• BIST 100

    15036,80%0,81
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,40% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6364,11% 1,82
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 0,98

Dr. Öğr. Üyesi Doğru: Kronik hastalıklarda geleneksel uygulamalar önemli bir destek sunuyor

18 Ağustos 2025, Pazartesi 15:51
18 Ağustos 2025, Pazartesi 15:51
Dr. Öğr. Üyesi Doğru: Kronik hastalıklarda geleneksel uygulamalar önemli bir destek sunuyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulayıcısı Dr. Öğr. Üyesi Feyzi Doğru, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının modern tıbbı destekleyici rolüne dikkat çekerek, özellikle kronik hastalıkların yönetiminde bu uygulamaların önemli katkılar sunduğunu be

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Feyzi Doğru, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları hakkında İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

"Tıp, bir bütün olarak ele alınmalıdır"

Tıbbı farklı dallara ayırmanın doğru bir yaklaşım olmadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Doğru, "Tıp, geçmişten bugüne süregelen bir tedavi anlayışıdır. Bugün 'alternatif tıp' olarak adlandırılan uygulamalar, aslında geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemleridir. Klasik ya da modern tıbbın dışında kalan bu uygulamaları 'alternatif' olarak tanımlamak yerine, Sağlık Bakanlığımızın da ifade ettiği şekliyle 'geleneksel ve tamamlayıcı tıp' demek daha isabetlidir." dedi.

"Özellikle kronik hastalıklarda, modern tıp tedavi edici değil, takip edici bir yaklaşım benimsiyor"

Modern tıbbın gelişiminin son 300–400 yıllık bir sürece dayandığını ifade eden Dr. Doğru, Sanayi Devrimi ile birlikte kimya ve farmakolojinin ön plana çıktığını, bu gelişmelerin pozitif bilimleri öne çıkardığını söyledi. Ancak bazı hastalık gruplarında, özellikle kronik hastalıklarda, modern tıbbın tedavi edici değil, takip edici bir yaklaşım benimsediğini belirtti.

"Geleneksel uygulamalar, hastalığın etkilerini azaltmak ve bireyin yaşam kalitesini yükseltmek adına önemli bir destek sunar"

Hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkların modern tıbbın iyileştiremediği ancak sürekli takip edilmesi gereken hastalık gruplarından olduğunu aktaran Dr. Doğru, "Bu noktada geleneksel uygulamalar, hastalığın etkilerini azaltmak ve bireyin yaşam kalitesini yükseltmek adına önemli bir destek sunar. Modern tıpta amaç çoğu zaman hastayı rahatlatmak, yaşam kalitesini artırmak ve hastalığın seyrini kontrol altında tutmaktır. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ise bu süreci destekleyici bir rol üstlenir." diye konuştu.

"Tıbb-ı Nebevi dediğimiz uygulamalar, Peygamber Efendimizin sünnetiyle şekillenmiş yöntemlerdir"Geleneksel tıbbın kültürel ve dini yönüne de değinen Dr. Doğru, "Tıbb-ı Nebevi dediğimiz uygulamalar, Peygamber Efendimizin sünnetiyle şekillenmiş yöntemlerdir. Hacamat, sülük tedavisi, doğal beslenme gibi uygulamalar hem kültürümüzde hem de dinimizde yer bulmuş, halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu uygulamalar, geleneksel Çin tıbbının bir parçası olan akupunktur gibi yöntemlerle birlikte ele alınabilir. Ancak bizim kültürümüzde ve inancımızda yer bulduğu için hacamat gibi uygulamaları İslami tıp kapsamında değerlendirmek mümkündür." dedi.

"Doğru ellerde, doğru yöntemlerle uygulanmalı"

Dr. Doğru, bu tür uygulamaların halk sağlığı açısından bazı riskler barındırabileceğini vurgulayarak, "Kanla bulaşan hastalıkların önlenmesi, bitkisel ürünlerin doğru şekilde kullanılması gibi hususlar büyük önem taşır. Bu nedenle uygulamaların uzman kişiler tarafından, uygun koşullarda yapılması gerekir. Hacamat, sülük, fitoterapi gibi uygulamalar halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Biz hekimler olarak önersek de önermesek de hastalarımız bu yöntemleri geleneksel olarak uygulamaktadır. Burada önemli olan, bu uygulamaların bilinçli, doğru ellerde ve sağlık riski taşımayan ortamlarda gerçekleştirilmesidir." ifadelerini kullandı.

"Doğal beslenme tedavi öncesi önemli bir adım"

Doğal beslenmenin de tedavi öncesi önemli bir adım olduğunu belirten Dr. Doğru, "Vücut daha az şeyle uğraşırsa iyileşmeye daha fazla zaman bulur. Bu nedenle doğal beslenme, kişinin daha iyi hissetmesini sağlayan bir yöntemdir. Basit bir bitkisel preparatla ciddi hastalıkların önüne geçmek mümkün olabilir. Ancak burada da ilk şartımız, doğru bitkinin doğru şekilde, doğru kişiler tarafından önerilerek kullanılmasıdır." dedi.

"Geleneksel tıbbın modern sağlık sistemine entegrasyonu mümkündür, hatta gereklidir"

Geleneksel tıbbın modern sağlık sistemine entegrasyonunun bilimsel çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Doğru, üniversite bünyesinde yürütülen akupunktur ve hacamat gibi uygulamalara yönelik deneysel çalışmaların sürdüğünü belirtti. Dr. Doğru, "Herhangi bir tedavi edici ilacın geçirdiği deneysel süreçler, bu uygulamalar için de geçerli olmalıdır. Bu çalışmalarla elde edilen veriler literatüre kazandırılarak uygulamaların kanıt düzeyi yükseltilmekte, bilimselliği pekiştirilmektedir. Geleneksel tıbbın modern sağlık sistemine entegrasyonu mümkündür, hatta gereklidir." şeklinde konuştu.

"Hacamat, hicri ayların dolunaydan sonraki günlerinde önerilmektedir. Sülük uygulaması için ise kan tahlilleriyle hastanın uygunluğu değerlendirilir"

Dr. Doğru, "Merkezimize başvuran hastalarımız, muayene sonrası uygun görülen uygulamalara yönlendirilmekte. Hacamat, sülük, akupunktur gibi yöntemler, belirli prosedürler çerçevesinde güvenli şekilde uygulanmaktadır. Örneğin hacamat, hicri ayların dolunaydan sonraki günlerinde önerilmektedir. Sülük uygulaması için ise kan tahlilleriyle hastanın uygunluğu değerlendirilir." ifadelerine yer verdi.

"Korkular bilgilendirme ile aşılır"

Son olarak uygulamalara yönelik çekincelere değinen Dr. Doğru, "Kişi bilmediği şeyden korkar. Bu nedenle hastalarımıza uygulamalarla ilgili detaylı bilgilendirme yapıyoruz. 'Acı verir mi, yan etkisi var mı?' gibi sorulara açıklık getiriyoruz. Tüm riskleri değerlendirip ekarte ettikten sonra, hastayı en konforlu şekilde tedavi sürecine yönlendiriyoruz. Bu uygulamaları yapmak isteyen vatandaşlarımız, Sağlık Bakanlığı ruhsatlı merkezlerde gönül rahatlığı ile yapılabilir." dedi. (İLKHA)

İstanbul’da 3,3 milyon sentetik ecza hap ele geçirildi, 6 şüpheli yakalandı

Ghebreyesus: Daha fazla ülkenin, Gazze'den gelen hastalara kapılarını açması gerekir

Somali, BAE ile güvenlik ve savunma alanındaki tüm anlaşmaları iptal etti

Kastamonu’da motosiklet ve motokuryelerin trafiğe çıkışı yasaklandı

Pehlevi ve Machado’dan ülkelerine ihanet yarışı: Trump'a "bizi seçersen pişman olmazsın" söylemi

Batman'ın Kozluk ve Sason ilçelerinde eğitime kar tatili

Kruvaziyer yolcu sayısı 2 milyonu aştı

İngiltere'den Grok'a "uygunsuz görüntü" soruşturması

Batman'da iki otomobil çarpıştı: 4 ölü, 2 ağır yaralı

Malatya'nın 9 ilçesinde eğitime kar engeli

ABD'de ülke genelinde protestolar devam ediyor: Minneapolis’e ek güvenlik gücü

Malatya'da kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalanlar kurtarıldı

Kocaeli’de narkotik operasyonunda 5 şüpheli yakalandı

Mardin’de bazı ilçelerde eğitime bir gün ara verildi

Malatya'da 3.6 büyüklüğünde deprem

Mersin'de İmam Hatip Ortaokulları Arası Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması yapıldı

Adana’da kural ihlali yapan 22 bin 259 sürücüye cezai işlem uygulandı

Adana’da asayiş uygulamaları: Aranan 442 kişi yakalandı

Bursa’da kaçak akaryakıt operasyonu: 5 gözaltı

Küba Devlet Başkanı Canel: ABD ile müzakere etmiyoruz

Yarıyıl tatili öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme duyuruları yayımlandı

Mersin’de 2026 Yılı I. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

Tarihi Memişpaşa Camii bakımsızlık nedeniyle yağmur sularıyla mücadele ediyor

DMM, vatandaşları sosyal yardım dolandırıcılığına karşı uyardı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten alkol kullanımı ve bağımlılığına ilişkin soru önergesi

Rusya Novoboykovskoye yerleşim yerini ele geçirdi

Söylemez: Norm fazlası öğretmenlerin resen atanması ciddi mağduriyetlere yol açıyor

Meslek lisesi mezunu gençlerin istihdamı için protokol imzalandı

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanı Tanış’tan nezaket ziyaretleri

Ermenistan'dan Rusya'ya protesto notası

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’da 3,3 milyon sentetik ecza hap ele geçirildi, 6 şüpheli yakalandı

Ghebreyesus: Daha fazla ülkenin, Gazze'den gelen hastalara kapılarını açması gerekir

Somali, BAE ile güvenlik ve savunma alanındaki tüm anlaşmaları iptal etti

Kastamonu’da motosiklet ve motokuryelerin trafiğe çıkışı yasaklandı

Pehlevi ve Machado’dan ülkelerine ihanet yarışı: Trump'a "bizi seçersen pişman olmazsın" söylemi

Batman'ın Kozluk ve Sason ilçelerinde eğitime kar tatili

Kruvaziyer yolcu sayısı 2 milyonu aştı