• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Dr. Demir: Yanlış antibiyotik kullanımı, hastalığın iyileşmesini sağlamadığı gibi bağışıklık sistemine de zarar verebiliyor

30 Ekim 2025, Perşembe 16:53
30 Ekim 2025, Perşembe 16:53
Dr. Demir: Yanlış antibiyotik kullanımı, hastalığın iyileşmesini sağlamadığı gibi bağışıklık sistemine de zarar verebiliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İntaniye (Enfeksiyon) Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, soğuk aylarda antibiyotik kullanımının arttığına dikkat çekerek, "Yanlış antibiyotik kullanımı, hastalığın iyileşmesini sağlamadığı gibi bağışıklık sistemine de zarar verebiliyor." uyarısında bulundu.

Soğuk hava, insanların daha çok kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmasına neden olur. Bu durum da grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının artmasına yol açar.

Bu hastalıkların çoğu viral kökenlidir, ancak birçok kişi veya hekim, bazen yanlış şekilde antibiyotik kullanmaya yönelebilir.

İntaniye (Enfeksiyon) Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, soğuk aylarda üst solunum yolu enfeksiyonları, bağışıklık sisteminin korunma yolları ve yanlış antibiyotik kullanımı hakkında İLKHA'ya önemli açıklamalarda bulundu.

Bulunduğumuz dönemde üst solunum yolu enfeksiyonlarının oldukça sık görüldüğünü belirten Demir, bunun en önemli nedenlerinden birinin, ortak yaşam alanlarında daha fazla vakit geçirilmesi ve bu alanların hijyeninin yeterince sağlanamaması olduğunu ifade etti.

Demir, "Kış aylarını hissettiğimiz bugünlerde üst solunum yolu enfeksiyonları oldukça sık görülmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, havaların soğumasıyla birlikte insanların ortak yaşam alanlarında daha fazla vakit geçirmesi ve bu alanların hijyeninin yeterince sağlanamamasıdır. Bu durum ise kişilerde çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlamakta." dedi.

Okullarda hastalık bulaşma zincirinin kırılması için yapılması gerekenlere değinen Demir, "Bu dönemde özellikle okullar çok kalabalık olduğu için öğrenciler sürekli temas halindeler. Bu da enfeksiyon hastalıklarının artış oranını ciddi şekilde yükseltiyor. Okulda sadece bir kişinin bile hasta olması, gerekli önlemler alınmadığı takdirde, tüm sınıfın hatta okul genelinde bir salgının oluşmasına neden olabilir." ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda artan antibiyotik kullanımına da dikkat çeken Demir, "Aşırı antibiyotik kullanımıyla hastaneye başvuran kişilerde öncelikle hastalığın viral mi yoksa bakteriyel kaynaklı mı olduğuna bakıyoruz. Çünkü viral enfeksiyonlarda antibiyotiklerin hiçbir etkisi olmuyor. Antibiyotiği daha çok bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlarda kullanmayı tercih ediyoruz; çünkü bu durumda tedavi etkili olabiliyor. Ancak yanlış antibiyotik kullanımı, hastalığın iyileşmesini sağlamadığı gibi bağışıklık sistemine de zarar verebiliyor." şeklinde konuştu.

"El hijyeni ile bulaşabilecek hastalıkların yaklaşık yüzde 40-50’si engellenebilmektedir"

Bağışıklık sistemini korumanın yollarına da değinen Demir, şunları söyledi: "Bu dönemde bağışıklık sistemini güçlü tutmak için öncelikle beslenmeye dikkat edilmelidir. Özellikle C ve D vitamini alımı artırılmalıdır. Bu vitaminlerin hastalanmadan önce alınması, hastalığın ortaya çıkma olasılığını azaltır; çünkü bağışıklık sistemi güçlenmiş olur. Ayrıca yeterli miktarda sıvı tüketilmelidir. Bununla birlikte hastalıklardan korunmada hijyen çok önemlidir. Özellikle el hijyeni, tüm enfeksiyonlardan korunmada ilk adım olmalıdır. El hijyenine dikkat edilmesiyle bulaşabilecek hastalıkların yaklaşık yüzde 40-50’si engellenebilmektedir. Kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının artışında, havadaki mikropların kolay yayılması da önemli bir etkendir. Bu nedenle kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmamak, temastan kaçınmak ve ortamı sık sık havalandırmak alınabilecek en önemli önlemlerdendir. Hasta olunduğunda ise mikropların çevreye yayılmaması için hijyene daha fazla özen gösterilmelidir."

Demir, toplumda yaygın olarak bilinen bir yanlışa da dikkat çekerek, "Toplumda soğuğun doğrudan enfeksiyona neden olduğu düşüncesi yanlıştır. Soğuk hava tek başına hastalık yapmaz; asıl hastalık etkeni mikroplardır. Soğuk havanın yaptığı şey, vücutta bazı bölgelerde hasara yol açmasıdır. Bu hasarlı mukozalara mikroplar daha kolay yerleştiği için enfeksiyon kapma riski artar. Bu nedenle en önemli adım, mikroplarla teması azaltmak, hijyen kurallarına uymak ve boğaz sağlığına dikkat etmek için ılık besinler tüketmektir." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Adana’da çözülmeyen altyapı sorunlarına vatandaşlardan tepki

Meteoroloji’den Diyarbakır ve çevresi için kuvvetli yağış uyarısı

Doğalgaz tüketiminde ocak ayı rekoru kırıldı

Bursa'da ruhsatsız silah operasyonu: 4 tutuklama

Isparta’da aranan 46 kişi yakalandı

İşgal rejimi, Sınır Tanımayan Doktorlar'ı Gazze'den çıkarmak istiyor

Bilecik Adalet Binasının yapım ihalesi yarın yapılacak

İçişleri Bakanlığından çok sayıda il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Yerlikaya: 2024’te trafik kazalarında 6 bin 351 kişi hayatını kaybetti

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Suriye’deki Kürt kardeşlerimiz çok zor günlerden geçiyor

Hatay’da uyuşturucuyla mücadelede 93 tutuklama

Bakan Kurum: 500 bin sosyal konut için kura süreci sürüyor

Hudut hattında 5 bin 842 gram uyuşturucu ele geçirildi

Batman'da yol kontrollerinde silah ve mühimmat ele geçirildi

Batman'da depo satışı: 3–4 bin liralık kıyafetler 250 TL'ye satılıyor

Kar eridi, bozuk yollar gün yüzüne çıktı

Kayıp Nimet Kılıç’ı arama çalışmaları 11’inci gününde

Millî Eğitim dergisinin 2026 kış sayısı yayımlandı

Hamanei: Amerikalılar bilsin ki saldırı olursa bu kez savaş bölgesel olacak

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan 15 kişinin öldüğü Antalya ve Burdur kazalarıyla ilgili açıklama

TBMM Genel Kurulu trafik cezalarına ilişkin teklifi görüşecek

Denizli’de trafikte tehlikeli motosiklet sürücüsüne ceza

Habib-i Neccar Camii yeniden ibadete açıldı

Antalya Valiliğinden otobüs kazasına ilişkin açıklama

Antalya’daki otobüs kazasıyla ilgili adli soruşturma başlatıldı

Kırklareli Valiliğinden kuvvetli kar yağışı uyarısı

Burdur'da trafik kazası: 7 ölü, 5 yaralı

Karaman’da aileler sabah namazında buluştu

Diyarbakır’da EYP’li saldırı girişimiyle ilgili 3 şüpheli yakalandı

Airfryer zararlı mıdır? Mutfağın popüler aleti tehlikeli olabilir mi?

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana’da çözülmeyen altyapı sorunlarına vatandaşlardan tepki

Meteoroloji’den Diyarbakır ve çevresi için kuvvetli yağış uyarısı

Doğalgaz tüketiminde ocak ayı rekoru kırıldı

Bursa'da ruhsatsız silah operasyonu: 4 tutuklama

Isparta’da aranan 46 kişi yakalandı

İşgal rejimi, Sınır Tanımayan Doktorlar'ı Gazze'den çıkarmak istiyor

Bilecik Adalet Binasının yapım ihalesi yarın yapılacak