• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Dr. Kasım Sezen: Beş vakit namaz başlı başına bir aerobik egzersizdir

27 Ocak 2026, Salı 12:18
27 Ocak 2026, Salı 12:18
Dr. Kasım Sezen: Beş vakit namaz başlı başına bir aerobik egzersizdir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dünya İslam Sağlık Birliği (WIHU) Başkanı Dr. Kasım Sezen, beş vakit namazın düzenli hareketi teşvik eden önemli bir ibadet olduğunu belirterek, özellikle ileri yaşlarda sağlıklı bir yaşam için yeterli düzeyde egzersiz sağladığını söyledi.

World Islamıc Health Unıon/Dünya İslam Sağlık Birliği (WIHU) Başkanı Dr. Kasım Sezen, kış aylarında sporun ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, beş vakit namazın günlük yaşamda aerobik egzersizlerin tamamını kapsayan bir ibadet olduğunu ifade etti.

İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Dr. Kasım Sezen, her yaş grubunun kendi fiziksel kapasitesine uygun hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Sezen "Egzersiz yapmak, hareketli olmak hayatın gerektirdiği bir şeydir. Ancak spor hususunda biz her insana 'spor yapın' diye genel bir tavsiyede bulunmuyoruz. Hekim olarak; hafif koşular, yürüyüşler gibi sporları öneriyoruz. Fakat ciddi ve ağır rekabete girilecek, yarışma düzeyindeki sporları yalnızca gençlere ve profesyonel spor yapanlara bırakıyoruz. Bunun haricindekilerde ise her insanın kendi vücudunu dinlemesi gerekir. Vücudun takatinin yettiği kadar hareket etmek önemlidir. Daha fazlasını yaptığınız zaman mesela rampayı hızlı hızlı çıktığınızda ya da hafif yokuşta koştuğunuzda kalbiniz 'güm güm' etmeye başlıyorsa, bu kendinizi zorladığınız anlamına gelir. Bu durum vücutta stres oluşturur. Vücutta stres oluştuğunda kortizon hormonu salgılanır ve bu kortizon da vücudunuzda birtakım mekanizmaları harekete geçirir. Bu nedenle evin içerisinde hareket etmek, bakkala giderken ya da otobüs durağına kadar yürümek gibi günlük aktivitelerin hepsinin yapılmasını istiyoruz. Sabahları kalktığınız zaman aerobik egzersizler, yani germe hareketleri yapılmalı. Örneğin; sağa dön, sola dön, ellerini hareket ettir gibi basit hareketlerin hepsini öneriyoruz." dedi.

"Beş vakit namaz, bu söylediğim aerobik egzersizlerin hepsini bir arada yaptıran bir ibadettir"

Aerobik egzersizlerin önemine vurgu yapan Sezen, şunları aktardı:

"Beş vakit namaz, bu söylediğim aerobik egzersizlerin hepsini bir arada yaptıran bir ibadettir. Camiye beş vakit giden bir Müslüman, eğer cami yaklaşık 200 metre mesafedeyse, günlük spor egzersizini yapmış olur. Ne mutlu ki Cenab-ı Hak bize böyle bir egzersizi mecbur kılmıştır. Mesela 70 yaşındaki birisi için camiye gidip gelmek ve beş vakit namaz kılmak egzersiz olarak yeterlidir. Ancak bunun üzerine 'daha fazlasını yapacağım' denildiği zaman, profesyonellere, antrenörlere ya da hekime danışmak gerekir. 'Kalp bunu kaldırır mı, vücut bunu kaldırır mı?' diye sormak lazımdır. Ben şu anda 50 küsur yaşındayım. Kardiyoloji doktoruna gidiyorum, 'Hiçbir şeyin yok' diyor. Ben de 'Hocam, koşuyorum' diyorum. O da '50 yaşından sonra koşmak olmaz' diyor. Yani herkesin kaldırabileceği bir seviye vardır. Dizinde kireçlenme olan 40 yaşında birisi geliyor; diyorum ki bu hareketsizlikten meydana gelmiş. 'Her gün 5–6 kilometre yürüyüş yapman, egzersiz yapman lazım' diyorum. Ama 70 yaşında birisi geliyor, aynı kireçlenme var, belki biraz daha ağır. Ona da 'Sen çok fazla yüklenmişsin, dizlerine fazla yüklenme' diyorum. 'Spor yapacağım' diye dışarı çıkıp, özellikle evde bulunan yürüme bantlarını dizleri rahatsız olanlara tavsiye etmiyoruz. Aerobik egzersizlerin tavsiye ediyoruz."

"Sağlıklı bir vücut gelişimi için uzun süre hareketsiz kalmamak gerekir"

Son olarak gençlerin her biri kendi sevdiği bir spot dalıyla meşgul olması gerektiğini söyleyen Sezen "Sağlıklı bir vücut gelişimi için uzun süre hareketsiz kalmamak gerekir. Gençler bugün biliyorsunuz; üniversite sınavına, derslere, imtihanlara hazırlanıyor. İnsan yatakta bile yarım saat sağa yattıysa, yarım saat sonra sola dönme ihtiyacı hissediyor. Bu yüzden küçük küçük hareketler istiyoruz. Gençler ve çocuklar, vücudu çok hırpalamadan herhangi bir spor dalıyla meşgul olabilirler. Günde bir, iki ya da üç saat antrenman yapabilirler. Bu da vücudun sağlıklı olması için faydalı bir şeydir ve elbette tavsiye ederiz." şeklinde belirtti. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı

Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor

Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor

Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı

Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı

Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı

Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı

Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi

Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı

Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu

Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı

Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı

Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz

Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!

Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü

Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır

Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı

Aniden yola fırlayan çocuk ölümden döndü

Eğil ve Kocaköy'e doğalgaz müjdesi: Kamulaştırma süreci başladı

Van-Hakkari karayoluna çığ düştü: Çok sayıda araç mahsur kaldı

Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı

Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin yükseltilmesi için yeni proje

Kuyumcu Yüzgeç: Altın uzun vadede yeniden yükselişe geçecek

Konya’da kapalı yol ulaşıma açılıyor

Batman'da kaza: 2 yaralı

Gaziantep'te 30 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Gaziantep'te güvenlik operasyonu: 25 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı

Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor

Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor

Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı

Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı

Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı