• BIST 100

    9379,83%-1,10
  • DOLAR

    37,84% 0,18
  • EURO

    41,30% -0,85
  • GRAM ALTIN

    3707,98% -2,33
  • Ç. ALTIN

    6152,22% -0,18

DTSO Başkanı Mehmet Kaya: '2022 yılı ihracatını yüzde 27’lik bir artışla iyi sayılabilecek bir rakamla bitirdik'

EKONOMİ 18.01.2023 15:50:15 0
DTSO Başkanı Mehmet Kaya:

DTSO Başkanı Mehmet Kaya: '2022 yılı ihracatını yüzde 27’lik bir artışla iyi sayılabilecek bir rakamla bitirdik'

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte 2022 yılının değerlendirmesini yaptı. Başkan Kaya, 'Diyarbakır 2022 yılını ihracat rakamlarına baktığımızda tam istediğimiz rakam olmasa bile yüzde 27’lik bir artışla iyi sayılabilecek bir rakamla bitirdik' dedi.
Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Plaza Hotelde basın mensuplarıyla bir araya gelen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, 2022 yılında kente yakışan bir seçim sürecini geçirdiklerini ifade etti.
Diyarbakır’da ihracat rakamının 2022 yılında iyi sayılabilecek kapanışla yaptıklarını söyleyen Kaya, “Diyarbakır 2022 yılını ihracat rakamlarına baktığımızda tam istediğimiz rakam olmasa bile yüzde 27’lik bir artışla iyi sayılabilecek bir rakamla bitirdik. Tabi ihracatımızın neredeyse yüzde 60’ı güney komşularımıza olduğu için maalesef güney komşularımızda da halen ticaretin önünde çatışmalı bir süreç, Türkiye ile Irak arasında istenilen diyalogların oluşmaması en çok bizim ihracatımızı da engelliyor. Burada en çok Diyarbakır etkileniyor” dedi.
2023 yılının DTSO’nun 140’ıncı yılı olduğunu belirten Kaya, “2023 yılında bizim odamızın da 140’ıncı yıldönümü. Yani Türkiye’de ilk kurulan odalardan bir tanesidir. Onun için bu yıl içerisinde özellikle 140’ıncı yıl ile ilgili birçok çalışmamız olacak. Bunun hem kentin kültürüyle ilgili çalışmalar olduğu kadar 140 yıllık Diyarbakır ticaretinde nereden nereye geldiğimizle ilgili de önemli panellerimiz olacak” ifadelerinde bulundu.
Temel hedeflerinin kentte sanayi altyapısının güçlendirilmesi olduğunun altını çizen Kaya, “Biz temel hedefimize koyduğumuz sanayi altyapısının güçlendirilmesi çalışmasını daha da hızlandıracağız. Her ne kadar son dönemlerde organize sanayi bölgelerinin yapımında önemli bir mesafe kat etsek bile henüz yeterli değil. Türkiye’de organize sanayi bölgelerinin dağılımına baktığımızda 2 şeyi baz almamız lazım. Bunlardan biri, illerde organize sanayilerin büyüklükleridir. Bu sıralamada Diyarbakır şuan 23 sıradadır. Toprak büyüklüğünde ise biz, 11-12’deyiz. Yani henüz bu yeterli değildir. Aynı zamanda organize bölgesindeki istihdam sayısı da önemlidir. Bizim en önemli hedefimiz öncelikle organize sanayi bölgesindeki istihdam sayısını kent nüfusunun yüzde 5’ine getirmektir” diye konuştu.

Ukrayna'dan Rusya'nın enerji altyapısına saldırı

İşgal zindanlarında yüzlerce çocuk ağır koşullar altında tutuluyor

Âlimlerden ortak açıklama: Ümmet Gazze'ye sahip çıkmalı

Hindistan ile Sri L arasında savunma ve enerji işbirliği

Rusya'dan misilleme: 3 Moldova diplomatı istenmeyen kişi ilan edildi

İki otomobilin çarpıştığı kazada 9 kişi yaralandı

İstanbul için yağışlı hava uyarısı

Kerç Boğazı'ndaki petrol sızıntısı temizleniyor

YDS sonuçları açıklandı

Rusya'dan Ukrayna'ya balistik füze saldırısı: 18 ölü

Uyuşturucu suçundan aranan firari Siirt’te yakalandı

Diyarbakır’da bu yıl 7'ncisi düzenlenen yöresel lezzetler fuarı başladı

Batman-Silvan Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 1 Yaralı

Bolivya'dan ABD'nin yeni gümrük vergisi tarifelerine tepki

Filipinler'de minibüs uçuruma devrildi: 5 ölü

Myanmar'daki depremlerde ölü sayısı 3 bin 354'e yükseldi

Güney Kore'de eski Devlet Başkanı Yoon'un azledilmesi protesto edildi

Hafif ticari araç beton menfeze çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Türkiye’nin yöresel lezzetleri Mardin’de bir araya geldi

"20 bin TL altı nakit çekimler sadece ATM’den yapılacak" iddialarına açıklama

Malatya'da dolu yağışı nedeniyle kayısı bahçelerinde zarar tespit çalışmalarına başlandı

Gazze'ye yardımlar devam ediyor: Küçük kardeşlerden örnek davranış

İspanya'yı Nuria Fırtınası vurdu: 3 ölü

Gazze Belediyesi: Merkezi boru hattından su pompalanmasının durması sonucu şehir susuzluk krizi yaşıyor.

ABD'de kızamık salgınında vaka sayısında artış

Tahran, Yemen'deki saldırıda İranlı personelin öldüğü iddialarını yalanladı

Ankara için gök gürültülü sağanak uyarısı

Meksika'da ilk "H5N1" türü kuş gribi tespit edildi

Trump’ın gümrük vergisi merkezli ticaret politikaları, bir asırlık başarısız korumacılığı tekrarlıyor

3 dilencinin üzerinden 42 bin TL çıktı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


YAZARLAR