• BIST 100

    9147,32%1,28
  • DOLAR

    34,54% 0,24
  • EURO

    36,46% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2961,34% 0,90
  • Ç. ALTIN

    4965,45% 0,74

Dr. Akçin: Romatoid artrit eklemlerde ciddi hasarlara yol açabilir

SAĞLIK 12.10.2024 11:10:22 0
Dr. Akçin: Romatoid artrit eklemlerde ciddi hasarlara yol açabilir

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali İzzet Akçin, artritin en yaygın türleri arasında osteoartrit ve romatoid artrit bulunduğunu belirterek osteoartritin eklem aşınmasıyla, romatoid artritin ise bağışıklık sistemi hastalığı olarak ciddi hasarlara

12 Ekim, 1996 yılından bu yana tüm dünyada romatizma ve kas-iskelet sistemi hastalıkları hakkında farkındalığı artırmak amacıyla kutlanmaktadır.

Bu özel gün, artrit hastalığına dikkat çekmek ve bu hastalığın yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini anlamak açısından büyük önem taşımaktadır.

Balıklıgöl Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali İzzet Akçin, artrit ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: “Herhangi bir eklemde ağrı, şişlik, hassasiyet, bölgesel ısı artışı, bazen kızarıklık ve hareket kısıtlılığına artrit denir. Vücutta tek bir eklemi etkileyebileceği gibi birden fazla eklemde de etkilenebilmektedir.”

Dr. Akçin, eklemdeki ağrının süresi, şiddeti ve gün içindeki değişimlerinin önemli olduğunu belirtti. “Örneğin, sabahları mı yoksa gün sonu mu ağrılı olduğu, başka eklemlere yayılıp yayılmadığı araştırılmalıdır,” dedi. Eklemdeki sertlik ve tutukluğun, romatizmal hastalıklarda genellikle daha uzun süreli ve yaygın olduğunu ifade eden Akçin, dejeneratif hastalıklarda ise hareketle birlikte ağrının ortaya çıktığını vurguladı.

Artritin en yaygın türleri arasında osteoartrit ve romatoid artrit bulunduğunu belirten Dr. Akçin, osteoartritin eklem aşınmasıyla, romatoid artritin ise bağışıklık sistemi hastalığı olarak ciddi hasarlara yol açabileceğini söyledi.

Artritin her yaştan bireyi etkileyebileceğini, ancak genellikle yaş ilerledikçe daha yaygın hale geldiğini belirten Akçin, risk faktörleri arasında genetik yatkınlık, obezite, eklem yaralanmaları ve sürekli eklem kullanımı gibi durumların bulunduğunu açıkladı.

“Başka eklemlere yayılıp yayılmadığı araştırılmalıdır”

Op.Dr. Akçin “Herhangi bir eklemde ağrı, şişlik, hassasiyet, bölgesel ısı artışı, bazen kızarıklık ve hareket kısıtlılığına artrit denir. Vücutta tek bir eklemi etkileyebileceği gibi birden fazla eklemde etkilenebilmektedir. Eklemdeki ağrı öncelikle süresi kısa veya uzun, şiddeti, gün içindeki değişimi örneğin sabahları mı daha çok yoksa gün sonu mu ağrılı olması, başka eklemlere yayılıp yayılmadığı araştırılmalıdır. Hareket etmede güçlük anlamına gelen eklemde sertliği-tutukluğu romatizmal hastalıklarda daha uzun süreli ve yaygın yani birden çok eklemi tutarken, dejeneratif veya diğer adıyla kireçlenme durumunda harekete ilk başlarken ağrı ortaya çıkar ve kısa süreli hareket ile eklem açılır. En yaygın türleri arasında osteoartrit ve romatoid artrit bulunur. Osteoartrit daha çok eklem aşınması ile ilgilidir iken, romatoid artrit bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve eklemlerde ciddi hasarlara yol açabilir.” dedi.

Op.Dr. Akçin şöyle devam etti:

“Artrit her yaşta kişiyi etkileyebilir, ancak genellikle yaş ilerledikçe daha yaygın hale gelir. Bununla birlikte, romatoid artrit gibi bazı türleri genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. Risk faktörleri arasında genetik yatkınlık, obezite, eklem yaralanmaları ve belirli mesleklerde sürekli eklem kullanımı yer alıyor. Artrit için maalesef kesin bir tedavi yok, ancak semptomları hafifletmek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak mümkün. Tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavisi, fizik tedavi, egzersiz ve gerektiğinde cerrahi müdahale yer alır. Hastalar için düzenli hareket etmek, eklemleri aşırı zorlamaktan kaçınmak, dengeli beslenmek ve kilo kontrolü büyük önem taşır. Ayrıca doktor tarafından önerilen ilaçları düzenli kullanmak ve gerekli tedavi planına uymak da yaşam kalitesini artırabilir. Egzersiz, artrit hastaları için çok faydalıdır çünkü eklem hareketliliğini korur ve kasları güçlendirir. Hafif tempolu yürüyüş, yüzme ve bisiklet gibi düşük etkili egzersizler eklemler için daha uygundur. Ayrıca, esneme ve yoga gibi esneklik artırıcı aktiviteler de tavsiye edilir. Ancak hastaların, herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları önemlidir.”

Hastalıkla başa çıkmanın mümkün olduğunu dile getiren Op.Dr. Akçin, “Evet, artrit hayat kalitesini etkileyebilir, ancak bu hastalıkla başa çıkmak mümkündür. Erken teşhis ve uygun tedavi, semptomları büyük ölçüde hafifletebilir. Artrit belirtilerini ihmal etmeyin, düzenli doktor kontrollerinizi yapın ve yaşam tarzınızı sağlıklı tutmaya özen gösterin. Unutmayın, aktif kalmak ve doğru tedaviyi almak, artritle yaşamı daha kolay hale getirebilir.” diye konuştu. (İLKHA)


BAE ve ABD'li dışişleri bakanları Gazze'de ateşkesi görüştü

Vali Yavuz: Şu anda 37 alanda inşaat faaliyetlerimiz devam ediyor

HÜDA PAR’dan İslam âlimi Şeyh Said için soru önergesi

Hırvatistan, Bayraktar TB2 satın alacak

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Kadın Doğum Hastanelerinde teşviklerle kadın doktor sayısı artırılmalı

ABD düzenleyicileri Google'a Chrome tarayıcısını satmasını istiyor

Aşırı yağış sebebiyle İstanbul'a inemeyen uçaklar Bursa'ya indi

"Dünyada İslamofobi yoktur, judaizmofobi vardır"

Kurtaran: STK fuarındaki tanışma ve yardımlaşma ümmet ruhunu doğuracak

İşgalci Netanyahu ve Gallant için tutuklama emri çıkarıldı

Dışişleri, işgalin hastane saldırısını kınadı

Küçük İbrahim'den büyük örneklik

Lazzarini: Gazze'de sivil düzen tamamen yıkıldı

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığından '4. Uluslararası STK Fuarı'na ziyaret

Yağma suçundan 17 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi 479 bin hastaya hizmet verdi

“Siyer Yarışması” kayıtları tüm hızıyla devam ediyor

Vatandaşlar GSM faturalarından şikâyetçi: "Fiyatlar çok yüksek, çözüm bekliyoruz"

Tanzanya'da çöken binada ölü sayısı 20'ye yükseldi

"4. Uluslararası STK Fuarı" başladı

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: CHP, geçmişiyle uyumlu siyaset güden bir partidir

Gazzeli Dr. Shaima Abu Shaaban: Gazze’de çocuklar ve aileler soykırıma itilmiş durumda

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 4 yaralı

Diş Hekimi Dr. Öztürk: Ağız sağlığı, vücut sağlığının temelidir

"Demir eksikliği anemisi dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunudur"

İstanbul'da 34 milyon uyuşturucu hap ele geçirildi

Siirt Üniversitesi yönetimi, "gözden geçirme toplantısı" gerçekleştirdi

Lezzet ustaları içli köfte için yarışacak

Umre ödüllü "Gençlik Bilgi Yarışması" başvuruları başladı

Organik ürünler ile glikozla yapılan ürünler arasındaki fark nasıl anlaşılır?

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku