9786,07%0,23
36,32% 0,08
37,97% 0,28
3443,68% 0,53
5658,71% 0,00
Kış aylarında, yüz felcinin gelişme riski bazı çevresel faktörlerden dolayı artabilir. Soğuk hava, rüzgar, ani sıcaklık değişiklikleri gibi koşullar, yüz sinirlerinin etkilenmesine neden olabilir.
Bursa Şehir Hastanesi'nde görevli Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Cemile Haki, İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında yüz felci riskinin arttığını vurguladı.
Haki, bağışıklık sistemini güçlendirmenin, enfeksiyonlardan korunmanın ve yüz felcini tetikleyecek koşullardan kaçınılmasının da koruyucu önlemler arasında yer aldığını söyledi.
"Yüz felci, yüzün minik kaslarının bir kısmını ya da tamamını etkileyebilir"
Yüz felcinin, yüzün minik kaslarının bir kısmının ya da tamamının yüz sinir felcine bağlı olarak etkilenmesi sonucunda gelişen bir tablo olduğunu ifade eden Haki, "Yüz felci genişliğinde ağızda kayma olabilir, göz kapağını kişi kapatamaz, kaşını kaldıramaz. Özellikle enfeksiyonların ve travmaların en sık nedenleri olduğunu biliyoruz." diye belirtti.
"Hava durumunda değişiklikler olduğunda vücut direncinde enfeksiyonlar gelişebilir"
Meteorolojik değişiklikler olduğunda vücut direncinde azalma ile birlikte enfeksiyonlar gelişebildiğini vurgulayan Haki, "Yüz felcini tetikleyebilir. Kış aylarında yüz felcinden korunmak için özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkarken mutlaka başımızı ve kulaklarımızı koruyacak şekilde şapka ve atkı takabiliriz." ifadelerini kullandı.
Dışarıya ıslak saçla çıkmamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirten Haki, sözlerini şöyle tamamladı:
"Mutlaka saçımızı kurutmalıyız. Özellikle kış aylarında çok sıcak ortamdan çok soğuk ortama geçerken dikkatli olmalı ve araç kullanırken de rüzgarlı ve soğuk havalarda aracın camlarını açmamalıyız." diye konuştu. (İLKHA)