• BIST 100

    10622,47%-1,54
  • DOLAR

    42,23% 0,00
  • EURO

    49,03% 0,40
  • GRAM ALTIN

    5624,02% 0,75
  • Ç. ALTIN

    9304,15% 1,40

Dr. Başak: Sıcak havalarda çocuklar ciddi risk altında

02 Ağustos 2025, Cumartesi 12:54
02 Ağustos 2025, Cumartesi 12:54
Dr. Başak: Sıcak havalarda çocuklar ciddi risk altında
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Başak, yaz sıcaklarının çocuklarda sıcak çarpması, sıvı kaybı ve enfeksiyon riskini artırdığını söyledi. Başak, aileleri basit ama hayati önlemler almaya çağırdı.

Sıcak havalar, özellikle çocukluk çağındaki bireyler için hem fiziksel hem de psikolojik açıdan önemli riskler barındırıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Başak, yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, alınabilecek önlemler hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Başak, özellikle dört yaş altı çocukların sıcağa karşı yetişkinlere göre çok daha hassas olduğunu vurguladı. Ayrıca, yaz aylarında artan enfeksiyon riskine karşı ailelerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Dr. Başak, çocukların sıcağa karşı yetişkinlere kıyasla çok daha hassas olduğunu belirterek şunları söyledi "Yaz aylarında artan hava sıcaklığının etkisiyle özellikle çocukluk çağındaki bireyler hem fiziksel hem de psikolojik olarak ciddi risk altındadır. Çocukluk yaş grubu, yetişkinlere göre ısıyı düzenleme yani ısı regülasyonu mekanizmasını tam olarak geliştirmemiştir. Bu nedenle sıcaklık artışı, çocuklarda çok daha belirgin yan etkilere yol açabilir. Çocukluk dönemi, sıcağa karşı hassas bir dönemdir ve bu hassasiyet vücut üzerinde çeşitli olumsuz etkiler oluşturabilir. Bu dönemlerde sık karşılaşılan sorunların başında sıcak çarpması gelir. Ayrıca yaz aylarında enfeksiyon hastalıklarında da belirgin bir artış görülebilir.”

Fiziksel ve Psikolojik Belirtiler

Dr. Başak, sıcak havalarda çocuklarda ortaya çıkabilecek belirtileri şöyle sıraladı Fiziksel Etkiler: "Çocuklar sıcaktan çabuk etkilenir. Vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkması, sıcak çarpması dediğimiz tabloya yol açabilir. Bu durum baş dönmesinden bulantıya, bayılmaya kadar ilerleyebilen ciddi bulgularla kendini gösterir. Böyle bir durumda çocuğun vakit kaybetmeden 112’ye veya en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılması hayati önem taşır. Ayrıca sıcak havalarda çocuklar daha fazla sıvı kaybeder. Bu kayıp, vücudun su dengesini bozarak ısıyı uzaklaştırma kapasitesini azaltır. Terleme azaldığında sıcak çarpmasına yatkınlık artar.”

"Sıcak havalar çocuklarda uyku bozukluklarına neden olabilir"

Psikolojik Etkiler: "Sıcak havalar çocuklarda uyku bozukluklarına neden olabilir. Uykuya dalmakta zorlanan ve yeterince dinlenemeyen çocuklarda bağışıklık sistemi zayıflar; bu da büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkiler. Ayrıca huzursuzluk ve sinirlilik gibi psikolojik belirtiler de sık görülür. Artan sıcaklıklarla birlikte viral ve bakteriyel enfeksiyonların da yükselişe geçer. Açıkta kalan gıdaların ve su kaynaklarının mikrop taşıma riski artar. Bu durum, özellikle kusma ve ishal ile seyreden gastroenteritlere yol açabilir." dedi.

Risk altındaki çocuk grupları

Sıcak havalardan en fazla etkilenen çocuk gruplarına da değinen Dr. Başak, şunları söyledi "Dört yaş altındaki çocukların ısı regülasyon sistemi henüz tam gelişmemiştir. Prematüre bebekler ve yenidoğanlar, astımı olan çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve kalp hastalığı bulunan çocuklar sıcak havalardan daha fazla etkilenir. Yakın zamanda yenidoğan yoğun bakımda yatmış veya prematüre doğmuş bebekler de bu risk grubuna dahildir."

Alınması gereken önlemler

Dr. Başak, yaz aylarında çocukları sıcak havaların olumsuz etkilerinden korumak için şu basit ama etkili önlemleri önerdi:

Güneşin en dik geldiği 11.00 ile 16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalı.

Dışarı çıkmak zorunda kalındığında gölge tercih edilmeli ve güneşe uzun süre maruz kalınmamalı.

Çocuklara açık renkli, rahat ve hava alabilen kıyafetler giydirilmeli.

Güneşe çıkıldığında en az 30-40 faktör korumalı güneş kremi kullanılmalı.

Sıvı alımı artırılmalı, şekerli ve gazlı içeceklerin susuzluğu gidermediği unutulmamalı.

El hijyenine dikkat edilmeli, mikropların bulaşma riski azaltılmalı.

Araç içinde çocuk bırakmanın ölümcül riski

Dr. Başak, yaz aylarında araç içinde çocuk bırakmanın hayati risk taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti "Sıcak havalarda araçların içindeki sıcaklık çok hızlı şekilde yükselir ve havasız ortam çocuklar için ciddi tehlike oluşturur. Bazen alışveriş veya kısa bir iş için çocuklar arabada bırakılabiliyor. Ancak bu durum ciddi sıcak çarpması vakalarına, hatta ölümlere yol açabilir. Çocukların kısa süreliğine bile kapalı ve havasız bir araçta yalnız bırakılmaması hayati önem taşır.” (İLKHA)

Malatya'da bir şahıs evinde ölü bulundu

Rus İHA'ları Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

ABD'de Dulles Uluslararası Havalimanı'nda kaza: 18 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ile görüştü

Mardin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla 5 bin fidan toprakla buluştu

Gaziantep’te ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi: 5 şüpheli yakalandı

Gaziantep’te silah ve uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Çin'de Hongqi Köprüsü'nde çökme

Aksaray’da kaçakçılık operasyonu: 4 gözaltı

Hırsızlık suçundan 13 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya'da TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Irak’ta genel seçimler için oy kullanma işlemi sona erdi

İran: ABD ve israil'in casusluk şebekesi çökertildi

Adıyaman'da iki otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Bangladeş 11 farklı noktada meydana gelen el yapımı bomba saldırılarıyla sarsıldı

Başsavcılıktan "CHP için kapatma talebi" iddialarına açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz askeri kargo uçağını düşmesine ilişkin Azerbaycan Başbakanı'yla görüştü

Filipinler'de tayfun felaketi: 250 ölü, 112 kayıp

ABD'de yardım uçağı gölete düştü: 2 ölü

Tayland-Malezya sınırında göçmen teknesi battı: 21 ölü

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati, Türkiye'ye geliyor

MSB: Gürcistan'da düşen uçakta 20 personel vardı

Dışişleri Bakanı Fidan, Gürcistan Dışişleri Bakanı Botchorisvili'yle görüştü

Malatya 'İstihdam Fuarı' kapılarını açtı

Türkiye ile Malta arasında yükseköğretim Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar iş birliği mutabakatı

Bakanlık uyardı: Ünlü çay markasında gıda boyası tespit edildi

Hukukçu Birgün: Kart kiralama adı verilen dolandırıcılık yöntemi ile özellikle gençler hedef alınıyor

İşgalci siyonistler Filistinlilere saldırdı, fabrika kamyonları ateşe verildi

Nepal’de muson felaketi: 140 ölü

Hindistan'da meydana gelen patlamada ölü sayısı 12'ye yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da bir şahıs evinde ölü bulundu

Rus İHA'ları Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

ABD'de Dulles Uluslararası Havalimanı'nda kaza: 18 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ile görüştü

Mardin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla 5 bin fidan toprakla buluştu

Gaziantep’te ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi: 5 şüpheli yakalandı

Gaziantep’te silah ve uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı