• BIST 100

    9426,84%0,09
  • DOLAR

    39,77% 0,04
  • EURO

    46,65% 0,56
  • GRAM ALTIN

    4266,89% 0,17
  • Ç. ALTIN

    6806,49% 0,00

Doktor Öğretim Üyesi Bedeva: Oruç, sabır ve nefis terbiyesi sağlar

14 Mart 2025, Cuma 02:52
14 Mart 2025, Cuma 02:52
Doktor Öğretim Üyesi Bedeva: Oruç, sabır ve nefis terbiyesi sağlar
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bingöl Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Abdullah Bedeva, Ramazan ayı ve oruç ibadetinin insan üzerindeki etkilerine dair açıklamalarda bulundu.

Oruç ibadetinin, insanoğluna birçok açıdan fayda sağladığını belirten Bedeva, özellikle sabır konusuna vurgu yaptı.

Bedeva, oruçlu kimsenin, kötü sözlerden, dedikodudan ve haram olan şeylerden uzak durması gerektiğine dikkat çekti.

“Oruç ibadeti insanoğluna birçok açıdan fayda sağlamaktadır”

Bedeva, orucun insana sabrı öğrettiğini belirterek, “Yüce Rabbimizin bize farz kıldığı ibadetlerden birisi de oruç ibadetidir. Malumunuz, oruç ibadeti insanoğluna birçok açıdan fayda sağlamaktadır. Bunlardan birisi de sabırdır. Tabii, insanoğlu hayatında karşılaşacağı birçok sıkıntı, musibet veya onu rahatsız eden, nefsen daraltan birçok durumla karşılaşabilir. Bu durumları atlatabilmenin en kolay yolu ise bunlara sabretmektir. Oruç tutmak, insanoğluna sabrı öğretmektedir. Çünkü malumunuz, oruç tutmanın hikmetlerinden bir tanesi de aç kalarak, açlık çekerek, susuz kalarak fakirlerin halinden anlamaktır.” dedi.

“Allah'a itaat etmek, nefsi engellemek de bir sabır neticesidir”

Açlık ve susuzluğun, insanoğlunun karşılaşabileceği en büyük zorluklardan biri olduğunu ifade eden Bedeva, “İnsanoğlunun hayatta karşılaşabileceği en önemli ve sıkıntı verici durumlardan bir tanesi de aç ve susuz kalması, yiyecek bir şey bulamamasıdır. Nihayetinde, insanoğlu oruç tuttuğu zaman bu açlığa sabrederek açların halinden de anlar. Tabii, sadece açlığa sabretmek değil; aslında oruç ibadeti Ramazan ayında olduğu için, bu ayda yapacağımız birçok ibadet sabır gerektirir. Allah'a itaat etmek, nefsi engellemek de bir sabır neticesidir. Çünkü akşamında teravih kılmak, gündüzünde aç kalmak, Allah’ı daha çok anmak ve Kur’an okumaya sabretmek de sabır gerektiren ibadetlerdendir.” şeklinde konuştu.

“Sabretmek iki türlüdür”

Sabretmenin iki yönü olduğunu, bunlardan ilkinin ibadet etmeye yönelik sabır olduğunu belirten Bedeva, “Yani aslında sabretmek, iki türlüdür: Birincisi, ibadet etmeye yönelik sabırdır ki bunu oruç ibadetiyle ve ona bağlı olarak Allah'ı zikretmeye yönelik diğer ibadetlerle sağlarız. Bir de sabretmenin diğer yönlerinden biri de yasak olan şeylerden alıkoymaktır. Malumunuz, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, oruç tutarken sadece yeme içmeden kendini alıkoyan kişinin oruç tuttuğunu değil, aynı zamanda bütün uzuvlarıyla, yaratılmış bütün azalarıyla oruç tutmasını tavsiye etmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“Haram şeyleri konuşmaktan, gıybet etmekten, dedikodu yapmaktan kaçınmak da bir sabır neticesidir”

Oruçlu kimsenin, kötü sözlerden, dedikodudan ve haram olan şeylerden uzak durması gerektiğini ifade eden Bedeva, şöyle devam etti:

“Hâliyle, dili doyumsuz şeyleri konuşmaktan alıkoymak için sabır gerekir. Gözleri haramdan uzak tutmak, bakmamak için sabır gerekir. Kulakları haramdan muhafaza etmek, haram şeyleri işitmemek için sabır gerekir. Haram şeyleri konuşmaktan, gıybet etmekten, dedikodu yapmaktan kaçınmak da bir sabır neticesidir. Çünkü bütün bunlar nefsin hoşuna giden şeylerdir ve bunlardan kendini alıkoymak, gerçek anlamda bir sabır gerektirir. Nihayetinde oruç da bize sabrı öğretmektedir. Eğer oruç ibadetini tam ve sağlıklı bir şekilde tutarsak, aynı zamanda sabreden bir kul oluruz. Böylece bizi Allah’a yaklaştıran sabrı öğrenmiş oluruz ki, nihayetinde Yüce Rabbimiz Kur’an'ı Kerim’de de 'Sabredenleri müjdele' diye buyurmaktadır.” (İLKHA)

İşgalcilerden Mescid-i Aksa'ya baskın

Vergi Mahkemesi Başkanı Selvi’den Vali Canalp’e veda ziyareti

Düzensiz göçle mücadele koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

Maersk'ten geri adım: İşgalci şirketlerle ilişkiler kesildi

Batman Barosu'ndan Raman Dağı'nda katledilen atlar için suç duyurusu

Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan toplumsal dayanışma çağrısı

Batman'da su abonelik denetimleri sürüyor

Yahudi çetelerden Batı Şeria'da yeni saldırılar

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan Hicri yeni yıl mesajı

Malatya'da bıçaklı kavga: 5 yaralı

İstanbul'da kamuya açık alanlarda yüksek sesli müzik yayınına ceza uygulanacak

Yüzme denizde mi havuzda mı öğrenilmeli?

Müftü Durmuş'tan ailelere çağrı: Çocuklarınızı Kur'an kurslarına gönderin, takipçisi olun

Şanlıurfa'da ruhsatsız silah operasyonu: 5 kişi gözaltına alındı

Gaziantep'te dolandırıcılık operasyonu: 13 tutuklama

Yine yardım beklerken katledildiler: Gazze'de 21 şehit

Yol çizgileri tamamlandı, güvenlik artırıldı

Han Yunus'ta "Gideon'un Savaş Arabaları" batakta

İşçilerin kaldığı yatakhane alevlere teslim oldu

İzmir'de orman yangınına müdahale sürüyor: 550 kişi tahliye edildi

Batman'da 30 suç kaydı bulunan firari yakalandı

Şanlıurfa'da silahlı kavga: 2 kardeş öldü

15 ilde bahis ve dolandırıcılık operasyonu: 98 gözaltı, 51 tutuklama

Dolar zayıfladı, altın yükselişe geçti

Döviz fiyatları ne kadar oldu?

Ülke genelinde yağış beklenmiyor

Trump "barış" diyor, Batı baskı kuruyor: İran'a nükleer kıskacın yeni perdesi

Trump: israili biz kurtardık, şimdi sıra Netanyahu'yu kurtarmakta

Trump'ın temsilcisinden "normalleşme" duyurusu: İhanet planı afişlerle pazarlanıyor

İletişim Başkanlığı'ndan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş hakkındaki iddialara yalanlama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalcilerden Mescid-i Aksa'ya baskın

Vergi Mahkemesi Başkanı Selvi’den Vali Canalp’e veda ziyareti

Düzensiz göçle mücadele koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

Maersk'ten geri adım: İşgalci şirketlerle ilişkiler kesildi

Batman Barosu'ndan Raman Dağı'nda katledilen atlar için suç duyurusu

Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndan toplumsal dayanışma çağrısı

Batman'da su abonelik denetimleri sürüyor