• BIST 100

    15173,95%0,35
  • DOLAR

    43,19% 0,04
  • EURO

    50,24% -0,12
  • GRAM ALTIN

    6371,95% -0,90
  • Ç. ALTIN

    10334,11% -0,35

Dr. Demir: En yüksek hastalık riski 2-6 yaş arasındaki çocuklarda

12 Ekim 2025, Pazar 12:03
12 Ekim 2025, Pazar 12:03
Dr. Demir: En yüksek hastalık riski 2-6 yaş arasındaki çocuklarda
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, kreş, anaokulu ve benzer yerlerde hijyen ve el temizliğinin önem arz ettiğini belirterek, "Bulunduğumuz dönemde en çok hastalık riski taşıyanlar 2-6 yaş arasındaki çocuklar oluyor." dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, gittiği bir kreşte çocuklara hijyenin önemi hakkında eğitim verdi. Demir, çocuklara el yıkamanın doğru yapılışı, bulaşıcı hastalıklar ve mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Demir, konuyla ilgili İLKHA’ya yaptığı açıklamada, özellikle çocukların dikkat etmesi gereken noktalar hakkında önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Demir, "Mardin'de bazı kreşlerde çocuklara bulaşıcı hastalıklarla ilgili eğitim vermek üzerine geldik. Bu bizim açımızdan ümit verici bir tablo. Çünkü genellikle özel kurumlarda bu tip hijyen ve bulaşıcılık hastalık eğitimlerinin verildiğini çok görmüyoruz açıkçası. Toplumda genel itibariyle bizim bunu bilinçlendirmemiz lazımken genellikle bunlar ikinci sıraya itiliyor. Bu tür bir imkanımızın olmasından dolayı da çok mutluyuz." dedi.

Dr. Zeynel Abidin Demir

"El hijyeni eğitimi düzgün verildiğinde çocukların hastalanma riski azalıyor"

Çocukların doğru el yıkama ile çoğu hastalıkların önüne geçebildiğini aktaran Demir, "Kreşteki çocuklara, özellikle el hijyeni eğitiminden, bulaşıcı hastalıklardan bahsettik. Özellikle personele bu konuda eğitimler verme üzerine durduk. Personelin bu konuda bilinçli olması bizim için çok önemli. Çünkü şu anda biz kreşler açısından da hastalıkların olduğu döneme girmiş durumdayız. Bunun başında kış hastalıkları olsun ilkbahar hastalıkları olsun yaz hastalıkları olsun her mevsimde kreşlerin kendilerine özel hastalıkları oluyor. Bu hastalıkların yüzde 50’sini de sadece hijyeni ile elleri yıkamayla engelleyebiliriz. Bir çocuk, yılda onlarca kere hastalanır iken bizler el hijyeni eğitimi düzgün verildiğinde çocukların hastalanma riski azalıyor. Ayrıca bu çocukların beslenmesine ve bağışıklık sistemlerine önem gösterildiği zaman hastalanma riski daha da az oluyor." şeklinde ifade etti.

"En riskli olan grup 2 ila 6 yaş arasındaki çocuklar oluyor"

Sonbaharda en çok risk taşıyan çocuk gruplarına dikkat çeken Demir, "En çok risk taşıyan çocuk yaş grupları, küçük yaştaki çocukların riski bu konuda artıyor maalesef. En riskli oldukları gruplarda 2 ile 6 yaş arasındaki çocuklar oluyor. Çünkü çocuklar hem dış dünyaya ve mikroplara karşı daha açıklar hem de hijyen kurallarını bilmedikleri için çok fazla mikropla karşı karşıya gelip hastalanabiliyorlar. Bununla beraber bağışıklık sistemi zayıflamış çocuklar olabiliyor, beslenmesi kötü olan çocuklar olabiliyor. Bu çocuklarda da genellikle enfeksiyonları daha sıklıkla görüyoruz. Aşılanmalarında daha fazla problemi olan çocuklar olabilir, genetiğinde hastalığa yatkın çocuklar olabilir. Bunlarda da enfeksiyon oranlarını daha sıklıkla görebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Demir, ifadelerini söyle sürdürdü:

"Özellikle kreş ve anaokullarında bu tür eğitim için gitmeyi açıkçası kendimize görev biliyoruz. Sağlıklı çocuklar, sağlıklı eğitimciler ve sağlıklı toplum... Ayrıca bu tür kreş ve benzeri yerlerde hava sterilizasyonu ve hava temizliğine de önem veriyoruz. Bu hava temizliği için de özellikle ozonlu hava temizliği ve ortamın oksijen kalitesini arttırmak için değişik havalandırma sistemleri olması elzemdir." (İLKHA)

Dünya Kudüs Haftası'nda Diyarbakır'da "Gençlik Gazze ile Birlikte" etkinliği düzenlendi

DMM, Türkiye-Irak uçuşlarına ilişkin iddiaları yalanladı

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonunda 9 şüpheli gözaltına alındı

Tarsus’ta Hür Gençlik’ten Miraç Kandili’nde cami cemaatine lokum ikramı

Hatay'da Miraç Kandili'inde eller semaya açıldı

Miraç Kandili Bursa Ulu Cami’nde dualarla idrak edildi

Batman'da bir zincir marketin deposunda yangın

Çocuklar: Namaz bizim miracımızdır, bu gecede Müslümanlar ibadet etmeli ve Gazze'yi unutmamalı

Bakan Ersoy Patnos İlçe Halk Kütüphanesi’nin açılışını gerçekleştirdi

Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Bakan Uraloğlu: Dış hatlarda uçuş ağımız 133 ülkede 356 noktaya ulaştı

Cizre'de Miraç Kandili dualarla idrak edildi

DMM’den TOKİ başvurularına dair dolandırıcılık uyarısı

Tarsus Umut Kervanı’ndan Miraç Kandili’nde yetim ve ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

BM: israil'in Filistin'deki yardım kuruluşlarını yasaklaması hukukun ihlali

"Miraç hadisesinin gerçekleştiği yer İslam âleminin gönül yarası haline gelmiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Miraç Kandili mesajı

Siirt’te Miraç Kandili dualarla idrak edildi

Avustralya'da 16 yaş altına sosyal medya yasağı yürürlükte

Batman'da Miraç Kandili coşkuyla idrak edildi: Namaz, dua ve manevi atmosfer camileri doldurdu

ABD'de sokaklar savaş alanına döndü: Minneapolis'te bir kişi daha vurularak öldürüldü

Siirt'te bir fırın Miraç Kandili vesilesiyle vatandaşlara çeşitli ikramlarda bulundu

Emekli maaşı düzenlemesi komisyonda kabul edildi

Siirt Umut Kervanı’ndan Miraç Kandili’nde ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

Suç örgütlerini övücü paylaşımlara 325 gözaltı

Gazze anlaşmasının ilk aşamasında 1244 ihlal, 449 şehit

Mersin Eğitim Bir-Sen İl Başkanı Yıldız : Ücrette dengesizlik, gelirde adaletsizlik bitsin

Rusya: Ukrayna’daki yabancı askeri birlikler Rus ordusu için meşru hedef

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Madde bağımlılarının sahneye çıkması yasaklanmalı

ABD güçleri Venezuela bağlantılı 6'ncı petrol tankerine el koydu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dünya Kudüs Haftası'nda Diyarbakır'da "Gençlik Gazze ile Birlikte" etkinliği düzenlendi

DMM, Türkiye-Irak uçuşlarına ilişkin iddiaları yalanladı

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonunda 9 şüpheli gözaltına alındı

Tarsus’ta Hür Gençlik’ten Miraç Kandili’nde cami cemaatine lokum ikramı

Hatay'da Miraç Kandili'inde eller semaya açıldı

Miraç Kandili Bursa Ulu Cami’nde dualarla idrak edildi

Batman'da bir zincir marketin deposunda yangın