• BIST 100

    13913,56%-0,68
  • DOLAR

    42,94% 0,03
  • EURO

    50,60% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6053,44% 1,18
  • Ç. ALTIN

    9886,70% 0,48

Dr. Gökyar: Çocuklarda dikkat eksikliği sorunu yaygınlaşıyor

30 Aralık 2025, Salı 13:52
30 Aralık 2025, Salı 13:52
Dr. Gökyar: Çocuklarda dikkat eksikliği sorunu yaygınlaşıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İmre Gökyar, “Çocuklarda hatalı beslenme dikkat eksikliğinin tek başına nedeni olmasa da belirtilerin şiddetlenmesine sebep olabilmektedir. Özellikle şekerli, yüksek şeker ile tuz içeren paketli ve işlenmiş gıdala

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB); dikkatin toplanması, sürdürülmesi ve yönetiminde güçlük çekilmesiyle karakterize bir durum olarak tanımlanıyor. Yapılan araştırmalar; çocuk ve ergenlerin yaklaşık yüzde 5 ila 7'sinde dikkat eksikliği görüldüğünü ortaya koyuyor.

Türkiye'de DEHB yaygınlığının yüzde 5-8 arasında olduğu belirtilirken, tanı almamış çocuklarla birlikte sayının bu oranlardan daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İmre Gökyar, çocuklarda dikkat eksikliğine pek çok faktörün sebep olduğuna vurgu yaparak, “Günümüzde, dijital ekranların yoğun kullanımı ve   hızlı tüketilen içerikleri, artan stres düzeyi, düzensiz uyku ve çoklu görev beklentisi gibi modern yaşam koşulları çocuklarda dikkat eksikliği belirtilerinin şiddetini artırabilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Şekerli ve işlenmiş gıdalar dikkati dağıtıyor”

Çocuklarda sık yapılan beslenme hatalarının başında aşırı şekerli, paketli ve işlenmiş gıdaların tüketimi geliyor. Gökyar, bu tür beslenme alışkanlıklarının kan şekeri dalgalanmalarına yol açarak dikkat ve odaklanma sorunlarını artırabileceğine işaret ediyor. Omega-3, demir ve çinko gibi temel besin öğelerinin yetersiz alınması, düzensiz öğün saatleri ve yetersiz su tüketimi de zihinsel performansı düşürebiliyor.

“Proteinden zengin kahvaltı ve omega-3 çok önemli”

Düzenli öğün saatleri, yeterli su tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıkları, dikkat ve odaklanma eksikliği olan çocuklarda tedavi sürecini destekleyen önemli unsurlar arasında yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İmre Gökyar, proteinden zengin ve dengeli bir kahvaltının çocuklarda dikkat ile odaklanmayı gün boyu desteklediğini söyleyerek, “Ayrıca, omega-3 yağ asitleri içeren besinlerin düzenli tüketilmeleri de önemlidir. Haftada en az iki kez balık veya omega-3 açısından zengin besinler önerilmektedir. Bunların yanı sıra düzenli öğün saatleri ve yeterli su tüketimi sağlanmalı, gerekirse uzman kontrolünde vitamin-mineral takviyesi alınmalıdır” dedi. Şekerli ve işlenmiş gıdaların ise mutlaka sınırlandırılması gerektiği uyarısında bulunan Dr. Gökyar, bunların yerine sebze, meyve, tam tahıl ve sağlıklı yağlar içeren öğünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.  

“Doğru yaklaşımla tedavisi mümkün”

Gökyar, “Psikolojik değerlendirme, gerekirse ilaç tedavisi, davranışsal yaklaşımlar, doğru beslenme alışkanlıkları, aile ve okul desteği ile çocukların hem akademik hem de sosyal yaşamlarında belirgin iyileşmeler sağlanabilmektedir. Dikkat eksikliği bir zeka sorunu değildir. Doğru yaklaşımla, çocukların güçlü yönleri ortaya çıkarılabilmekte ve yaşam kalitesi artırılabilmektedir” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Kızılay’dan Umut Kervanı Afet Yönetimine ziyaret

Usta sürüş eğitmenlerinden buzlu yollara karşı hayati uyarılar

Diyanet-Sen Batman: Yılbaşı eğlence değil, muhasebe zamanıdır

Yeni "Ebu Ubeyde"nin mesajı: Şahıslar değişir ama çizgi değişmez

YÖK ile TUSAŞ arasında iş birliği protokolü imzalandı

Gizli buzlanma kazaya neden oldu: 1 yaralı

Batman'da yoğun kar yağışı bekleniyor

Adana Seyhan’da 694 aranan şahıs yakalandı

Şanlıurfa için kuvvetli kar yağışı uyarısı: 50 santimetreyi bulabilir

Devlet korumasındaki 605 genç kamu kurumlarına yerleştirildi

Adana Ceyhan’da aranan firari yakalandı

Kış aylarında eklem ve kas ağrılarına dikkat

Malatya'da dolandırıcılığa karşı farkındalık çalışması

Siyonist rejim neden şimdi Somaliland'ı tanıdı?

Batman'da park halindeki araçta yangın çıktı

Malatya'da "Torbacı" operasyonu: 2 gözaltı

Sosyal medyada çocuklar istismara açık: Devletin anayasal yükümlülüğü var

Uraloğlu: Sarıyer–Kilyos Tüneli’nde fiziki gerçekleşme yüzde 76’ya ulaştı

Bakan Tekin, Bingöl'de öğrenciler ve öğretmenlerle bir araya geldi

5 kamu kurumu toplamda 372 personel alacak

Kayapınar'da karla mücadele aralıksız sürüyor

Dr. Gökyar: Çocuklarda dikkat eksikliği sorunu yaygınlaşıyor

Hasankeyf'e 45 milyon TL'lik akaryakıt tesisi açıldı

İçişleri Bakanlığı ülke genelinde kapsamlı güvenlik tedbirleri aldı

Batman'da mahsur kalan hastalar kurtarıldı

Beyaza bürünen tarihi kent Mardin havadan görüntülendi

"Kütüphanelerdeyiz" etkinliğiyle öğrenciler, kütüphanelerde bilgi ve beceri kazanıyor

Şırnak Cizre’de kar yağışının yerini güneş aldı

Zorlu kış şartlarında hastaya UMKE desteğiyle zamanında müdahale

Vefa duygusu ciddi yara alıyor: Yeni dert ortağı ChatGPT

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kızılay’dan Umut Kervanı Afet Yönetimine ziyaret

Usta sürüş eğitmenlerinden buzlu yollara karşı hayati uyarılar

Diyanet-Sen Batman: Yılbaşı eğlence değil, muhasebe zamanıdır

Yeni "Ebu Ubeyde"nin mesajı: Şahıslar değişir ama çizgi değişmez

YÖK ile TUSAŞ arasında iş birliği protokolü imzalandı

Gizli buzlanma kazaya neden oldu: 1 yaralı

Batman'da yoğun kar yağışı bekleniyor