• BIST 100

    9308,79%-0,04
  • DOLAR

    38,32% 0,05
  • EURO

    43,71% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4103,93% 0,13
  • Ç. ALTIN

    6690,48% 0,00

Doç. Dr. Haki: Migrende stres, en yaygın tetikleyici faktördür

SAĞLIK 1.02.2025 13:15:55 0
Doç. Dr. Haki: Migrende stres, en yaygın tetikleyici faktördür

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Cemile Haki, migrenin dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen bir baş ağrısı türü olduğunu, hastalığı tetikleyen en yaygın faktörün ise stres olduğunu belirtti.

Migren, başın genellikle tek bir tarafında yoğun baş ağrısına neden olan, çoğu zaman bulantı, kusma, ışığa ve sese hassasiyet gibi belirtilerle birlikte görülen nörolojik bir hastalıktır. Migren atakları, genellikle birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir.

Bursa Şehir Hastanesi'nde görevli Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Cemile Haki, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, migrenin dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen bir baş ağrısı türü olduğunu belirtti.

Migrenin stres, uyku bozuklukları, bazı yiyecekler ve çevresel faktörler gibi tetikleyicilerle başladığını vurgulayan Haki, hava durumu değişikliklerinin de migren ataklarını tetikleyebileceğini söyledi.

Haki, " Migreni kontrol altına almak için düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve tetikleyicilerden kaçınmak önemlidir." dedi.

"Migren, sosyal yaşantıyı ciddi olarak bozan bir hastalıktır"

Migrenin, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen kronik bir baş ağrısı türü olduğunu vurgulayan Haki, "Tek taraflı baş ağrısı, bulantı, kusma, ışık, koku ve sese karşı hassasiyetle kendini karakterize eden bu hastalık, özellikle kadınlarda sık görülür. Hayatın en üretken yaşını ciddi şekilde etkileyen, yaşam kalitesini oldukça düşüren ve iş, okul ile sosyal yaşantıyı ciddi olarak bozan bir hastalıktır. Migren, bazı tetikleyicilerle başlayabilir ve bu tetikleyiciler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. En sık görülen tetikleyici faktörler ise; stres, uyku bozuklukları, bazı yiyecekler, çevresel faktörler ve hormonal değişikliklerdir." diye belirtti.

"Migrende stres, en yaygın tetikleyici faktördür"

Migrende stresin, en yaygın tetikleyici faktör olduğunu belirten Haki, " Özellikle uyku bozuklukları, migreni çok tetikleyebilir. Az ya da çok uyumak, migreni tetikleyen faktörler arasındadır. Çikolata, peynir, alkol ve kafein gibi yiyecek ve içecekler de migreni tetikleyebilir. Ayrıca migreni tetikleyen bazı çevresel faktörler de bulunmaktadır. Hava kirliliği, basınç değişiklikleri, meteorolojik hava değişimleri, migren ataklarını tetikleyebilir." şeklinde konuştu.

Haki, "Hava durumunun, migren ataklarını tetiklemedeki rolü konusunda yapılan çalışmalarda kesin bir sonuca varılmamıştır. Ancak migren hastalarının yarısı, hava durumunu bir tetikleyici faktör olarak bildirmektedir. En sık görülen hava durumu tetikleyicileri; özellikle ısıdaki ani düşüşler, yüksek nem oranı, parlak ışık, güneş ışınlarının bol olduğu günler, lodos gibi kuvvetli rüzgarlar ve basıncın düşük olduğu günlerdir." diye ifade etti.

"Kuru ve çok soğuk havalar migren ataklarını tetikliyor"

Özellikle kuru ve çok soğuk havalarda migren ataklarının tetiklendiğini kaydeden Haki, "Nemli ve sıcak havalar da migren ataklarını tetikleyebilir. Yapılan bir araştırmaya göre, yaz aylarında özellikle nemli ve sıcak havalarda migren ataklarının arttığı ve acil servislere başvuruların çoğaldığı gözlemlenmiştir. Sıcak havanın uyku düzenini bozabileceği ve sıvı kaybı nedeniyle migren ataklarını tetikleyebileceği görülmüştür. Yüksek yerlere çıkmak da migren hastaları için tetikleyici bir faktördür. Yüksek yerlere çıkıldığında, atakların hem sıklığı hem de şiddeti artabilir." dedi.

"Migreni tetikleyen faktörlerden uzak durmak önemlidir"

Migreni kontrol altına almanın ve tetikleyicilerden kaçınmanın önemli olduğunu ifade eden Haki, sözlerini şöyle tamamladı:

"Migren ataklarının tetiklenmesi durumunda, lodoslu havalarda dışarı çıkmaktan kaçınılmalıdır. Düzenli uyku almak, saatinde beslenmek ve migreni tetikleyen yiyecek ve içeceklerden uzak durmak önemlidir. Ayrıca çok karlı havalarda kar ışığı ve güneş ışığı migreni tetikleyebilir; bu yüzden şapka ve güneş gözlüğü takmak faydalı olabilir. Hava değişikliği varsa, ağrı kesici ilaçlar da yanınızda bulundurulmalıdır." diye konuştu. (İLKHA)

Lübnan: israil işgal ettiği yerlerden derhal çekilmeli

Poas Yanardağı'nda patlama

Mardin’de lisanslı depoda 40 bin ton hububat kayıp: 9 tutuklama

Milletvekili Dinç'ten Bingöl’de tıp fakültesi kurulması talebine destek

Amasya'da 3,6 büyüklüğünde deprem

AFAD: Ana şoktan sonra 291 artçı sarsıntı kaydedildi

Bingöl’de ruhsatsız pompalı tüfek ele geçirildi

Bingöl’de STK’lardan "Tıp fakültesi ve araştırma hastanesi kurulsun" çağrısı

Bartın'da zincirleme kaza: 8 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı’dan İstanbul için "yeniden inşa" çağrısı

Diyarbakır'da trafik kazası: 2 yaralı

Düzce'de uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Türkiye İtfaiyeciler Birliği Derneği'nin 14. Olağan Genel Kurul Toplantısı Malatya'da yapıldı

Malatya'da sahipsiz hayvanlara yaklaşma ve müdahale teknikleri eğitimi verildi

Kundaklama ve kurşunlama suçlarından aranan 10 kişi yakalandı

23 Nisan'da çocuk ruhuna aykırı etkinlikler tepki çekiyor

Büyükşehir Belediyesi semt konağı öğrencileri bursluluk sınavına hazır

Cizre'de 17 hafız ve hafize için belge takdim töreni düzenlendi

Yağma suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Gaziantep'te izinsiz kazı yapan 3 kişi yakalandı

"Çatalca İçin Çeltik" projesi kapsamında tohum dağıtım yapıldı

İstanbul'da 3.7 büyüklüğünde deprem

Rusya ve Türkiye, Libya'da çözümü ilerletme çabalarını görüştü

Kilauea Yanardağı yeniden lav püskürttü

Avusturya ve Macaristan'dan AB'nin göç politikasına karşı yeni ittifak

Kıkırdak tümörü olduğu 10 yıl sonra ortaya çıktı

Yeni Zelanda Başbakanı Luxon Türkiye'ye geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Marjinallerin ne dediğine bakmadan, kentsel dönüşümü hayata geçirmeye odaklanmalıyız

Otomobil ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Pakistan'dan Hindistan'a misilleme: Ticaret anlaşmaları, ikili anlaşmalar ve hava sahaları askıya alındı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ