DTSO, Diyarbakır’ın kültürel varlıklarını tanıttı

GÜNDEM 9.02.2024 14:50:04 0
DTSO, Diyarbakır’ın kültürel varlıklarını tanıttı
Haberi Sesli Oku

DTSO, Diyarbakır’ın kültürel varlıklarını tanıttı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu işbirliğinde Diyarbakır İli Tescilli ve Tescile Değer Tarihi Yapılar Araştırma Raporu yayınlandı. 1,5 yıllık araştırma çerçevesinde 13 ilçede 536 taşınmaz tarihi varlığın tespiti ve bilgi güncelleme çalışması yapıldı.
DTSO ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu işbirliğinde 2023 yılında tamamlanan Bismil, Çermik, Çüngüş, Dicle, Eğitim, Ergani, Hani Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice ve Silvan ilçelerini kapsayan taşınmaz kültür varlıklarının tespiti ve tescilli olanların bilgilerinin güncellenmesine yönelik çalışma tamamlandı. Yayın haline getirilen araştırma raporu DTSO, TMMOB üyeleri, sivil toplum örgütleri ve basının katılım sağladığı lansman etkinliği ile kamuoyuna tanıtıldı.
Etkinlikte öncelikle araştırma çalışmasına dair bilgiler paylaşıldı. 13 ilçede 536 yapı incelendi. 63 tescilsiz yapının tespiti yapıldı ve tescillenmesi için başvuruları tamamlandı. 473 adet tescilli yapının bilgileri güncellendi ve fotoğraf çekimleri yapıldı. Bu şekilde kentte kent merkezi dışında kırsal alanlardaki tarihi kültürel zenginliğin belgelenmesine katkı sunuldu.
Etkinlikte konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, çalışmadaki öncelikli amaçlarının tarihi kültürel varlıkların korunması olduğunu söyledi.
Kaya, “Hem somut hem de somut olmayan kültürel varlıklarımızın korunması, sürdürülmesi temel önceliğimiz. Bu kadar zengin tarihi, kültürel çeşitliliği olan bir kentin değerlerini koruduğumuzda ve turizme doğru araçlar ve yöntemler ile kazandırdığımızda ekonomik kalkınmayı da sağlayacağımızın bilincindeyiz. Son yıllarda da bu amaçla farklı kültürel alanlarda projeler geliştirdik, uyguladık” dedi.
“Amida Konserleri dizisi tarihi kültürel varlıklarımız ve geçmişten bugüne kadar gelen müzik kültürümüzü bir arada sunduğumuz bir çalışmamız oldu” diye konuşmasına devam eden Kaya, şunları kaydetti:
“Gastronomi alanında yöresel ürünlerimize, lezzetlerimize, Mezopotamya’nın mutfak kültürüne odaklandık ve bir dizi çalışmalar yaptık. Kırsal ilçelerimizi içeren Boğazkere üzümü, peynir rotaları oluşturduk ve ilk kez kırsaldaki üretimi, kültürel çeşitliliği turizm rotalarına dahil etmek için girişimlerde bulunduk. Yine sinema alanında kültürel değerlerimizden beslenen yereldeki sanatçılarımızın çalışmalarını destekledik. Kent kültürümüze dair eserler hazırlayan yazarlarımıza destek vermeye çalıştık. Bu çalışma kapsamında da saha çalışması yaptığımız 13 ilçemizde 536 taşınmaz tarihi varlığı inceledik. Bu taşınmazlar bizler için sadece bir dönemin tarihini aktaracağımız varlıklar değil, üzerindeki motifler, kitabeler, mimarileri ve günümüze kadar farklı kullanım şekilleri ile bize oldukça zengin hikayeler anlatıyor. Bu hikayelerde gastronomi, müzik, sinema gibi farklı alanlara ilham veriyor. Turizmi çeşitlendirmek ve daha katma değerli turizm araçları geliştirmek de böyle bir şey.”
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Alican Çetinkaya ise “Bu çalışma ile kadim kentimizin sahip olduğu ve gün yüzüne çıkarılması gereken, tanıtılması gereken çok değerli tarihi ve kültürel değerlerinin olduğunu gördük. Bu eserlerde tıpkı Sur gibi sadece bize ait olmayıp, tüm dünya halklarına ait eserlerdir. Ve bu değerleri koruyup sonraki nesillere aktarmak için tüm dünya halklarına karşı sorumlu olduğumuzu da unutmamalıyız” ifadelerine yer verdi.

Uzmanlardan ağız ve diş sağlığı için önemli uyarılar: "Erken kontrol ve düzenli bakım şart"

Gazze soykırımının 413'üncü günü

“Vaktini sosyal medyada geçiren çocuklarla, kitap okuyan çocuklar arasında fark var”

Arama kurtarma ekipleri STK fuarında

Kızıltepe ilçesine ilk kez getirilen anjiyo cihazıyla ameliyat gerçekleştirildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Diyarbakır'da

Dr. Giden: Akciğer kanserinin yaklaşık yüzde 90'ı sigara kullanımına bağlıdır

Hakkında kesinleşmiş hapis cezası olan şahıs tutuklandı

İşgal çetesinin, dünya barışı ve güvenliği için büyük bir tehdit haline geldiği apaçık ortadadır

Batı Karadeniz için sağanak ve kar uyarısı

HÜDA PAR İl Başkanı Beyazçiçek: Yüksek su fiyatları vatandaşı zorluyor!

HÜDA PAR Vekili Demir, İslam alimlerini buluşturan forumu değerlendirdi

Uzmanlardan önemli uyarı: Lenfödem tedavisi mümkün

Meteoroloji'den Bursa için sarı kodlu uyarı

Marmara için kuvvetli sağanak ve kar uyarısı

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı: Gazze imtihanında tüm dünya sınıfta kaldı

3D gözlük ile Mescid-i Aksa ziyareti

Ticaret Bakanlığı: 5,7 milyar liralık gelir kaybı önlendi

Bakan Kacır: GAP bölgesini ülkemizin gıda ambarı haline getirdik

Üzerinde uyuşturucu bulunan şahıs hakkında yasal işlem başlatıldı

Memur-Sen'den işten çıkarılan belediye işçilerine destek

Malatya'da 2 ayrı kaza: 9 yaralı

Yeşilyurt Belediyesi öğretmenler gününü kutladı

Türkiye'den Pakistan'daki saldırıya kınama

Bakan Yumaklı: Katma değerli bir hale getirip satamıyorsanız sadece üretmenizin bir anlamı yok

Boğazına şeker kaçan çocuğu öğretmeni kurtardı

Tarihin izleri Poyraz Konağı'nda canlanıyor

İlkokul birinci sınıflara yönelik etkinlik fasikülleri yayımlandı

Pozantı Otoyolu'nda iki ayrı kaza yaşandı

Meteoroloji'den Ege, Karadeniz ve Akdeniz için uyarı

Yükleniyor