• BIST 100

    9624,85%-0,79
  • DOLAR

    38,68% -0,22
  • EURO

    43,55% 0,42
  • GRAM ALTIN

    3970,52% 0,25
  • Ç. ALTIN

    6459,59% 0,02

Dr. Yaylabaş: Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği olumlu gelişmeler sağlayacak

SAĞLIK 23.12.2024 11:19:16 0
Dr. Yaylabaş: Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği olumlu gelişmeler sağlayacak

Dr. Sait Yaylabaş, Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Hastalık Yönetim Platformu'nun aile hekimlerinin işini kolaylaştırdığını ve sağlık hizmetlerinde bütüncül bir yaklaşımı mümkün kıldığını belirtti.

Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde bulunan Yeşildere Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yapan Aile Hekimi Dr. Sait Yaylabaş yeni yönetmelikte olumlu gelişmeler olduğunu kaydetti.

2019 yılında Gaziantep'te "Yılın Hekimi" seçilen Aile Hekimi Dr. Sait Yaylabaş, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği'nin birinci basamak sağlık hizmetlerinde olumlu gelişmeler sağlayacağını ve toplum sağlığına önemli katkılar sunacağını ifade etti.

Yaylabaş, "Yeni yönetmeliği genel anlamda olumlu buluyorum. Aile hekimliğinin temel görevlerinden biri olan 'Koruyucu ve Önleyici' hekimlik uygulamaları, bu düzenlemeyle daha da ön plana çıkarılmıştır. Kronik hastalık taramaları, kanser taramaları gibi koruyucu sağlık hizmetlerinin teşvik edilmesi önemli bir adımdır. Teşvik ödemeleriyle bu hizmetlerin yapılması desteklenmiş ve aile hekimlerine bu yönde sorumluluklar verilmiştir." dedi.

Yönetmelikte kronik hastalık tarama ve izlemlerinin öncelik kazanmasının önemine dikkat çeken Yaylabaş, "Her geçen yıl hasta başvuruları artıyor ve bu durum kronik hastalıkların erken teşhis ve tedavisini daha kritik hale getiriyor. Yeni düzenleme, bu hizmetlerin etkin bir şekilde yapılmasını teşvik ediyor. Ayrıca antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucuların reçete edilmesinde bilimsel kılavuzlara uygun davranılması vurgulanmıştır. Antibiyotik direncinin artması gibi ciddi bir halk sağlığı sorununa karşı alınan bu tedbirler son derece yerindedir." ifadelerini kullandı.

"Hastalık yönetim platformu kolaylık sağlıyor"

Dr. Yaylabaş, Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Hastalık Yönetim Platformu'nun, aile hekimlerinin işini kolaylaştırdığını ve sağlık hizmetlerinde bütüncül bir yaklaşımı mümkün kıldığını belirtti.

Sistem hakkında bilgi veren Yaylabaş, "Bu platform, kronik hastalıkların tarama ve izlemleri için dünya standartlarında bir sistemdir. Hipertansiyon, diyabet, obezite ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi gibi modülleri barındırıyor. Ayrıca, bilgilerin tek bir sistemde toplanması sayesinde hekimlerin zaman kaybı minimuma indiriliyor ve işlemler çok daha kolay hale geliyor." şeklinde konuştu.

"Erken teşhis hayat kurtarıyor"

Tarama ve izlem hizmetlerinin birey ve toplum sağlığı üzerindeki etkisini vurgulayan Yaylabaş, "Son bir ayda erken teşhisle hipertansiyon tanısı koyduğum iki genç hastanın böbrek fonksiyon kaybı riski önlendi. Yıllardır yaptığım kanser taramalarında pozitif sonuçlar alan birçok hasta ise erken müdahale sayesinde sağlığına kavuştu. Bu tür hizmetlerin hem birey hem de toplum açısından çok değerli olduğuna inanıyorum." dedi.

Yaylabaş, yeni yönetmeliğin aile hekimlerine sağladığı teşviklere de değinerek, "Sağlık Bakanlığı, kronik hastalık taramaları ve antibiyotik reçeteleme oranlarının düşürülmesi gibi kriterlerde başarılı olan hekimlere teşvik ödemelerini artırdı. Maaşımda yaklaşık yüzde 20'lik bir artış gördüm. Ayrıca, Aile Hekimliğine kayıtlı nüfus sayısının 3 bin 500'e düşürülmesi iş yükümüzü hafifletecek ve daha kaliteli hizmet sunmamıza olanak sağlayacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kanada'da orman yangını nedeniyle OHAL ilan edildi

Ağrı'nın Zirvesinde Teknoloji Yarışması'nda 20 takım mücadele etti

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde silahlı saldırı: 7 ölü

Nijerya'da Lassa ateşi kaynaklı ölü sayısı 138'e çıktı

Dışişleri Bakanı Fidan, Antalya'da ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Rusya ve NATO uçakları karşı karşıya geldi

Trump'ın BAE'ye maliyeti 1,4 trilyon dolar oldu

Kırklareli'nde uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Çad’da silahlı çatışma: 35 ölü 6 yaralı

Putin, Kara Kuvvetleri Başkomutanını görevden aldı

1948’den günümüze Filistin halkının yaşadığı "Büyük Felaket"

Pakistan ve Hindistan arasındaki ateşkesin süresi uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Arnavutluk'a gidecek

HÜDA PAR’dan Nekbe mesajı: Filistin topraklarının sahibi Filistin halkıdır!

HÜDA PAR Milletvekili Demir: CHP, rol yapma ihtiyacı kalmayınca gerçek yüzünü ortaya koymaktadır

Çin: ABD’nin gümrük vergilerine karşı alınan tedbirler devam ediyor

Antalya'da Suriye konulu 3'lü zirve

Hafif otizmde de multidisipliner yaklaşım önemli

Zelenski: Ateşkes için heyetimizi İstanbul'a yolladık

Rus heyet başkanı Medinskiy: Olası çözüm yollarını ve ortak noktaları bulma niyetindeyiz

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Çin'den Latin Amerika ülkelerine vize muafiyeti kararı

Prof. Dr. Atalay: Sosyal medya çocuklar için hak ancak aile ve devlet önlem almalı

ABD Başkanı Trump, Orta Doğu turunun son durağı BAE’de

ÖNDER kitap ve hadis yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

YKS öğrencilerine kapsamlı destek

Mardin’de dolu yağışı etkili oldu

İşgalin saldırıları sonucu Gazze Avrupa Hastanesi hizmet dışı kaldı

Meteorolojiden Ege Bölgesi için kuvvetli fırtına uyarısı

İDEV'in "Ümmetin İmtihanı Gazze" temalı uluslararası karikatür yarışması sonuçlandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ