• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Dr. Atakan: Ekran alışkanlıkları geleceği şekillendiriyor

14 Ocak 2025, Salı 12:28
14 Ocak 2025, Salı 12:28
Dr. Atakan: Ekran alışkanlıkları geleceği şekillendiriyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Yağmur Atakan, yarıyıl tatiline yaklaşırken çocukları ekrandan uzaklaştırmak için ailelere uyarılarda bulundu.

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Yağmur Atakan, çocukların ekran kullanımı hakkında açıklamalarda bulundu.

Atakan, ekran sürelerinin, çocukların sağlık durumunun üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek ailelerin bu konuda sağlıklı adımlar atması gerektiğini belirtti.

Çocukların hem fiziksel hem de ruhsal dengelerini korumak adına ekran sürelerinin sınırlandırılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Atakan, ekran kullanımında 7 kritik adıma dikkat çekti.

“Ekranı ödül veya ceza aracı olarak kullanmayın”

Tatil döneminde ekran süresinin sınırlanmasını öneren Atakan, günlük 1-2 saat belirlemenin, çocukların standart bir rutin oluşturmasına yardımcı olabileceğini söyleyerek kurallara çocuklarla birlikte uyulmasının önemine dikkat çekti.

Çocukların ekran dışında vakit geçirilebilecek aktivitelerinin birlikte planlanması gerektiğini ifade eden Atakan, kitap okuma, puzzle yapma, spor ve masa oyunları gibi etkinliklerin tercih edilebileceğini belirtti.

Çocukların ebeveynlerini örnek aldığını hatırlatan Atakan, anne ve babaların telefon ve televizyonla geçirilen süreyi sınırlayarak iyi bir model olabileceklerini vurguladı.

Ekranın ödül ya da ceza haline getirilmesinin, çocuklarda daha göze çarpan hale gelmesine neden olabileceğine dikkat çeken Atakan, bu yaklaşımın olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Çocukların ekranla geçirdiği sürenin aktif öğrenme süreci olarak yönlendirilmesini tavsiye eden Atakan, bu süreçte faydalı videolar ve oyunların tercih edilmesini önerdi.

Çocukların açık havada zaman geçirmeye teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Atakan, parkta zaman geçirmek, bisiklete binmek ve doğa yürüyüşleri gibi aktivitelerin çocukların fiziksel ve zihinsel sağlığı için faydalı olduğunu dile getirdi.

Çocukların yalnızlık, stres veya saklanabilir gibi duygulardan sıyrılmak için ekranlara yönelebildiğini söyleyen Atakan, ailelere çocuklarıyla bu duygular hakkında konuşmalarını önerdi.

Atakan son olarak, çocukların ekranla ilişkilerinin, hayatı boyunca alışkanlıklarını şekillendirdiğini belirterek ailelerin bu noktada çözüm odaklı adımlar atması gerektiğini ifade etti. (İLKHA)

Zonguldak’ta uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli tutuklandı

Yaya üst geçidinin merdivenlerine çarpan otomobil alev aldı: 4 yaralı

Eşsiz manzarasıyla sisler içinde İshak Paşa Sarayı

Muğla’da şap hastalığı tespit edilen 11 mahalle karantinaya alındı

Suriye: israil işgali bitmeden uzlaşma olmayacak

Başakşehir'de boykot nöbeti: İşgal destekçisi firmaların kapatılması talebi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Her şeyi madde üzerinde inşa ederseniz nesil madde bağımlısı olur

HÜDA PAR'dan "Madde Bağımlılığı" paneli: Gençlik risk altında, çözüm ortak mücadelede

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Madde Bağımlılığı" paneli gerçekleştirildi

Van'da 4,6 büyüklüğünde deprem

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

BM'den Benin'deki darbe girişimine kınama

Osmaniye'de yolcu otobüsü devrildi: 3 yaralı

Rusya Ukrayna'ya ait enerji tesisini bombaladı

Türkiye-Macaristan Ortak İstişare Mekanizması’nın ilk toplantısı yarın İstanbul’da yapılacak

Çin ve Rusya'dan ortak füze tatbikatı

Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Define arandığı iddia edilen ve bir kişinin öldüğü mağara tüneli kapatıldı

Çin yeni bir internet uydu grubunu uzaya gönderdi

Benin yönetimi darbe girişiminin başarısızlığa uğratıldığını açıkladı

İzmir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

Yeni haftada hava durumu nasıl olacak?

Dünya Gıda Programı'ndan Kamerun için "açlık felaketi" uyarısı

Umut Kervanı, bu kış da Siverek’te yüzlerce minik yüreği ısıttı     

Donbass ve Ukrayna'daki 2 yerleşimde kontrol Rusya'ya geçti

Meksika'da polis karakoluna saldırı: 5 ölü, 4 yaralı

Batman’da bir evde çıkan yangın mahalleli tarafından söndürüldü

Hong Kong halkı sandık başına gitti

İşgal rejimi 3 yaşındaki bebeği katletti

Hawaii'de Kilauea Yanardağı yeniden lav püskürttü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Zonguldak’ta uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli tutuklandı

Yaya üst geçidinin merdivenlerine çarpan otomobil alev aldı: 4 yaralı

Eşsiz manzarasıyla sisler içinde İshak Paşa Sarayı

Muğla’da şap hastalığı tespit edilen 11 mahalle karantinaya alındı

Suriye: israil işgali bitmeden uzlaşma olmayacak

Başakşehir'de boykot nöbeti: İşgal destekçisi firmaların kapatılması talebi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Her şeyi madde üzerinde inşa ederseniz nesil madde bağımlısı olur