıklı bireylerin bayramda her gün et tüketebileceğini ancak bunun sadece bir öğünle sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Yaşar, “Diğer öğünlerde sebze, salata, meyve ve yoğurt gibi besinlere ağırlık verilmeli” dedi.

"Su içmeyi unutmayın"

Yeterli sıvı alımının özellikle yaz aylarında önemli olduğunu hatırlatan Yaşar, “Bayram boyunca bol su içmeye özen gösterilmeli" uyarısında bulundu.

"Yemekten sonra hareket edin"

Yaşar, bayramda hareketsiz kalmamanın önemine de değinerek, “Yemeklerden sonra yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya açık havada oyun oynamak hem sindirimi kolaylaştırır hem de metabolizmayı canlı tutar.” dedi.

"Etler kendi yağıyla pişirilmeli"

Et yemeklerinin hazırlanışına da dikkat çeken Yaşar, “Etler ilave yağ kullanılmadan kendi yağıyla pişirilmeli. Özellikle kuyruk yağı ve tereyağı gibi doymuş yağlar eklenmemelidir. Izgarada pişirirken de etin yüzeyi kömürleşmemeli” diye konuştu.

"Hijyen kurallarına mutlaka uyulmalı"

Kesim öncesi ve sonrası hijyen kurallarına dikkat edilmemesinin halk sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğunu belirten Yaşar, “Etler çiğ veya az pişmiş olarak kesinlikle tüketilmemeli, zira bazı zoonoz hastalıklar bu şekilde insana bulaşabilir.” dedi.

"Etler küçük porsiyonlara ayrılarak dondurulmalı"

Etin saklama koşullarının da çok önemli olduğunu söyleyen Yaşar, “Etler birer yemeklik porsiyonlara ayrılarak saklanmalı ve -18 derece gibi uygun sıcaklıkta dondurulmalıdır. Donmuş etin çözülüp tekrar dondurulması ciddi sağlık riskleri doğurur.” dedi.

"Et hemen tüketilmemeli, 24 saat dinlendirilmeli"

Yaşar, ölüm sertliğinin geçmesi için kurban etinin buzdolabında en az 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Aksi takdirde sindirimi zor olabilir. Et yemeklerinin yanında sebze ve tam tahıllar tercih edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Son olarak tüm bu önerilerin sadece hastalıkları önlemek için değil, genel sağlığın korunması açısından da önemli olduğunu vurgulayan Yaşar, “Et tüketiminizi dengeleyin, sofranızdan sebzeyi eksik etmeyin, su içmeyi ihmal etmeyin. Bayramı sağlıklı geçirmenin en güzel yolu budur” dedi. (İLKHA)

DSÖ: Ateşkes sonrasında Gazze'den ilk tıbbi tahliye gerçekleşti

Merkez Bsı faiz kararını bugün açıklayacak

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Batı bölgelerde sağanak ve fırtına bekleniyor

Irak, Suriye ve Lübnan tezkereleri Resmi Gazete’de yayımlandı

Trump, Putin’le planlanan görüşmeyi iptal etti

Eskişehir’de kontrolden çıkan otomobil takla attı: 1 ölü, 4 yaralı

Trump, Wall Street Journal'ın Ukrayna hakkında haberini yalanladı

HAMAS'tan, işgal parlamentosunun Batı Şeria'nın ilhakına yönelik adımına tepki

İzmir açıklarında 14 düzensiz göçmen kurtarıldı

UAD: israilin Gazze'ye yardım göndermesine izin vermesi zorunludur

Dışişleri Bakanlığı: israilin Batı Şeria adımı yok hükmündedir

ABD, Ukrayna'nın bazı uzun menzilli füzeleri kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldırdı

Türkiye pazarının kendisine kapatılmasının ardından "israilli" bir şirket iflas etti

Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışması finali Gaziantep’te gerçekleşti

Afganistan, Hindistan'ın Kabil'deki diplomatik misyonunun yükseltilmesini memnuniyetle karşıladı

Batman’da “torbacı” operasyonu: 5 adrese eş zamanlı baskın

Avrupa'da kuş gribi alarmı: Hollanda'da 161 bin tavuk itlaf edildi, Fransa riski "yüksek"e çıkardı

Motosikletiyle tıra arkadan çarpan üniversiteli genç, hayatını kaybetti

ÖSYM: YKS tercihleriyle ilgili iddialar gerçeği yansıtmıyor

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 172'ye yükseldi

Ukrayna, Rusya'daki askeri tesis ve petrol rafinerisini vurduğunu duyurdu  

Camilerde görevli öğreticilere hizmet içi eğitim

Yazar Demirbağ: Tiryakilik haline kadar kitapla yatıp kalkmamız lazım

Mardin’de bin 500 yıllık mozaik ele geçirildi

Şırnak'ta otobüs ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı

HÜDA PAR heyetinden Mezitli esnafına ziyaret

Konya’da 3 katlı binada yangın: 1 ölü

HÜDA PAR Aile Başkanı Sülün: Tesettür aile yapısını, mahremiyeti ve ahlakı korur

Kocaeli'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Kış lastiğinden kaçınmak hayatınıza mal olabilir!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


DSÖ: Ateşkes sonrasında Gazze'den ilk tıbbi tahliye gerçekleşti

Merkez Bsı faiz kararını bugün açıklayacak

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Batı bölgelerde sağanak ve fırtına bekleniyor

Irak, Suriye ve Lübnan tezkereleri Resmi Gazete’de yayımlandı

Trump, Putin’le planlanan görüşmeyi iptal etti

Eskişehir’de kontrolden çıkan otomobil takla attı: 1 ölü, 4 yaralı

Trump, Wall Street Journal'ın Ukrayna hakkında haberini yalanladı