• BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,74% 0,39
  • EURO

    43,40% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4146,90% 1,06
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

"Down sendromlular da hepimiz gibi duyguları ve yetenekleri olan bireylerdir"

GÜNDEM 20.03.2025 14:16:20 0

Down sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Down sendromu olan bireylerin özellikleri, erken eğitim döneminin faydaları ve bireylere nasıl davranılması gerekiyor? sorularını yanıtlayan uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu.

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Psikolog Merve Akbal ve Özel Eğitimci Mehmet Tunç, down sendromu bireylerin, gelişim ve fiziksel özellikleri hakkında İLKHA'ya konuştu.

Down sendromlu bireylerin toplumun her yerinde karşımıza çıktığını belirten Psikolog Merve Akbal, eğitim süreçleri hakkında bilgiler sunarak, bu özel bireylerin topluma kazandırılmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Down Sendromlu bireylerin ayrımcılığa ve olumsuz tutumlara maruz kalmasını önlemek için farkındalık oluşturduklarını belirten Akbal, "Tabiri uygun ise toplumumuzun en kıymetlileri demek daha doğru olur. Down sendromu, genetik bir farklılıktır ve yaklaşık her 700 doğumda bir görülür. Bu farklılık, bireylerin öğrenme, gelişim ve bazı fiziksel özelliklerinde farklılıklara yol açabilir. Kurumumuzda, down sendromlu bireylerin ve ailelerinin yaşamlarını kolaylaştırmak ve onlara destek olmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle hafta sonları rehabilitasyon merkezimizde sunduğumuz hizmetlerle down sendromlu öğrencilerimizin günlük yaşam becerilerini geliştirmelerine, sosyal etkileşimlerini artırmalarına ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyoruz." ifadelerini kullandı.

"Down sendromlu bireylerin yaşamlarının şekillenmesi alacağı eğitimlere dayanır"

Down sendromlu bireylere yönelik hedeflerini sıralayan Akbal, "Her bir öğrencinin bireysel ihtiyaçlarını belirleyerek onlara özel destek programları oluşturmak, ailelere down sendromu hakkında bilgi vermek, çocuklarının gelişim süreçlerinde rehberlik etmek ve karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak; toplumda down sendromu farkındalığını artırmak için eğitim, seminer ve etkinlikler düzenlemek, öğrencilerimizin sosyal becerilerini geliştirmek, duygusal zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak ve özgüvenlerini artırmaktır." dedi.

"Down sendromlu bireylerin yanında olmak, hepimizin sorumluluğudur"

Akbal, son olarak down sendromlu bireylere destek olurken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları şöyle sıraladı; "Unutmayalım ki, down sendromlu bireylerin hayatlarına dokunmak, sadece onların değil, tüm toplumun yaşam kalitesini artırır. Onlara destek olmak, anlamak ve yanlarında olmak hepimizin sorumluluğudur. Bu farkındalık gününde ve her zaman, down sendromlu bireylerin yanında olalım, seslerini duyuralım ve birlikte daha kapsayıcı bir toplum inşa edelim." değerlendirmesinde bulundu.

Down sendromlu çocuklar için erken müdahale ve sürekli eğitimin çok önemli olduğunu belirten Özel Eğitimci Mehmet Tunç ise down sendromlu bireylerin eğitiminin önemine dikkat çekti.

"Down sendromlu çocukları anlamak ve ihtiyaçların karşılamak gelişimlerine önemli katı sunar"

Down sendromlu bireylere doğru destek ve şefkatle gerekli becerileri öğretilebileceğini belirten Tunç, "Down sendromu, bir kişinin 21'inci kromozomunun fazladan bir kopyasına sahip olduğu genetik bir durumdur. Fiziksel olarak birbirine benzeyen bireylerden oluşuyor. Sosyalleşebilen ve algıları açık olan ama dil gelişimi çok zor ilerleyen bireylerdir. Yaşlarına göre programlar hazırlıyoruz. Gelen bireyin ihtiyacına göre program düzenleniyor. Şefkat ve çevredeki olaylara karşı algıları genelde çok açık oluyor. Bunların sadece dil gelişimi zor oluyor. Sosyal gelişimleri dil becerilerinden daha ilerde. Şefkatle yaklaştığın zaman çok sevimli bireylerdir. Eğitimlerine çok dikkat ediyoruz. Oyunlarla, hazırladığımız programlarla bu bireyleri topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Tanıdan sonra eğitime hemen başlanmasında fayda var. Belirli bir süreçten sonra, öz bakım ve temel yaşam becerileri gibi eğitimler veriyoruz." şeklinde konuştu.

"Down sendromlu çocuklar için erken müdahale ve sürekli eğitim çok önemlidir"

Down sendromlu bireylerin eğitim programları sayesinde sosyal becerilerinin geliştiğini ifade eden Tunç, "Down sendromlu bireylerin davranışlarına uygun bir ortam hazırlayarak normal gelişimi olan bir bireyin davranışlarıyla uyumluyoruz. Bu bireyler, bu eğitimler sayesinde sosyal çevreleriyle iyi bir iletişim kurabiliyor, sanat ve başka alanlarda kendilerini geliştirebiliyor, tuvalet eğitimi sonrası ihtiyacını kendisi karşılayabiliyor, yeme ve içmelerinde gelişim gösteriyorlar. Genelde down sendromlu bireylerin zihinsel becerileri 2 ile 7 yaş arasındaki çocukların zihinsel gelişimiyle aynı. Tabi bunu eğitimle artırabiliyoruz. Down sendromlu bireylerin erken tanıyla beraber aldığı eğitimler sayesinde topluma çok rahatlıkla kazandırabiliyoruz. Down sendromlu bireylerin eğitimi hayat boyudur. Erken yaşta teşhisi konulan bireylerin hemen bir eğitim sürecine tabi tutulmaları gerekiyor. Aile özelikle bu süreçte okula iş birliği içinde olması lazım. Bu süreci aile ve okulun birlikte yürütmesi gerekiyor ki maksimum düzeyde çocuk verim alabilsin. Aile bu süreçte sabırlı olmakla beraber çocuğa karşı hoşgörülü ve şefkatli olmalıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

İzmir açıklarında düzensiz göçmen operasyonu

Patpat diye tabir edilen tarım aracı devrildi: 6 yaralı

Ankara'da sağanak ve fırtına etkisi

Pakistan: israil yapımı 77 SİHA'yı düşürdük

Kızıl Meydan'da 80. Yıl kutlamaları

Altında yeni rekorlar bekleniyor mu? Yoksa sırada düzeltme mi var?

Sivas'ta 15 yaşındaki öğrencinin akranlarınca darp edildiği olayda tutuklama

Samsun'da 213 kişi tavuktan zehirlendi

Macron ve Tusk, yeni bir savunma anlaşması imzaladı.

Mardin'de görenlerde merak uyandıran tavuk yumurtası

Gazze’de on binlerce çocuk açlık nedeniyle ölüm tehlikesi altında

Filistin'e destek verdiği için ABD'de gözaltında tutulan Rümeysa Öztürk serbest bırakıldı

Almanya'da yeni göçmen kararı

Serinlemek için Kezer Çayı'na giren çocuk hayatını kaybetti

Ensarullah: Ben Gurion Havalimanı'nı hipersonik füzeyle hedef aldık

İngiltere, Rusya'ya şimdiye kadarki en büyük yaptırım paketini açıkladı

Van'da uyuşturucu operasyonu: 63 gözaltı

Balıkesir'de 3,1 büyüklüğünde deprem

Panama: ABD ile askeri anlaşma yeniden müzakere edilmeyecek

Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen "Aile Sempozyumu" sapkın grupların saldırısına uğradı

Ordu'da trafik kazası: 5 yaralı

Tahmazoğlu: Kurban Bayramı'nda fahiş fiyat artışlarına asla müsaade etmeyeceğiz

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Çalışan annelerin çalışma saatleri esnetilmeli

Siyaset Bilimci Özyaramış: Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim nükleer bir savaşa dönüşebilir

Ağrı'da 8 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Güven: Konser adı altında düzenlenen etkinlikler, gençlerin ahlaki değerlerinden sapmasına yol açıyor

Dr. Kemal Sağlam Ankara'da Gazze için tek kişilik eylem düzenledi

İran, 11 Mayıs'ta Umman'da ABD ile görüşme yapmayı kabul etti

Batman'da kayıp büyükbaş hayvanlar bulunarak sahibine teslim edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ