• BIST 100

    14028,47%0,14
  • DOLAR

    42,96% 0,07
  • EURO

    50,47% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5949,65% -0,71
  • Ç. ALTIN

    9950,07% 0,00

Dr. Gassan Ebu Sitte: İşkenceyle öldürülen evlatlarımız bize eksik organlarla dönüyor

14 Kasım 2025, Cuma 14:30
14 Kasım 2025, Cuma 14:30
Dr. Gassan Ebu Sitte: İşkenceyle öldürülen evlatlarımız bize eksik organlarla dönüyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gazzeli şehitlerin naaşları aylarca işgalcilerin elinde tutulduktan sonra eksik organlarla, parçalanmış bedenlerle teslim ediliyor; sağlık yetkilileri uluslararası soruşturma çağrısı yapıyor.

Filistinli cerrah Dr. Gassan Ebu Sitte, işgalcilerin elinde tutulan şehit cenazelerinin Gazze'ye dönüşünü "hayatın iki kez çalınması" olarak tanımlıyor. "Evlatlarımız bize eksik organlarla dönüyor; önce işkenceyle öldürüldüler, sonra organları hunharca alınarak ikinci kez hayatları çalındı" sözleri, soykırımın karanlık sayfasını özetliyor. Ebu Sitte, uluslararası insan hakları kuruluşlarının suskunluğuna isyan ederek "Dünyanın vicdanı daha ne kadar ölü kalacak?" diye soruyor.

Uluslararası soruşturma çağrısı

Gazze Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Dr. Münir el-Berş, son haftalarda teslim edilen cenazelerin taşıdığı korkunç izlerin uluslararası bir soruşturmayı zorunlu kıldığını belirtti. Berş, "Bu manzaralar tarif edilemez; insan onurunun ve ölülere saygının en vahşi biçimde ihlalidir" dedi.

Sağlık ekiplerinin incelediği her cenazede farklı türden işkence, infaz ve parçalama izleri bulunduğunu aktaran Berş, bazılarının paletlerle ezildiğini, kimilerinin yakın mesafeden kafalarına veya göğüslerine ateş edilerek infaz edildiğini söyledi. Ellerinden ve gözlerinden bağlanmış hâlde teslim edilen naaşlar olduğu gibi, profesyonel cerrahi aletlerle açılmış, kalp, karaciğer, böbrek ve hatta korneaları alınmış bedenler de tespit edildi.

"Göğüsleri cerrahi hassasiyetle açılmış, organları yok edilmiş şehitler gördük. Bu ilk kez yaşanmıyor; işgalciler yıllardır organ hırsızlığını sistematik biçimde uyguluyor" diyen Berş, bazı cenazelerde ise eğitimli köpeklerle yapılan saldırı izlerinin bulunduğunu ekledi.

Kanıtların kaybolma riski

İşgalcilerin cenazeleri son derece kötü koşullarda teslim ettiğini belirten Berş, Gazze'deki sağlık imkânlarının büyük ölçüde yok edildiğini vurgulayarak, cenazelerin balık depolarında muhafaza edilmek zorunda kaldığını söyledi. DNA laboratuvarlarının da bombardımanda yok edildiğini hatırlatan Berş, "Cenazeleri hemen defnetmek zorunda kaldık; kanıtların kaybolması suçların belgelenmesini zorlaştırıyor" dedi.

Cenazelerde sistematik işkence izleri

Gazze Adli Tıp Birimi Sözcüsü Mahmud Aşur da teslim edilen cenazelerde bilinmeyen cerrahi müdahaleler, ağır darbe izleri, kırılmış kafatasları ve ezilmiş kaburgalar tespit ettiklerini belirtti. "Bu bulgular Cenevre Sözleşmesi'nin açık ihlalleridir ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Aşur, kimlik tespitinin büyük ölçüde ailelerin hatırladığı ayırt edici işaretlere dayandığını, teknolojik imkânsızlıkların kimliklendirmeyi zorlaştırdığını söyledi.

Yüzlerce cenaze hâlâ işgalcilerin elinde

Filistinli kuruluşlara göre, ateşkes öncesi siyonist rejim 735 şehidin naaşını elinde tutuyordu. İsrail medyasında çıkan yeni bilgilere göre, "Sde Teiman" üssünde Gazze'den alınmış yaklaşık 1500 ek cenaze daha bulunduğu iddia ediliyor. Hak örgütleri ayrıca çok sayıda Gazzeli esirin işkence altında öldürüldüğünü bildiriyor.

Geri dönen cenazeler, iki yılı aşkın süredir süren soykırımın en karanlık yüzlerinden birini gözler önüne seriyor: Ölümü bile rahat bırakmayan bir işgal düzeni ve sessiz kalan bir uluslararası sistem. (İLKHA)

Şanlıurfa’da faili meçhul hırsızlık aydınlatıldı

Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor

Brent petrol 61,20 dolardan işlem görüyor

Yapay zekâ MS’te çığır açtı: Hastalığın iki yeni alt türü keşfedildi

Gaziantep Diyanet Sen Şube Başkanı Göral: Yılbaşı kültürel yozlaşmanın en büyük göstergesidir

Şanlıurfa’da kaçak sağlık hizmetine jandarma operasyonu

Şanlıurfa’da uyuşturucu ve silah operasyonu

Batman'da özel gereksinlilere genel anesteziyle diş tedavisi

221 milyon 150 bin liralık zirai don desteği bugün hesaplara aktarılıyor

Kar yağışı nedeniyle 6 ilde elektrik arıza çalışmaları sürüyor

Batman'da kanserle mücadelede yeni dönem

Şanlıurfa’da hamur makinesine kolu sıkışan çocuk kurtarıldı

Türkiye’nin ihracatı kasımda 22,5 milyar doları aştı

Şantiyelerde dijital dönem başlıyor

Batman'da asgari ücret zammı sonrası fahiş fiyat denetimleri sıkılaştırıldı

Ulaşım sorunu yaşayan esnaftan yaya geçidi talebi

Diyarbakır için beklenen kar yağışı başladı

Güzel ahlak açık kürsüde anlatıldı

Gazze'de ticarete yeni kuşatma: Özel sektör işgal dayatmasını reddetti

BESO Başkanı Çiftçi: 2026 esnaf yılı olsun

İTTİHADUL ULEMA: İzzetle şehadeti seçen çağın iman neferleri

Kıymetli maden aracı kuruluşlarının ithalatına yeni düzenleme

Batman Valiliğinden kar lastiği ve trafik uyarısı

Gaziantep'te gece başlayan kar yağışı devam ediyor

Ankara’da yılbaşı için kapsamlı güvenlik ve trafik tedbirleri alındı

Batman'da kuvvetli kar yağışı ve fırtınaya karşı tedbirler masaya yatırıldı

Sahada ve tünellerde geçen 30 yıl: Şehit Muhammed Sinvar

Ankara’da kar yağışı etkili oldu

İstanbul’da DAİŞ operasyonu: 29 gözaltı

Almanya’da Ocean’s Eleven’i aratmayan soygun: Bdan 30 milyon euro çalındı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da faili meçhul hırsızlık aydınlatıldı

Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor

Brent petrol 61,20 dolardan işlem görüyor

Yapay zekâ MS’te çığır açtı: Hastalığın iki yeni alt türü keşfedildi

Gaziantep Diyanet Sen Şube Başkanı Göral: Yılbaşı kültürel yozlaşmanın en büyük göstergesidir

Şanlıurfa’da kaçak sağlık hizmetine jandarma operasyonu

Şanlıurfa’da uyuşturucu ve silah operasyonu