• BIST 100

    10883,34%-0,36
  • DOLAR

    42,44% 0,03
  • EURO

    48,97% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5540,32% -0,20
  • Ç. ALTIN

    9212,02% 0,00

Dr. Orhan Ay’dan velilere önemli tavsiyeler: Çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın

16 Ocak 2025, Perşembe 18:08
16 Ocak 2025, Perşembe 18:08
Dr. Orhan Ay’dan velilere önemli tavsiyeler: Çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Velilere, çocuklarının başarısızlıkları karşısında anlayışlı ve yapıcı olmalarını tavsiye eden Eğitimci-Yazar Dr. Orhan Ay, çocukların notları nedeniyle azarlanmasının ya da arkadaşlarıyla kıyaslanmasının özgüvenlerini zedeleyebileceğini belirtti.

Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle, öğrenciler kadar veliler de karne heyecanı yaşıyor. Ancak karneler, sadece çocukların akademik başarısını gösteren bir belge olmanın ötesinde, ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişimlerini yeniden gözden geçirmeleri için de bir fırsat sunuyor.

Bu konuda önemli açıklamalarda bulunan Eğitimci-Yazar Dr. Orhan Ay, velilere çok önemli uyarılarda bulundu.

Tatil sürecinin verimli geçmesi için çocukların eve kapanıp sosyal medyaya yönelmeleri yerine, kitap okuma, aile etkinlikleri ve spor gibi faydalı aktivitelerle meşgul olmaları gerektiğini belirten Dr. Ay, özellikle sosyal medyanın küçük yaştaki çocuklar üzerindeki tehlikelerine dikkat çekti ve velilere çocuklarını bu konuda kontrol etmeleri çağrısında bulundu.

Çocukların manevi değerlerinin geliştirilmesinin önemine de değinen Dr. Ay, ailelerin çocuklarını namaz, Kur'an öğrenimi ve ahlaki eğitimlerle desteklemesi gerektiğini vurguladı. Özellikle, sevgi eksikliğinin çocukları olumsuz ortamlara yönlendirebileceğini ifade eden Dr. Ay, velilere çocuklarına sevgi göstermeleri ve olumlu davranışlarını ödüllendirmeleri gerektiğini hatırlatıyor.

"Kırık notlar için azarlamayın"

Karne notlarının öğrencilerin başarısını tam anlamıyla ölçemediğini belirten Dr. Ay, "Biz yarın karneleri dağıtacağız. Tabii, öğrencilerimizden kimileri sevinirken, kimileri de kırık notlardan dolayı üzülecek. Velilere tavsiyemiz, karne notu ne olursa olsun çocuklarını asla azarlamamaları, hakaret etmemeleridir. Hele ki başka öğrencilerle kesinlikle kıyaslama yapmasınlar. Bu davranışlar, çocuğun kendine olan güvenini derinden sarsabilir ve istenmeyen sonuçlara yol açabilir." dedi.

İlk adım olarak, ebeveynlerin çocuklarına kırık notların nedenlerini sorması gerektiğini belirten Dr. Ay, "Bu sürecin, yapıcı bir dille ele alınması gerekiyor. Çocuğun başarısızlığı durumunda, ona çalışmamanın neler getirebileceği anlatmalı. Ancak bunu yaparken yapıcı ve destekleyici olunmalı." dedi.

"Çocuklar evde geçirdikleri zamanı verimli kullanmalı"

Tatilde çocukların evde geçirdiği zamanı verimli kullanmaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Ay, "Maalesef çocuklar, sosyal medyanın zararlı içeriklerine maruz kalıyor. Özellikle TikTok gibi platformlar, ilkokul ve ortaokul yaş grubundaki çocuklar için çok tehlikeli. Bu platformlarda yer alan olumsuz içerikler, çocukların hem kendilerine hem de çevrelerine zarar vermesine yol açabilir. Velilere, çocuklarının sosyal medya kullanımını yakından takip etmelerini öneriyorum. Çocuğunuza tablet veya telefon verip, 'Yeter ki sessiz olsun,' demek yerine, onunla vakit geçirin. Bu cihazların sınırsız kullanımı, geri dönüşü zor zararlar doğurabilir." uyarısında bulundu.

"Ailece aktiviteler yapın"

Dr. Ay, tatilin çocukların hem bedensel hem de zihinsel gelişimleri için bir fırsat olduğunu belirterek şu önerilerde bulundu:

Birlikte kitap okuma: "Ailece bir kitap okuma saati düzenleyebilirsiniz."

Zeka oyunları ve film saatleri: "Beraber zeka oyunları oynayabilir ya da faydalı filmler izleyebilirsiniz."

Mutfakta zaman geçirmek: "Birlikte pasta veya kek yapabilir, bu süreci keyifli hale getirebilirsiniz."

Spor aktiviteleri: "Çocuklarınızı spor dallarına yönlendirin. Yüzme gibi sporlar, hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini destekler."

"Çocukların sadece akademik değil, manevi yönden de gelişimleri önemli"

Çocukların sadece akademik değil, manevi yönden de gelişimlerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Ay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli projelerine dikkat çekerek, "Vakti Kuşanmak projesi, çocuklara namazı sevdirmeyi ve camiye alıştırmayı amaçlıyor. Bu tatil döneminde çocuklarınızı camiye götürebilir, namaz kılmayı bilmiyorlarsa öğretebilirsiniz. En azından Kur’an-ı Kerim harflerini öğrenmelerini sağlayabilirsiniz.” dedi.

"Sevgi ve ilgi en önemli unsur"

Çocukların sevgisizlikten kaynaklanan sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini belirten Dr. Ay, şu uyarılarda bulundu: "Çocuklarınıza sevgi göstermekten çekinmeyin. Olumlu davranışlarını takdir edin ve bunu hissettirin. Sevgi eksikliği, çocukların yanlış arkadaşlar ve ortamlara yönelmesine neden olabilir. Tüm öğrencilerimizin tatilini dolu dolu, hayırlı ve bereketli bir şekilde geçirmesini diliyorum. Velilerimize de çocuklarına gösterdikleri özveri için teşekkür ediyorum." şeklinde sözlerini tamladı. (İLKHA)

Giyimci esnafı soğuk hava bekleyişinde: Kış gelmedi, satışlar durdu

HAMAS Sözcüsü Kasım'dan ateşkesin ikinci aşamasına ilişkin açıklama

Bartın’da otomobil dereye devrildi: İki kişi boğularak öldü

Harita Mühendisi Şimşek: Batman'ın en temel sorunu yoğun göç ve plansız büyüme

HÜDA PAR Çermik İlçe Başkanı Yiğit: Binlerce öğrencinin güvenliği için üst geçit şart

THY, Venezuela seferlerini 29 Kasım’a kadar iptal etti

Bingöl’de Çocuk Trafik Eğitim Parkı 2026’da açılıyor

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Kışa tam donanımlı şekilde hazırız

Diyarbakır'da silahlı saldırı: 1 yaralı

Pakistan'da polis karakoluna saldırı: 3 ölü, 12 yaralı

Türkiye’nin nüfusu 85,98 milyon olarak açıklandı

Diyarbakır'da karşı şeride geçen otomobil kazaya yol açtı: 3 yaralı

Kasımda güven endeksi arttı

Kayapınar Belediye Başkanı Özhan, Ankara'daki yerel yönetim programına katıldı

Nijerya’da kaçırılan 303 öğrenciden 50’si kaçıp evine döndü

Rusya’nın Harkov saldırısında en az 4 kişi öldü

Endonezya'nın Semeru Dağı yine patladı

Motorine 2,44 lira indirim bekleniyor

Yarım asırlık ustadan kritik uyarı: Araçların kışlık bakımı ihmal edilirse can kaybına kadar gider!

15 bin sözleşmeli öğretmen ataması bugün yapılıyor

Kasımda kapasite kullanım oranı yüzde 74,4 oldu

Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı Önlü'den "Öğretmenlik Mesleği Kanunu" vurgusu

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı

Nijerya Devlet Başkanı, kaçırılan 89 kişinin kurtarıldığını açıkladı

Fahiş fiyat ve stokçuluğuna 10 ayda 936 milyon TL ceza kesildi

Bugün 32 kentte sağanak yağış bekleniyor

Kırmızı bültenle aranan 9 kişi Türkiye’ye getirildi

Şanlıurfa’da 3 asırlık Ali Baba Hayratı geleneği bu yıl da sürdü

Altın fiyatları haftaya düşüş eğilimiyle başladı

Brent petrol 62,15 dolardan işlem görüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Giyimci esnafı soğuk hava bekleyişinde: Kış gelmedi, satışlar durdu

HAMAS Sözcüsü Kasım'dan ateşkesin ikinci aşamasına ilişkin açıklama

Bartın’da otomobil dereye devrildi: İki kişi boğularak öldü

Harita Mühendisi Şimşek: Batman'ın en temel sorunu yoğun göç ve plansız büyüme

HÜDA PAR Çermik İlçe Başkanı Yiğit: Binlerce öğrencinin güvenliği için üst geçit şart

THY, Venezuela seferlerini 29 Kasım’a kadar iptal etti

Bingöl’de Çocuk Trafik Eğitim Parkı 2026’da açılıyor