• BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,12% 0,21
  • EURO

    50,20% -0,08
  • GRAM ALTIN

    6245,46% 0,83
  • Ç. ALTIN

    10147,72% 0,77

Dr. Orhan Ay’dan velilere önemli tavsiyeler: Çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın

16 Ocak 2025, Perşembe 18:08
16 Ocak 2025, Perşembe 18:08
Dr. Orhan Ay’dan velilere önemli tavsiyeler: Çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Velilere, çocuklarının başarısızlıkları karşısında anlayışlı ve yapıcı olmalarını tavsiye eden Eğitimci-Yazar Dr. Orhan Ay, çocukların notları nedeniyle azarlanmasının ya da arkadaşlarıyla kıyaslanmasının özgüvenlerini zedeleyebileceğini belirtti.

Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle, öğrenciler kadar veliler de karne heyecanı yaşıyor. Ancak karneler, sadece çocukların akademik başarısını gösteren bir belge olmanın ötesinde, ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişimlerini yeniden gözden geçirmeleri için de bir fırsat sunuyor.

Bu konuda önemli açıklamalarda bulunan Eğitimci-Yazar Dr. Orhan Ay, velilere çok önemli uyarılarda bulundu.

Tatil sürecinin verimli geçmesi için çocukların eve kapanıp sosyal medyaya yönelmeleri yerine, kitap okuma, aile etkinlikleri ve spor gibi faydalı aktivitelerle meşgul olmaları gerektiğini belirten Dr. Ay, özellikle sosyal medyanın küçük yaştaki çocuklar üzerindeki tehlikelerine dikkat çekti ve velilere çocuklarını bu konuda kontrol etmeleri çağrısında bulundu.

Çocukların manevi değerlerinin geliştirilmesinin önemine de değinen Dr. Ay, ailelerin çocuklarını namaz, Kur'an öğrenimi ve ahlaki eğitimlerle desteklemesi gerektiğini vurguladı. Özellikle, sevgi eksikliğinin çocukları olumsuz ortamlara yönlendirebileceğini ifade eden Dr. Ay, velilere çocuklarına sevgi göstermeleri ve olumlu davranışlarını ödüllendirmeleri gerektiğini hatırlatıyor.

"Kırık notlar için azarlamayın"

Karne notlarının öğrencilerin başarısını tam anlamıyla ölçemediğini belirten Dr. Ay, "Biz yarın karneleri dağıtacağız. Tabii, öğrencilerimizden kimileri sevinirken, kimileri de kırık notlardan dolayı üzülecek. Velilere tavsiyemiz, karne notu ne olursa olsun çocuklarını asla azarlamamaları, hakaret etmemeleridir. Hele ki başka öğrencilerle kesinlikle kıyaslama yapmasınlar. Bu davranışlar, çocuğun kendine olan güvenini derinden sarsabilir ve istenmeyen sonuçlara yol açabilir." dedi.

İlk adım olarak, ebeveynlerin çocuklarına kırık notların nedenlerini sorması gerektiğini belirten Dr. Ay, "Bu sürecin, yapıcı bir dille ele alınması gerekiyor. Çocuğun başarısızlığı durumunda, ona çalışmamanın neler getirebileceği anlatmalı. Ancak bunu yaparken yapıcı ve destekleyici olunmalı." dedi.

"Çocuklar evde geçirdikleri zamanı verimli kullanmalı"

Tatilde çocukların evde geçirdiği zamanı verimli kullanmaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Ay, "Maalesef çocuklar, sosyal medyanın zararlı içeriklerine maruz kalıyor. Özellikle TikTok gibi platformlar, ilkokul ve ortaokul yaş grubundaki çocuklar için çok tehlikeli. Bu platformlarda yer alan olumsuz içerikler, çocukların hem kendilerine hem de çevrelerine zarar vermesine yol açabilir. Velilere, çocuklarının sosyal medya kullanımını yakından takip etmelerini öneriyorum. Çocuğunuza tablet veya telefon verip, 'Yeter ki sessiz olsun,' demek yerine, onunla vakit geçirin. Bu cihazların sınırsız kullanımı, geri dönüşü zor zararlar doğurabilir." uyarısında bulundu.

"Ailece aktiviteler yapın"

Dr. Ay, tatilin çocukların hem bedensel hem de zihinsel gelişimleri için bir fırsat olduğunu belirterek şu önerilerde bulundu:

Birlikte kitap okuma: "Ailece bir kitap okuma saati düzenleyebilirsiniz."

Zeka oyunları ve film saatleri: "Beraber zeka oyunları oynayabilir ya da faydalı filmler izleyebilirsiniz."

Mutfakta zaman geçirmek: "Birlikte pasta veya kek yapabilir, bu süreci keyifli hale getirebilirsiniz."

Spor aktiviteleri: "Çocuklarınızı spor dallarına yönlendirin. Yüzme gibi sporlar, hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini destekler."

"Çocukların sadece akademik değil, manevi yönden de gelişimleri önemli"

Çocukların sadece akademik değil, manevi yönden de gelişimlerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Ay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli projelerine dikkat çekerek, "Vakti Kuşanmak projesi, çocuklara namazı sevdirmeyi ve camiye alıştırmayı amaçlıyor. Bu tatil döneminde çocuklarınızı camiye götürebilir, namaz kılmayı bilmiyorlarsa öğretebilirsiniz. En azından Kur’an-ı Kerim harflerini öğrenmelerini sağlayabilirsiniz.” dedi.

"Sevgi ve ilgi en önemli unsur"

Çocukların sevgisizlikten kaynaklanan sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini belirten Dr. Ay, şu uyarılarda bulundu: "Çocuklarınıza sevgi göstermekten çekinmeyin. Olumlu davranışlarını takdir edin ve bunu hissettirin. Sevgi eksikliği, çocukların yanlış arkadaşlar ve ortamlara yönelmesine neden olabilir. Tüm öğrencilerimizin tatilini dolu dolu, hayırlı ve bereketli bir şekilde geçirmesini diliyorum. Velilerimize de çocuklarına gösterdikleri özveri için teşekkür ediyorum." şeklinde sözlerini tamladı. (İLKHA)

Arakçi: İran'a karşı terör savaşı yürütülüyor, protestoları Mossad yönlendirdi

Kasımda inşaat maliyet endeksi arttı

Siber uzmanlar: Her hesap için ayrı parola kullanın

Trump, kendini 'Venezuela Başkan Vekili' ilan etti

Cinsel içerik krizine küresel yasak: Asya’dan Avrupa’ya hükümetler X’in Grok’una karşı harekete geçti

FETÖ’nün emniyet yapılanmasına operasyon: 23 gözaltı kararı

Ticaret Bakanlığı’ndan 2025 bilançosu: Denetimlerde milyarlarca liralık ceza

Myanmar'ın Rohingya Müslümanlarına yönelik soykırımı yargı önünde

MASKİ’den Kale’ye 81,9 milyon TL’lik altyapı yatırımı

Uzmanlar uyardı, Google bir konuda geri adım attı: Sağlıkta yapay zekâ endişesi

BESO Başkanı Çiftçi'den seçim açıklaması ve teşekkür mesajı

Filipinler'de çöp depolama alanında çökme: 8 ölü, 28 kayıp

Sessiz ilhak: Siyonist rejim Batı Şeria'yı "güvenlik" kılıfıyla parça parça yutuyor

Trump, Grönland'ı "şu ya da bu şekilde" ele geçireceğini söylüyor!

Brent petrol 63,15 dolardan işlem görüyor

Lübnan ateş altındayken Avn'dan direnişi hedef alan çıkış

Motorine yarın 1,08 liralık zam geliyor

Irak'taki bir fabrikada gaz sızıntısı: 2 ölü 3 yaralı

Trump–FED savaşı derinleşiyor: Powell hakkında ceza soruşturması başlatıldı

Mardin’de kontrolden çıkan otomobil elektrik direğine çarptı

Gazze "Barış Konseyi"nin başındaki isim tartışmalı: Nikolay Mladenov'a neden güvenilmiyor?

Müftü Bekiroğlu: Peygamber Efendimiz Miraç'tan hediyelerle dönmüştür

Diyarbakır’da kuş otelinde yangın: Çok sayıda güvercin telef oldu

Halep'te PKK/SDG'nin yerleşim alanlarında gizlenen silah depoları ele geçirildi

Bursa’da deprem tatbikatı gerçekleştirildi

Nijerya’da kamyon kalabalığın arasına daldı: 12 ölü

FETÖ'nün emniyet yapılanmasına operasyon: 81 şüpheli yakalandı

Ceylanpınar'da Mekke'nin Fethi ve Kudüs Gecesi programı

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Altın fiyatlarında tarihi zirve

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Arakçi: İran'a karşı terör savaşı yürütülüyor, protestoları Mossad yönlendirdi

Kasımda inşaat maliyet endeksi arttı

Siber uzmanlar: Her hesap için ayrı parola kullanın

Trump, kendini 'Venezuela Başkan Vekili' ilan etti

Cinsel içerik krizine küresel yasak: Asya’dan Avrupa’ya hükümetler X’in Grok’una karşı harekete geçti

FETÖ’nün emniyet yapılanmasına operasyon: 23 gözaltı kararı

Ticaret Bakanlığı’ndan 2025 bilançosu: Denetimlerde milyarlarca liralık ceza