• BIST 100

    10108,52%-1,63
  • DOLAR

    40,00% 0,34
  • EURO

    46,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    4264,85% -0,21
  • Ç. ALTIN

    6812,98% 0,09

Dr. Bozkurt, anjiyo ile inme (felç) tedavisi hakkında bilgi verdi

02 Mart 2024, Cumartesi 12:30
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Dr. Bozkurt, anjiyo ile inme (felç) tedavisi hakkında bilgi verdi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dr. Bozkurt, anjiyo ile inme (felç) tedavisi hakkında bilgi verdi

Medical Point Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Hakan Bozkurt, beyin damarlarının aniden tıkanması ya da yırtılması ile ilgili bilgi verdi.
Medical Point Gaziantep Hastanesi Nöroloji Uzm. Dr. Hakan Bozkurt, beyin damarlarının aniden tıkanması ya da yırtılması neticesinde beynin hasar alması sonucu ortaya çıkan belirtilerin, 24 saat ya da daha uzun sürmesine inme (felç) adı verildiğini belirtti. 24 saatten kısa sürede düzelen durumlara ise geçici iskemik atak (GIA) olarak adlandırıldığını ifade eden Uzm. Dr. Bozkurt, geçici iskemik atak yaşandığında belirtilerin geçici olduğunu vurgulayarak kalp anjinası (göğüs ağrısı) sonrası kalp krizinin gelmesi gibi, geçici belirtilerin ardından ağır bir felç durumu oluşabildiğini de aktardı. Bozkurt, geçici iskemik atak (GİA) geçiren insanların yüzde 5-10’u 1 ay içerisinde yüzde 15-20’si 1 yıl içinde büyük bir inme geçirdiğine vurgu yaptı.

Nöroloji Uzm. Dr. Bozkurt, dünyada her yıl 20 milyonun üzerinde inme vakası gerçekleştiğini ve yaklaşık 8 milyon kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Dr. Bozkurt, “Altmış yaş üstü nüfusta kardiyovasküler hastalıklardan sonra serebrovasküler hastalıklar dünyada ikinci sırada ölüm nedenidir. Sakatlık ve işgücü kaybının ise birinci nedenidir. Toplumda gelişen inmelerin yaklaşık yüzde 80’i iskemiye, yaklaşık yüzde 20’si de kanamaya bağlı olarak gelişmektedir” dedi.

Dr. Bozkurt, “Yaygın olarak görülen inme belirtileri vücudun tek tarafında görülen yüz, kol ve/veya bacakta hissizlik ve güç kaybı, bilinç bulanıklığı veya hafıza kaybı, düzgün cümleler kuramama, peltek konuşma veya hiç konuşamama, yutkunma güçlüğü, dengesizlik, tek gözde veya her iki gözde görme kaybı, şiddetli ve ani başlayan baş ağrısı, baş dönmesi olarak sıralanmaktadır. İnme risk faktörleri ise tütün mamulleri ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar, diyabet, yüksek kolesterol, obezitedir. Akut iskemik inme tedavisindeki birinci hedef, kanlanmanın tekrar sağlanması böylece nörolojik bozulmanın, uzun süreli iş görmezliğin ve inmeye bağlı ölümlerin azaltılmasıdır. Tıkalı damarın açılabilmesi için hastaya ilk 4-6 saat içerisinde damardan kan sulandırıcı özelliği olan bir ilaç verilebilir. Beyinde de tıkalı damarı açmak için kullanılan yöntemlerden bir diğeri de anjiyodur. Anjiyo işlemi kasıktan, femoral damara girilerek kateterler vasıtasıyla, pıhtı olan damarın, anjiografik incelemeyle görüntülenmesi ve özellikli stent ve aspirasyon yöntemleriyle pıhtının çıkartılması işlemidir. İnme ve diğer tüm damar hastalıklarından korunmak için ise sağlıklı beslenmek, fiziksel aktiviteleri ihmal etmemek, sigara kullanmamak, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek oldukça önemlidir” diye konuştu.

Diyarbakır'ın 2025 ilk 6 aylık trafik kazası bilançosu: 17 ölü 3 bin yaralı

Alev alan otobüs kullanılamaz hale geldi

Şanlıurfa’da uzman uyardı: Kalp hastaları sıcak havalarda dikkatli olmalı

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat: Bu hızla GAP’ın bitmesi 63 yıl daha sürecek

Şanlıurfa’da trafik kazası: 9 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Yaz tatili nasıl değerlendirilmeli, çocuğun manevi gelişimi açısından nelere dikkat edilmeli?

Gaziantep'te 18 yıl cezası bulunan firari yakalandı

Ebu Ubeyde: Siyonist düşman Gazze'de her gün daha fazla kayba uğrayacak

Otobanda alev alan tır söndürüldü

UNICEF: Gazze'de binlerce bebek açlıktan ölümle karşı karşıya

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Siber suçlara operasyon: 1 milyar TL'lik suç ağı çökertildi, 66 şüpheli yakalandı

Aksa Hastanesi'nde yüzlerce hasta ölüm tehlikesi altında

Gazze'de 641'inci gün: İşgalcilerden katliam üstüne katliam

Altın fiyatları güne düşüşle başladı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Ülke genelinde sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

Mescid-i Aksa'nın avlularında şarkılar ve Talmudik danslar

Kassam'dan Kuzey Gazze'de kusursuz pusu: 5 siyonist asker öldü, 14 yaralı

Siyonist katil, işgalci katili Nobel'e aday gösterdi: Netenyahu'dan Trump'a "barış" ödülü

Netenyahu skandal planı itiraf etti: Gazzelileri zorla göç ettirme hazırlığı

Trump: Umarım İran'a saldırmak zorunda kalmayız

Batman’da kına malzemesi satılan iş yerinde patlama

Kenya'da düzenlenen protestolarda 10 ölü, 29 yaralı

UNRWA: Gazze'deki insanlar için zaman bitiyor

Nijerya'da silahlı saldırı: 9 ölü, 4 yaralı

Gazze'de siyonist vahşet devam ediyor: Son 24 saatte 105 şehit

Almanya'da orman yangınları günlerdir sürüyor

Tayvan'ı Danas Tayfunu vurdu: 2 ölü, 28 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan, Guterres ile görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Diyarbakır'ın 2025 ilk 6 aylık trafik kazası bilançosu: 17 ölü 3 bin yaralı

Alev alan otobüs kullanılamaz hale geldi

Şanlıurfa’da uzman uyardı: Kalp hastaları sıcak havalarda dikkatli olmalı

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat: Bu hızla GAP’ın bitmesi 63 yıl daha sürecek

Şanlıurfa’da trafik kazası: 9 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Yaz tatili nasıl değerlendirilmeli, çocuğun manevi gelişimi açısından nelere dikkat edilmeli?

Gaziantep'te 18 yıl cezası bulunan firari yakalandı