9882,79%0,38
36,03% 0,13
37,30% 0,51
3366,64% 0,06
5478,81% 0,65
Halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsi, beyinde bulunan sinir hücrelerinde anormal elektriksel aktivite dalgalanmaları sonucu bilinç kaybı gibi tekrarlayan nöbetlere neden olan beyin rahatsızlığıdır. İki veya daha fazla nöbet geçirilmesi epilepsinin tanısı olarak değerlendirilir.
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Nöroloji Uzmanı Dr. Seyfi Emre Aksoy, 10 Şubat Uluslararası Epilepsi Günü dolayısıyla açıklamada bulundu.
Aksoy, epilepsinin beyin içerisinde anormal, aşırı ve genişletilmiş aktiviteye bağlı olarak geçici semptomlar gösterdiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:
“Epilepsi hastalığı, süregelen epilepsi nöbeti oluşturma yatkınlığıyla ve bu durumun yarattığı nörobiyolojik kozitif psikososyal ve sosyal sonuçlar ile karakterize bir beyin hastalığıdır. Epilepsi hastalığı ağızdan alınan epilepsi ilaçları ile tedavi edilir, uygun hastalarda cerrahi de düşünülebilir. Hastalar ilaçlarını düzenli kullandıkları ve yaptığımız uyarılara dikkat ettikleri sürece, günlük hayatlarına normal bir şekilde devam edebilmektedir.”
Epilepsi hastalığının, genetik travma ve yayılma gibi nedenlere bağlı olabileceği de hatırlatan Aksoy, “Bazen altta yatan neden saptanmayabilir. Epilepsi nöbeti geçiren bir hastayla karşılaştığımızda, sakin olarak hastayı yana çevirmeli ve kesinlikle hastanın ağzına bir cisim sokulmayarak, en yakın sağlık kuruluşuna sevki için 112 aranmalıdır.” dedi.
Epilepsi hastalarının toplumumuzun bir parçası olduğunu vurgulayan Aksoy, uygun tedavi ile hayatlarına normal bir birey olarak devam edebilmelerinin mümkün olduğunu belirtti. (İLKHA)